Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Homoseksuaalisuutta esiintyy lähes kaikkien eläinten keskuudessa

Ihmiset
 
Kalle Koponen HS
Mikael Segerstråle on aina ollut kiinnostunut ekologiasta.
Mikael Segerstråle on aina ollut kiinnostunut ekologiasta. Kuva: Kalle Koponen HS

Yliopistonlehtori Mikael Segerstråle uskoo, että eläinten homoseksuaalisuudesta voi olla evoluution kannalta hyötyä.

Hermofysiologian tutkija, lehtori Mikael Segerstråle Helsingin yliopistosta ei ollut koskaan ajatellut eläinten homoseksuaalisuutta, kunnes hän näki dokumentin bonoboista eli kääpiösimpansseista. Bonobot käyttävät seksuaalisuutta aggressiivisuuden lieventämiseen. Sen sijaan että bonobot tappelisivat ruuasta, ne hierovat toistensa sukupuolielimiä, tulevat hyvälle tuulelle ja syövät sitten kaikessa rauhassa.

Segerstrålen mielestä se tuntui niin hassulta ajatukselta, että hän alkoi miettiä, näkyykö muuallakin luonnossa homoseksuaalista käytöstä.

Ja näkyyhän sitä, lähes kaikkiala.

Kuinka yleistä eläinten homoseksuaalisuus on?
"On vaikea löytää luonnosta lajia, joka ei osoittaisi minkäänlaista samaa sukupuolta kohtaan suuntautuvaa seksuaalista käyttäytymistä. On dokumentoitu useita tuhansia tapauksia saman sukupuolen välisistä seurusteluista, parinmuodostuksista ja pariutumisista. Enemmänkin on niin, että jos oikein alettaisiin etsiä homoseksuaalisuutta, niin sitä löydettäisiin."

"Mutta ensin pitää tietysti määritellä, mitä homoseksuaalisuudella tarkoitetaan. Yksi on seksuaalinen mieltymys eli se, kumman partnerin eläin valitsee, jos voi valita koiraan tai naaraan. Toinen on seksuaalinen suuntautuminen eli saman sukupuolen edustajaan kohdistuva pitkäaikainen mieltymys, joka johtaa yhdessä elämiseen. Kolmas taso on eläimen seksuaalinen käyttäytyminen saman sukupuolen edustajan kanssa. Nimenomaan sitä tutkijat ovat havainneet eniten."

Millaisia esimerkkejä luonnosta löytyy?
"Esimerkiksi pullonokkadelfiinien seksuaalisista akteista noin puolet on samaa sukupuolta olevien välillä. Aktit toimivat sosiaalisena liimana, joka pitää suhteita yllä. Koiraat muodostavat jengejä, ne leikkivät ja kaikilla on hyvä fiilis, eikä se estä lisääntymistä vastakkaisen sukupuolen kanssa, vaan päinvastoin antaa siihen harjoitusta. Toinen hyvä esimerkki ovat banaanikärpäset. Niiden seksuaalinen käyttäytyminen kohdistuu myös usein samaan sukupuoleen. Banaanikärpästen kohdalla ajatellaan, että se toimii harjoitteluna, jotta banaanikärpäsen mahdollisuudet onnistua silloin kun tositilanne tulee päälle, ovat paljon paremmat."

Jos eläinten homoseksuaalisuus on niin yleistä, miksi siitä ei juuri puhuta?

"Meille on kiellettyä ajatella, että homoseksuaalisuudessa olisi kyse jostakin muusta kuin lisääntymisestä. Ihmisille on vaikeaa tajuta, miksi esimerkiksi leijonaurokset parittelevat toistensa kanssa, tai kirahvit. Me ajattelemme seksuaalista suuntautumista, mutta eläimille kyse on vähän eri asiasta. Suhtautumisongelma on näkynyt esimerkiksi niin, että jos on nähty kaksi samaa sukupuolta olevaa koiraskärpästä, jotka parittelevat, tutkijat ovat aikoinaan olettaneet, että ne ovat vahingossa valinneet väärän sukupuolen."

Mikä aiheessa on mielestäsi kaikkein kiehtovinta?
"Seksuaalisuus itsessään on voima, jota eläimet käyttävät eri tavoin populaatioiden selviämisen parantamiseen. Jos homoseksuaalisuudesta ei olisi lajeille mitään hyötyä, se häviäisi pikkuhiljaa. Jo se, että sitä on jäljellä, osoittaa, että sillä voi olla evoluution kannalta merkitystä."

 

Sexualitet är mer än sex -luentosarjan seuraava luento tänään tiistaina kello 17.15–19.15 Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 1 (Fabianinkatu 33). Aiheena seksuaalisuus ja taide (luento on ruotsiksi). Videot luentosarjan aiemmista osista, myös Segerstrålen luennosta, nähtävissä yliopiston sivuilla osoitteessa blogs.helsinki.fi/uni-nu/livestream/uninu-2013

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit