Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurlähettiläs koki tsunamin kauhut ja rahoittaa nyt Afrikkaa

Heikki Tuunasen uran vaikein hetki oli tsunamin jälkihoito Thaimaassa

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Suurlähettiläs Heikki Tuunanen kuuluu sukupolveen, joka aloitti työuransa 1970-luvulla ja halusi parantaa maailmaa ja nujertaa köyhyyden. Into ei ole laantunut. "Yhä edelleen pohdin, miksi on niin, että Suomessa ja Euroopassa elämä on niin vaikeaa, vaikka meillä on vaurautta yllin kyllin."
Suurlähettiläs Heikki Tuunanen kuuluu sukupolveen, joka aloitti työuransa 1970-luvulla ja halusi parantaa maailmaa ja nujertaa köyhyyden. Into ei ole laantunut. "Yhä edelleen pohdin, miksi on niin, että Suomessa ja Euroopassa elämä on niin vaikeaa, vaikka meillä on vaurautta yllin kyllin." Kuva: Sirpa Räihä HS

Tapaninpäivän aamuna 2004 suurlähettiläs Heikki Tuunanen vietti thaimaalaisten ystäviensä kanssa joulua Bangkokissa, kun hän sai edustuston konsulipäivystäjältä tiedon, että Phuketissa on räjähtänyt pommi.

Pian selvisi, että kyse onkin Sumatralla tapahtuneesta maanjäristyksestä, jonka seurauksena Thaimaan länsirannikolle oli iskenyt valtava hyökyaalto, tsunami.

Kuka

Heikki Tuunanen

 Syntynyt 5. huhtikuuta 1950 Helsingissä.

 Oikeustieteen kandidaatti, joka on ollut ulkoministeriön palveluksessa vuodesta 1975. Työskennellyt muun muassa Afrikan ja Lähi-idän linjan johtajana sekä suurlähettiläänä Etelä-Afrikassa ja Thaimaassa.

 Työskentelee nyt Afrikan kehityspankin johtokunnassa ja asuu Tunisian pääkaupungissa Tunisissa, missä pankki toimii väliaikaisesti, ennen kuin muuttaa takaisin Norsunluurannikolle.

 Harrastaa musiikkia ja urheilua, erityisesti golfia.

 Perheeseen kuuluu neljä aikuista lasta perheineen.

Tuunanen tiesi, että siellä on tuhansia suomalaisia lomailemassa. Lähetystöön perustettiin kriisiryhmä ja osa porukasta, Tuunanen etunenässä, matkusti jo samana iltana Phuketiin selvittämään, mitä oli tapahtunut.

"Puutteellistenkin tietojen valossa oli selvää, että kyse oli valtavasta katastrofista", Tuunanen sanoo nyt, lähes yhdeksän vuotta myöhemmin.

Ensin Tuunanen kertoo tapahtumista kokeneen diplomaatin virkamieskielellä. Hän puhuu siitä, kuinka kaikki tehtiin mitä voitiin, evakuoinnit saatiin käyntiin nopeasti, ja paikallinen suomalaisyhteisö toimi yhdessä.

Kun haastattelu etenee, Tuunanen alkaa muistella tsunamia, "tapahtumien vyöryä, kauhua ja pelkoa" Thaimaassa, viikkoja kestäneitä järkyttäviä tilanteita ja surullisia tapahtumia.

Karmeimmat yksityiskohdat ovat niin raakoja, ettei Tuunanen halua käydä niitä läpi haastattelussa. Yksittäisen virkamiehen kokemukset eivät olleet mitään sen rinnalla, mitä moni muu joutui kokemaan.

Silti moni asia on jäänyt vaivaamaan. Esimerkiksi se, kun jostain sairaalasta soitettiin ja sanottiin, että heillä on noin kaksivuotias tyttö, joka on menettänyt perheensä.

"Voisitteko puhua hänelle hieman suomea, jotta saisimme selville, voisiko hän olla suomalainen?", puhelimessa kysyttiin. Tyttö ei ymmärtänyt suomea.

Tuunanen kertoo tarinan, koska hän haluaa kuvata, miten erilainen paikalla olleiden ja kotimaasta asiaa seuranneiden todellisuus tuolloin oli.

Ulkoministeriö ja edustusto saivat sekä tapahtuma-aikaan että jälkeenpäin osakseen voimakasta arvostelua siitä, miten he toimivat paikan päällä.

"Minulla on vain yksi tsunami, ei kahta", Tuunanen sanoo. "Minun tsunamini alkoi sunnuntaiaamuna. Se oli reaaliaikainen. Ja sitten oli se toinen tsunami, josta ihmiset keskustelevat jälkeenpäin ja jossa pohdittiin, että mitä olisi pitänyt tehdä."

Nyt Tuunanen on lähdössä muutaman vuoden tauon jälkeen Afrikkaan, jossa hän on tehnyt suurimman osan urastaan. Tällä kertaa hän lähtee Suomen ja muiden pohjoismaiden edustajaksi Afrikan kehityspankin johtokuntaan, jonne hänet nimettiin kesällä.

Tuunanen on työskennellyt Afrikassa pariin otteeseen 1980-luvulla sekä vuosina 2005–2009. Hän oli Suomen asiainhoitajana Hararessa, Zimbabwessa, kun koko maailma pidätteli hengitystään ja odotti Etelä-Afrikan mustien oikeustaistelijan Nelson Mandelan vapauttamista.

"Minulle Mandela on yksi tärkeimpiä urani aikana tapaamiani ihmisiä, 2000-luvun ikoni. Tapasimme hyvin pian Mandelan vapautumisen jälkeen ja usein sen jälkeen. "

Viimeisin tapaaminen sattui Mandelan eläkkeelle jäämisen kynnyksellä. Presidentti Mandela oli juuri mennyt naimisiin Graca Machelin kanssa.

"Tajuatko sinä, young man, kuinka surkea minun tilanteeni on. Olen juuri mennyt naimisiin ja kohta olen työtön", Mandela vitsaili lähtiessään.

Nykyinen tehtävä Afrikan kehityspankin johdossa on eläkeikää lähestyvälle Tuunaselle uudenlainen mahdollisuus osallistua Afrikan kehitykseen, tällä kertaa "sisältä päin". Pankki rahoittaa sekä julkista että yksityistä sektoria Afrikassa. Se pyrkii vähentämään köyhyyttä muun muassa antamalla niin sanottua pehmeää lainoitusta erittäin köyhille maille, joilla ei ole mahdollisuuksia saada rahaa tavanomaisilta lainamarkkinoilta. "Pehmeiksi" kutsutaan lainoja, joissa on erittäin pitkät takaisinmaksuajat ja alhaiset korot.

Kehityspankissa Tuunanen ei enää aja Suomen ja EU:n etua suurlähettilään roolissa, eikä ole tukemassa Suomen Afrikassa tekemää kauppaa ja kehitysyhteistyötä. Nyt hän pääsee osallistumaan afrikkalaisten oman pankin toimintaan ja sen päätöksentekoon.

Toki hänen tehtävänään on myös ajaa pankin toiminnassa niitä asioita, mitä Suomi ja muuta pohjoismaat pitävät tärkeänä. Niitä ovat muun muassa hauraiden valtioiden ja kaikkein köyhimpien, erityisesti naisten, aseman edistäminen.

"Afrikassa eletään monilla alueilla nyt myös valtavaa talousbuumia. Se, onnistuvatko afrikkalaiset tällä kolonialismin kierroksella pitämään langat käsissään ja luomaan kestävää hyvinvointia myös itselleen, on minusta yksi tämän hetken kiinnostavimmista tapahtumista koko maailmassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit