Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

John Storgårds on orkesterin luottovahti

John Storgårds matkustaa jatkuvasti. Lapista löytyi vaimo, Manchesterista jalkapallojoukkue.

Ihmiset
 
Heidi Piiroinen HS
John Storgårds harjoitteli torstaina Lapin kamariorkesterin kanssa Temppeliaukion kirkossa Helsingissä.
John Storgårds harjoitteli torstaina Lapin kamariorkesterin kanssa Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

"Se oli hyvä matsi. Pidin nollan ja sain nimeni lehteen!"

Kapellimestari John Storgårds muistelee Kuhmon kamarimusiikkifestivaalilla käytyä jalkapallo-ottelua noin viidentoista vuoden takaa. Festivaalin perinteisessä taiteilijat vastaan henkilökunta -pelissä maalivahti Storgårds piti maalinsa urheasti puhtaana.

Artikkeliin liittyvät

Ehkä juuri maalivahdin paikka sopii kapellimestarille. Ainakin orkesterin täytyy voida luottaa kapellimestariinsa samalla tavoin kuin jalkapallojoukkueen maalivahtiinsa.

Storgårds on yksi niistä suomalaisnimistä, johon orkesterit luottavat aina vain enemmän. Kansainvälinen ura lähti nousuun jo 1990-luvun alkupuolella, ja viime vuosina keikkatarjouksia on tullut yhä enemmän Yhdysvalloista.

Keskeinen paikka hänen kehitykselleen on silti ollut Rovaniemi, jonne hän, 33-vuotias helsinkiläismies, meni vuonna 1996 Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Siellä johtaminenkin nousi hänen viulunsoittonsa tasolle.

"Lapissa olen päässyt toteuttamaan sitä seikkailullista puolta, villiä uuden etsimistä, jota hain nuorena kun lähdin Avantiin", hän sanoo. Hänen alkuperäinen visionsa oli tehdä Lapin kamariorkesterista pohjoinen vastine pääkaupunkiseudun Avanti-kamariorkesterille, jossa hän soitti pitkään viulua konserttimestarina.

Lapissa hän on toteuttanut haavettaan rakentamalla kekseliäitä konserttiohjelmia, jotka koostuvat usein nykymusiikista keskeisen kaanonin ulkopuolelta.

"Lapin kamariorkesteri on minulle elämäntehtävä. Ei tätä voi jättää kesken. Olemme sopineet, että jatkamme niin kauan kuin sekä orkesteri että minä olemme sitä mieltä."

Lapista Storgårds on löytänyt myös vaimon.

"Tapasimme orkesterin myötä. Hänellä ei kuitenkaan ole musiikkitaustaa vaan hän on ollut hotellialalla. Nyt hän hoitaa kahta pientä poikaamme, mutta palaa vielä opiskelemaan ja työelämään. On hyvä, että hän on voinut minun työrutiinieni takia olla poikien kanssa."

Toisenlaista taiteilijakuvaa Storgårds on luonut Helsingin kaupunginorkesterissa, jonka ylikapellimestarina hän jatkaa vuoden 2015 loppuun. "Sinfoniaorkestereissa on tietynlaiset raamit ja traditiot, eikä siinä ole mitään vikaa", Storgårds sanoo.

"Ehkä olen pystynyt leimaamaan myös kaupunginorkesteria vähän oman näköisekseni. Nykyisin sillä on enemmän kantaesityksiä kuin ennen. Ei kuitenkaan välttämättä suomalaista musiikkia, jota Radion sinfoniaorkesteri esittää laajasti."

Kaupunginorkestereiden johtajakaudet ovat määräaikaisia, ja se sopii Storgårdsille. "Koen itse, ja varmaan myös orkesterissa koetaan, että vaihtelu tekee hyvää näin pitkän kauden jälkeen."

Helsingin kaupunginorkesterin kauden jälkeenkin Storgårds matkustaa säännöllisesti Manchesteriin, jossa hän aloitti viime vuoden alussa BBC Philharmonic Orchestran päävierailijana.

"Olen ollut siellä enemmänkin kuin sopimuksessani lukee. Olemme levyttäneet Sibeliuksen sinfoniat ja nyt tallennamme Nielsenin sinfonioita."

Storgårds on äskettäin vahvistanut jatkavansa sopimustaan BBC:n kanssa kahdella vuodella.

"BBC Philharmonicilla on varmasti parhaat harjoitusmahdollisuudet Britanniassa, ja siellä on myös maan paras sali, Bridgewater Hall."

Toinenkin tärkeä syy Manchesterissa viihtymiseen on: Old Trafford -jalkapallostadion, joka on Manchester Unitedin kotikenttä. Se sijaitsee aivan orkesterin harjoitussalin vieressä.

"Alun perin olin kyllä Liverpoolin miehiä, mutta sitä ei kannata Manchesterissa kertoa. Onhan se mieletön bonus, että orkesteriharjoituksista pääsee kävellen katsomaan maailmanluokan jalkapalloa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!