Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Niklas Herlin poltti ennen kolme askia tupakkaa päivässä. Nykyään hänelle riittää puolitoista.
Niklas Herlin poltti ennen kolme askia tupakkaa päivässä. Nykyään hänelle riittää puolitoista.

Niklas Herlinillä on yli 800 miljoonan euron omaisuus, mutta hän haluaisi elää kuin kuka tahansa. Enää hän ei kuitenkaan voi tehdä niin.

Siistissä töölöläisessä korttelikapakassa vallitsee leppoisa alkuillan tunnelma.

Takapöydässä lukee kirjaa – kuten niin usein – baarin vakioasiakkaille tuttu körttiläisen rokkarin näköinen mies.

Hän on Niklas Herlin, toimittaja ja kustantaja, jonka omistamien pörssiosakkeiden arvo on tätä nykyä ainakin 800 miljoonaa euroa.

Moniselitteinen hymy saa miehen teräväkatseiset silmät sirrille, kun hän näyttää ostamaansa kirjaa. Se on Helsingin Sanomien entisen päätoimittajan Janne Virkkusen muistelmateos Päivälehden mies (WSOY).

Pistäähän se naaman virneelle, kun on noin puolet elämästään kilpaillut Helsingin Sanomien kanssa. Herlin oli toistakymmentä vuotta Kauppalehden ja Ilta-Sanomien uutiskone, joka kertoi lukuisia uutisia ennen Hesaria.

Herlinien kotialbumi
Veljekset Ilkka, Niklas ja Antti Herlin siskonsa Hannan häissä 1982.
Veljekset Ilkka, Niklas ja Antti Herlin siskonsa Hannan häissä 1982.

"Ei minulla ole kapitalistin sielua. Minulla on toimittajan sielu, siksi minä olen näissä yhtiöissä mukana."

Suomen mediasta merkittävä osa on nyt Herlinien veljesten käsissä.

Niklaksen veli on Antti Herlin, 57, joka on paitsi Suomen rikkain ihminen, myös Helsingin Sanomat omistavan Sanoman suuromistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Artikkeliin liittyvät

Niklas Herlin ei ole vaihtanut Antti-veljensä kanssa juuri yhtään sanaa sen jälkeen, kun Niklaksen kännykkä pirahti helmikuussa vuonna 2000 Sanomatalon alakerran baarissa.

Soittaja oli Antti-veli, joka kertoi isän, Pekka Herlinin tekemästä testamentista ja sopimuksesta, jonka mukaan hän ei isänsä pyynnöstä saanut kertoa sisaruksilleen, että valta Kone Oy:ssä on siirretty hänelle.

Salailu oli Niklas Herlinin mukaan paha pala, sillä Antti oli ollut hänelle läheinen ihminen.

"Antti on mun kasvatti-isä. Ei mulla isää ollut. Veljiltäni minä kaiken nuorena opin. Viinanjuonnin tosin ihan itse."

Koneen suuruuden luoneen Pekka Herlinin elämää riivasivat alkoholismi, mielialojen heilahtelut ja työnarkomania.

Isäänsä Niklas Herlin on kutsunut "ihmishirviöksi".

Niklas Herlin sanoo vuosien varrella jo vähän leppyneensä.

"Jos Antti kävelisi nyt tähän baariin, kyllä minä häntä varmaankin tervehtisin."

Toisinkin olisi voinut käydä, sillä Pekka Herlin kaavaili kaupallisen koulutuksen saaneesta Niklas-pojastaan työnsä jatkajaa.

"Minulla ei ollut halua eikä pätevyyttä Koneen johtoon. Se olisi ollut huono asia paitsi minulle myös läheisilleni, Kone-yhtiölle ja koko yhteiskunnalle."

Herlinit ovat kasvaneet perheessä, jossa luettiin paljon. Vanhemmat viettivät paljon vapaa-aikaansa kulttuuriväen parissa. Äidin isä oli yksi Kekkosen Suomen merkittävimmistä kulttuurivaikuttajista, akateemikko Kustaa Vilkuna.

"Antin syistä en tiedä, mutta luulisin, että tässä meidän mediahommassa täytyy olla jotain suvun perua. Meillä kotona luettiin paljon, ehkä se on alitajuisesti ohjannut tätä. Ilkka -veli on historioitsija, Ilona -sisko kielentutkija ja Hanna -sisko kulttuurivaikuttaja. Ei tämä pelkkä sattuma voi olla."

Herlinin mielestä pitkäjänteisyyttä vaativa media- tai kustannusala ei toimi – kuten ei juuri mikään muukaan bisnes – jos sen toimintaa ohjaa jatkuva isoja voittoja vaativa kvartaaliajattelu.

"Nyt menee päin helvettiä, mutta uskon mediaan. Ihmiset ovat uteliaita, ja ainakin fiksut haluavat lukea hyödykseen ja huvikseen."

"Kymmenen vuoden kuluttua lehtiä on vähemmän, mutta ne, jotka jäävät, ovat keskimäärin nykyistä parempia."

Niklas Herlin puhuu paikoin hermostuneesti ja mumisten.

Välillä istumaryhti taipuu niin, että tuntuu kuin hän loksahtaisi pian kiinni kuin linkkuveitsi. Mieltään hän rauhoittaa siemailemalla laimennettuja campareita verkkaiseen tahtiin.

"Mä olen rehellinen, varautunut ja pelokas", hän kuvailee itseään. Sanavalinnoilla on painoa, sen verran monta kertaa vahvasti isänsä perimää kantava Niklas Herlin on itseensä tutustunut psykiatrin vastaanotolla.

Hänen tyylinsä on pysynyt samana siitä lähtien, kun hän löysi teini-ikäisenä rokin ja kantrimusiikin. Päällä ovat lähes aina farkut, buutsit ja nahkatakki.

Takin päällä on farkkuliivi, jonka selkäosaan on kirjoitettu mustalla tussilla teinitakeista tuttuja huudahduksia, joita harvemmin näkee muiden Yhdysvalloissa ekonomin koulutuksen saaneiden miljonäärien liiveissä.

Jee-huudahduksien alla lukee "Stressa Inte!" Sen on kirjoittanut kantakapakan ruotsinkielinen baarimikko.

Niklas Herlinin temperamenttinen puheenparsi keskeytyy, kun valokuvaaja sanoo löytäneensä ulkoa kuvaukselle hyvän taustan. Vaikka pimeydessä tihuuttaa vettä, reippailu tässä vaiheessa sopii Herlinille oikein hyvin, sillä on kulunut jo melkein tunti ilman tupakkaa.

Ulos kävelee pitkä mies, jonka jalka linkkaa. Hänen molemmat polvensa ovat hajonneet, toinen silloin, kun kaksi nuorta romanialaista miestä ryösti ja pahoinpiteli hänet keväällä 2010 Helsingin keskustassa.

Niklas Herlin oli ollut julkisuudessa muun muassa rikkautensa, kummityttönsä kidnappauksen, kirjojensa, kirjoitustensa ja lausuntojensa takia aikaisemminkin, mutta pahoinpitelyn jälkeen hänestä tuli koko kansan tuttu.

Herlin on aina kulkenut ratikoissa ja istunut samoissa baareissa kuin kaikkein köyhimmät baarienkuluttajat.

Enää se ei onnistu entiseen malliin. Anelut ja uhkaukset ovat lisääntyneet.

"Harrastin ennen räkäisissä kaljapaikoissa istumista. Se on nyt aika lailla täytynyt jättää. Oma valinta, koska olen ollut julkisuudessa. Pitkään ajattelin, että kiusaajat eivät perkele voita minua. Tammikuussa oli pakko laittaa puhelinnumero salaiseksi."

"Lopulta he voittivat 2–0, mutta pitkään minä taistelin."

Niklas Herlin on ollut kitsas antamaan haastatteluja.

Tämän haastattelun hän antoi, yllättävää kyllä, rahan takia. Tai oikeammin on sanoa; kehitysvammaisten takia.

Hänellä on kehitysvammainen aikuinen tytär.

Herlin on perustanut kehitysvammaisten elämisen laatua parantavan Riikka Herlinin säätiön.

Jokaista säätiön tilille lahjoitettua euroa kohti hän antaa toisen euron. Toinen Herlinin kehitysvammaisia tukeva säätiö avaa kehitysvammaisten ylläpitämän kahvilan Kallion kirjaston lähistölle.

Kirosanoja lentelee, kun hän alkaa puhua yhteiskunnan suhtautumisesta kehitysvammaisiin.

"Kyllähän virkamiehille käy, että vaikkapa minä tuen kehitysvammaisia. Mutta kun lahjoitan x euroa kehitysvammaisille, on melko varma, että ne leikkaavat juuri sen verran muusta kehitysvammaisten tuesta."

"Jos me rikkaat alkaisimme hoitaa vaikkapa kehitysvammaisten asioita, siirtyisi silloin myös valta meille. Mitä sitten heille käy, jos minun perijäni ei enää auttaisikaan heitä? Kehitysvammaisten hoitaminen kuuluu hoitaa verotuksen kautta jo sen takia, ettei meidän rikkaiden valta lisäänny."

Viereisellä baaritiskillä puhutaan Antti Herlinin edellisen illan esiintymisestä Yle 1:n Arto Nyberg -keskusteluohjelmassa.

Antti Herlin oli ihmetellyt suorassa lähetyksessä, miksi haastattelija Arto Nyberg kyseli perinnönjaosta. Herlin oli sanonut ohjelmassa, että he olivat sopineet ennen lähetystä, ettei asiasta keskustella.

On vaihteeksi tupakkatauon aika – nykyisin tupakkaa tosin ei enää kulu kolmea askia päivässä. Puolitoista riittää.

"Muut ovat enemmän huolissaan terveydestäni kuin minä. Ihan hyvässä kunnossa minä olen. Kavereita on kuollut niin paljon, normaalien syöpien lisäksi itsemurhat ja muut. En arvosta elämää niin hirveästi."

"Osaan minä kuitenkin vielä innostua. Poikani hommista, kehitysvammaisista. Tai kun saan vaikkapa Juha Rantasilan kirjoittamaan muistelmansa."

Mutta ainoa asia, mitä Niklas Herlin todella haluaa, on nähdä lastensa kasvavan.

Tarkennus klo 18.52: Arto Nybergin lähetykseen liittyvää muotoilua on tarkennettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit