Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan varapuhemies lahjoittaa neljännesmiljoonan palkkionsa

Varapuhemies Anssi Joutsenlahti antaa kaikki eduskuntapalkkionsa hoitotyöhön vastalauseena ahneudelle

Ihmiset
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Anssi Joutsenlahti.
Anssi Joutsenlahti. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskuntavaaleissa 2011 perussuomalaisista tuli eduskunnan kolmanneksi suurin puolue. Se merkitsi, että ryhmästä piti valita henkilö puhemiehistöön.

"Katsottiin että minulla on kokemusta eduskuntatyöstä, kun kaksi kautta olin ollut, eikä sellaisia ollut monta. Sitten ryhmä päätyi minuun, jokuhan oli valittava", kertoo toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps).

Artikkeliin liittyvät

"Kyllä se on kunniatehtävä. Ja tullut ilman pyrkimistä."

Eduskunnan puhemiehistö on korkealla valtakunnan hierarkiassa. Ykköspuhemies on heti kakkosena presidentin jälkeen.

"Puhemiehistö on oma instituutionsa, niin kuin presidentti. Ei meitä pitäisi arvostella. Me ei olla poliitikkoja, vaan puolueettomia ja tasapuolisia."

Viime talvena Joutsenlahti loukkaantui siitä, että hänen puhemiehen taitojaan moitittiin. Vielä pahempaa oli se, että valtiopäivien avajaisissa helmikuussa keskusta asetti oman ehdokkaansatoiseksi varapuhemieheksi, Mari Kiviniemen.

"Se oli arvoton näytelmä, joka sai arvoisensa lopputuloksen. Ihmettelen vaan, että pääministerinä ollut henkilö asettui tällaiseen arvottomaan peliin."

Joutsenlahti voitti Kiviniemen selvin numeroin.

Sovittu on, että kolme suurinta puoluetta jakavat puhemiehistön paikat. Joutsenlahden mukaan tästä täytyy pitää kiinni, vaikka perussuomalaiset mielellään arvostelevat "vanhojen puolueiden" sopimuspolitiikkaa.

"Tämä on eduskunnan käytäntö. Perussuomalaiset ei ole ennen ollut kolmen suuren joukossa. Kun me nousemme kolmanneksi, silloinko pitää muuttaa sääntöjä?"

Joutsenlahti on koko ikänsä asunut Pohjois-Satakunnan Kankaanpäässä. Kun isoveli Jouko Joutsenlahti valittiin Kankaanpään valtuustoon 1968, pikkuveli vedettiin mukaan luottamustoimiin. Siitä saakka hän on ollut kunnallispolitiikassa ja seurakuntatoiminnassa mukana.

SMP:n jäsenkirja oli itsestään selvyys. "Se noudattaa kristillisiä näkemyksiäni. Pyritään auttamaan vähempiosaisen kansan asemaa. Sosialisteja ei olla, mutta isänmaallisia ollaan ja omistusoikeuden kannalla."

Joutsenlahti haluaisi olla ehdolla vielä 2015 vaaleissa, mutta asiaa ei ole ratkaistu puolueessa. Ja sitten hallitukseen?

"Olemme valmiit, mutta EU-politiikan on muututtava, EU-tuissa pitää alkaa himmailemaan", varapuhemies sanoo. "Suomen kansakin haluaa sitä."

Hän uskoo kompromissiin keskustan kanssa, koska keskustakin on kyllästynyt tukiin. Kunta- ja sotepolitiikassa oppositiopuolueet ovat samaa mieltä.

"Kuntauudistus ei tule onnistumaan, eikä tarvitse tulla, eikä kuntia tarvitse liittää yhteen. Eikä me hyväksytä isäntäkuntamalleja."

Hän antaisi hallitukselle kouluarvosanan 6–.

"Se on liiankin hyvä, kun omassa todistuksessani oli aina vaan nelosia."

Huono todistus ei ole jarruttanut Joutsenlahden uraa. Lauantaina Kankaanpään kirkossa noin 600 ihmistä kunnioitti suurmiehensä juhlaa. Juhlapuhujina oli nimekästä väkeä: piispat Ambrosius ja Kaarlo Kalliala, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ja puheenjohtaja Timo Soini.

5 000 kutsua oli jaettu, ja koko kaupunki oli kutsuttu paikallislehden välityksellä.

Joutsenlahti lupasi vaalien alla lahjoittaa edustajan palkkionsa pois. Rahan saa Pohjois-Satakunnan peruspalvelu-liikelaitoskuntayhtymä kahden hoitajan palkkaamiseen.

Kyse on "vastalauseesta likaiselle puoluerahoitukselle ja ylenpalttiselle ahneudelle"´.

Puhemiehen palkkion hän luovuttaa myös, vaikka sitä ei edes osannut luvata. Lahjoitus on yhteensä noin 5 000 euroa kuukaudessa. Vaalikaudessa summa nousee noin 240 000 euroon. Hän elää rovastin eläkkeellä.

Uskon ohella Joutsenlahtea auttaa jaksamaan hyvä kunto. Takana on noin 80 maratonia. Ensimmäinen keskeytys tuli vasta viime kesänä. Veteraanien SM-kisojen maantiejuoksussa hän oli 70-vuotiaiden sarjassa kuudes.

Aamulenkki kulkee Museokadulta Seurasaaren ympäri. "Kyllä siitä kymppi tulee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit