Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dekkarirouva kiersi maailman

Tyttärenpoika Mathew Prichard keräsi Agatha Christien matkaltaan lähettämät kirjeet kirjaksi.

Ihmiset
 
Agatha Christie kirjoitti äidilleen Pretoriasta maaliskuussa 1922. – Kirjan kuvitusta.
Agatha Christie kirjoitti äidilleen Pretoriasta maaliskuussa 1922. – Kirjan kuvitusta.

Kun Mathew Prichard (s. 1943) oli pieni, hän ei tajunnut, että hänen isoäitinsä Agatha Christie oli kuuluisa dekkarikirjailija. Hänelle Agatha oli läheinen ja rakas äidinäiti. Sisäoppilaitoksessa Walesissa isoäidin kuuluisuus tuli esiin kouriintuntuvalla tavalla. Rehtori tarkasti kaikki lapsille lähetetyt kirjat ennen kuin lapset saivat lukea niitä.

Agatha Christie lähetti tyttärenpojalleen joka vuosi uutuuskirjansa, mutta ne viipyivät tarkastuksessa tavallista pidempään.

Kuka

Agatha Christie

 Englantilainen kirjailija Agatha Christie (1890–1976) kirjoitti yli sata romaania, novellikokoelmaa ja näytelmää.

 Hänen kirjojaan on myyty yli miljardi englanniksi ja saman verran käännöksinä yli sadalla kielellä.

 Rikosten kuningattareksi kutsuttu Christie tunnetaan erityisesti dekkareistaan.

 Hänen luomistaan henkilöhahmoista tunnetuimmat ovat Hercule Poirot ja neiti Marple.

"Parin ensimmäisen kirjan aikana pelkäsin, että isoäiti kirjoittaa jotain sopimatonta. Lopulta selvisi, että rehtorin vaimo oli suuri Agatha Christie -fani, ja hän luki kirjat tuoreeltaan ennen kuin ne annettiin minulle", Mathew Prichard muistaa.

Prichard on lyhyellä käynnillä Helsingissä kertomassa toimittamastaan kirjasta Grand Tour – Matkalla maailman ympäri. Hän on koonnut kirjaan Agatha Christien omalle äidilleen lähettämät kirjeet. Christie kuvaa niissä vuonna 1922 tekemäänsä maailmanympärimatkaa.

Agatha Christie lähti lähes vuoden mittaiselle matkalle aviomiehensä Archie Christien ja brittiläisen kauppavaltuuskunnan mukana. Tarkoitus oli tehdä tunnetuksi pari vuotta myöhemmin Wembleyssä avattua, Brittiläistä imperiumia esittelevää suurta näyttelyä.

Valtuuskunta kävi Afrikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Havaijilla, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Agatha Christie kirjoitti äidilleen joka päivä.

"Kirjeistä tuli hieno kuvaus 1920-luvun elämästä ja matkustamisesta, joka oli paljon vaivalloisempaa kuin nykyään. Isoäiti innostui kaikesta näkemästään ja kirjoitti eloisasti ihmisistä ja nähtävyyksistä. Hän koki itsensä tarinankertojaksi, mutta hän raportoi myös poliittisista tapahtumista kuten Etelä-Afrikassa järjestetystä yleislakosta ja sen sekasortoisista vaikutuksista."

Prichard tunsi Agatha Christien runsaat kolmekymmentä vuotta.

Hän kävi viikonloppuisin ja lomilla Agatha Christien talossa Wallingfordissa Oxfordin lähellä.

Kuka

Mathew Prichard

 Agatha Christien tyttärenpoika syntyi 1943.

 Agatha Christie Limited -yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

 Yhtiö omistaa suurimman osan Christien tekijänoikeuksista.

 Asuu perheineen Monmoutshiressä Walesissa.

 Työskennellyt National Museumissa Walesissa.

 Johtaa Walesin kansallisoopperaa.

Kesiäkin vietettiin yhdessä.

"Isoäiti vei minut konsertteihin, oopperaan ja teatteriin. Hän lauloi ja soitti. 12-vuotiaana hän haaveilikin laulajan urasta, mutta piti itseään liian ujona."

Prichardin mukaan Agatha Christie rakasti taidetta kuin hyvää ruokaa. Hän oli intohimoinen lukija.

"Lomilla kirjasto lähetti hänelle parin viikon välein kaksitoista kirjaa. Hän ahmi ne nopeasti ja sai taas parin viikon kuluttua uuden lähetyksen kirjastossa työskennelleeltä ystävältään. Agatha tutki muiden kirjoittajien tyyliä ja oppi paljon asioita. Hän ei koskaan jättänyt kirjaa kesken."

Agatha Christien kirjailijanura alkoi sattumalta. Noin 18-vuotiaana hän oli lukenut kaikki kotinsa kirjat. Hän kysyi äidiltään, mitä voisi lukea seuraavaksi. Äiti vastasi, että kirjoita itse. Hän kirjoittikin romanttisen novellin, mutta ei ollut tyytyväinen siihen.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Britanniaan tuli pakolaisia Belgiasta. Christie näki pienen miehen, jolla oli hassu hattu. Siitä tuli Hercule Poirot -hahmon esikuva. Ensimmäinen Poirot-dekkari Stylesin tapaus ilmestyi 1920.

Ihmisenä Agatha Christie viihtyi perheensä seurassa, mutta oli Prichardin mukaan ujo seurustellessaan muiden ihmisten kanssa. Kirjallinen menestys toi hänelle itsevarmuutta. Se oli saanut kolauksen, kun avioliitto Prichardin isoisän kanssa päättyi eroon muutaman vuoden kuluttua maailmanympärysmatkasta.

Agatha Christien toinen aviomies oli arkeologi Max Mallowan, jonka kanssa hän teki arkeologisia matkoja Irakiin ja Syyriaan. Matkoilla Agatha Christie oli retkikunnan puolivirallinen valokuvaaja.

Agatha Christie kuvasi myös vuoden 1922 maailmanympärysmatkaa. Kun hänen kameransa varastettiin Etelä-Afrikassa, hän osti heti uuden.

"Hän suhtautui valokuvaukseen yhtä vakavasti kuin kaikkeen muuhunkin, mihin ryhtyi."

Grand Tour – Matkalla maailman ympäri -kirjan valokuvat dokumentoivat arvokkaalla tavalla 1920-lukua eri puolilla maailmaa.

Agatha Christie kiersi paljon maailmaa, ja matkailu vaikutti hänen kirjailijantyöhönsä.
Agatha Christie kiersi paljon maailmaa, ja matkailu vaikutti hänen kirjailijantyöhönsä.
Mathew Prichard on parhaillaan Suomessa kertomassa isoäidistään Agatha Christiestä.
Mathew Prichard on parhaillaan Suomessa kertomassa isoäidistään Agatha Christiestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!