Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuliharpisti vihelteli lähes loppuun asti

Toots Thielemans 1922–2016

Ihmiset
 
Francois Lenoir
Toots Thielemans
Toots Thielemans Kuva: Francois Lenoir

Seitsemällä vuosikymmenellä viihdyttänyt ja kuudella vuosikymmenellä levyttänyt monipuolinen jazzmuusikko Toots Thielemans kuoli 22. elokuuta Belgian Braine-l'Alleudissa. Vasta kaksi vuotta sitten esiintymiset jättänyt Thielemans oli 94-vuotias, hän oli syntynyt Brysselissä 29. huhtikuuta 1922.

Vanhempien kahvilassa kolmivuotiaana haitaria asiakkaille tapaillut Thielemans loi maailmanmaineen soittimilla, jotka ovat jazzissa harvinaisia: huuliharpulla sekä huulilla, viheltelyllä.

Jazzin varhain puraiseman Thielemansin ensimmäinen ammattimainen soitin oli kitara, jota hänet kutsuttiin soittamaan vuonna 1949 swing-klarinetisti Benny Goodmanin kiertueelle.

Thielemansin ominta jazzia oli silti nykyaikaisempi be bop, jota hän sai jammailla samoihin aikoihin muun muassa Charlie Parkerin ja Miles Davisin kanssa.

Yhdysvaltoihin 1950-luvun alussa muuttaneen Thielemansin ura vaikuttaakin tiivistettynä jazzin rakastajan toiveunelta.

Hän esiintyi ja levytti huuliharpistina kymmenien eri polvien kuuluisuuksien kanssa – Ella Fitzgeraldista Oscar Petersoniin sekä Jaco Pastoriuksesta Pat Methenyyn.

Thielemansin sooloura muusikkona urkeni 1950-luvun puolivälissä, jolloin hän sai julki ensialbuminsa The Soundin, jolla hän tulkitsi huuliharpulla ”iskelmällisiä” amerikkalaisia standardeja.

Poikkeuksellisen pitkän uran suurin hitti, vuonna 1961 ensi kertaa levytetty jazzvalssi Bluesette, oli kuitenkin oma sävellys. Tosin hän ei soittanut sillä harppua, vaan käänsi persoonastaan uuden puolen, viheltäjän.

Thielemans soitti huuliharppua myös kymmenissä elokuvissa ja ainakin yksi sukupolvi muistaa hänet lasten televisiosarjan Seesamintien tunnuskappaleesta, jonka hän levytti vuonna 1969.

Thielemans kävi useita kertoja myös Suomessa. Viimeisinä vuosikymmeninään hän esiintyi muun muassa Espoossa vuosina 1995 ja 1997 sekä Helsingissä 1998 ja 2000.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit