Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Isäni pelasti minut" – Black Sabbathin kitaristin tytär kotiutui Helsinkiin

Black Sabbathin kitaristin tyttärellä Toni-Marie Iommilla oli karu lapsuus. Nyt hän luo uraansa Suomessa.

Ihmiset
 
Kai Sinervo HS
"Elämän ikävistä asioista oppii. Olen oppinut ammentamaan niistä syvimmistä asioista tunnetta lauluuni", Toni-Marie Iommi sanoo.
"Elämän ikävistä asioista oppii. Olen oppinut ammentamaan niistä syvimmistä asioista tunnetta lauluuni", Toni-Marie Iommi sanoo. Kuva: Kai Sinervo HS

Kalifornialaisen sijaiskodin ovella seisoi mustiin pukeutunut pitkä mies. Hän oli tulossa hakemaan 12-vuotiasta Toni-Marie Iommia mukaansa, mutta tyttö juoksi saman tien yläkertaan piiloon.

Mies ei ollut kuka tahansa pitkätukka, vaan maailmankuulun heavy metal -yhtye Black Sabbathin kitaristi Tony Iommi, Toni-Marie Iommin biologinen isä.

Kuka

Toni-Marie Iommi

 Syntynyt Birminghamissa Britanniassa 17. helmikuuta 1983. Asuu Helsingissä valkoisen paimenkoiran ja neljän sfinx-kissan kanssa.

 Opiskellut taidekoulussa Stratford-Upon-Avonissa. Ammatiltaan laulaja.

 Julkaisee debyyttialbuminsa helmikuussa. Levyn ensimmäinen single Parade on nyt radiosoitossa.

 Juontajana valmisteilla olevassa suomalaisessa Rock 'n' Roll Rescue televisio-ohjelmassa, jossa rocktähdet auttavat eläimiä.

Hän ei ollut koskaan nähnytkään koko miestä, mutta tuo hetki muutti hänen elämänsä. Aiemmin hän oli joutunut elämään ilman, että olisi voinut luottaa kenenkään aikuiseen.

"Siksi oli mahdotonta päästää ketään lähelle", Iommi kertoo nyt kahvilassa Helsingin Katajanokalla.

Toni-Marie Iommin Melinda -äiti oli malli, joka hengaili rocktähtien kanssa.

Eräänä iltana losangelesilaisessa hotellissa Tony Iommi pyysi häntä huumepäissään vaimokseen. Pappi vihki heidät hotellissa vielä samana iltana. Todistajaksi kelpasi jättikokoinen teddykarhu, Tony Iommi muistelee viime vuonna ilmestyneessä Ironman-elämäkerrassaan.

Toni-Marie Iommi syntyi kolme vuotta pikavihkimisen jälkeen, 1983.

Pariskunta asui kartanossa Birminghamissa Britanniassa. Samaan kartanoon Tony Iommi toi tyttärensä haettuaan hänet sijaiskodista 1996.

Teini-ikäisellä tytöllä kesti pitkään sopeutua täysin uudenlaiseen ympäristöön.

"Olin huonossa jamassa, kärsin masennuksesta ja minulla oli vaikeuksia tulla ihmisten kanssa toimeen. Olin jäänyt koulussa muista jälkeen, koska äitini oli ottanut meidät pois koulusta. Hänen heitteillejättönsä takia minulta jäi muutama luokka käymättä", Iommi kertoo.

Kesti vuosia ennen kuin Toni-Marie Iommi kykeni kertomaan isälleen kaikesta kokemastaan. "Olin aika itsepäinen. En kapinallinen, vain vihainen. Ajatella, että isäni joutui yhtäkkiä käymään läpi sen kaiken."

Toni-Marie Iommin aiempi elämä oli ollut täysin toisenlaista. Hän asui äitinsä kanssa eri osoitteissa ympäri Kaliforniaa. Yksi Toni-Marie Iommin äidin miehistä oli yökerhonomistaja, jolla oli yhteyksiä mafiaan. Hänen kanssaan Iommin äiti sai kaksi lasta ennen kuin mies joutui vankilaan.

"Äiti oli epätasapainoinen, oli varmaan ollut syntymästäni saakka. Isästäni hän ei puhunut koskaan", Iommi sanoo.

Vasta varhaisteininä Iommi sai tietää sosiaaliviranomaisilta, että hänen isänsä on Black Sabbathin kitaristi. Sekin tapahtui vasta, kun poliisit ottivat hänet sekä hänen sisar- ja velipuolensa huostaan.

Iommin tietämättä hänen isänsä oli odottanut tätä tilaisuutta: vihdoin hän sai perustellun syyn vaatia tyttärensä huoltajuutta. Ensin hänen oli tosin vakuutettava yhdysvaltalainen perheoikeus siitä, että hän on kunnon kansalainen, vaikka soittaakin työkseen rockia.

Käydessään elämäntarinaansa läpi Toni-Marie Iommi kiihtyy aika ajoin, jolloin hänen amerikkalaiseen aksenttiinsa sekoittuu häivähdys brittienglantia.

Sitten hän suoristaa selkäänsä kahvilan tuolissa.

"Ihmiset luulevat, että olen pilalle hemmoteltu tyttö, joka on saanut levysopimuksen kuuluisan isän takia. He eivät tiedä ensimmäistäkään asiaa siitä, mitä kulissien takana tapahtui", hän sanoo kitkerästi.

Ja niinhän siinä kävi, että Toni-Marie Iommi rakastui itsekin heavy-yhtyeen kitaristiin, kun hän tapasi HIMin kitaristi Mikko "Linde" Lindströmin yhtyeen Astoria-klubin keikan jatkoilla Lontoossa.

Tapaamista seurasi parisuhde, joka kesti tähän syksyyn saakka. Pariskunta asui viisi vuotta metsän keskellä Kirkkonummella. "Rakastin sitä. Metsät olivat ihania, ja se oli niin erilaista kuin Englannissa", hän sanoo.

Tänä syksynä Iommi muutti Helsinkiin. Suomi tuntuu hänestä hyvältä paikalta asua, siitäkin syystä että hän on solminut levysopimuksen Suomen Warnerin kanssa.

Jos Iommin debyyttilevy lähtee myymään kansainvälisesti, on kyseessä suomalainen vientituote.

"Minulla on täällä mukava elämä. Minulla on ystäviä, ja elämäni tuntuu turvalliselta."

Isänsä ja äitipuolensa, ruotsalaisen Maria Sjöholmin, Toni-Marie Iommi tapasi viimeksi runsas viikko sitten, kun Black Sabbath soitti Helsingissä.

"Tapaaminen oli kyllä liian lyhyt. Mutta menen käymään Englannissa jouluna, ja sitten meillä on vihdoin aikaa. Istumme siellä kolmistaan. Meidän ei tarvitse edes sanoa mitään!"

Iommi on ikuisesti kiitollinen sille mustapukuiselle miehelle, joka hänet tuli vajaat 20 vuotta sitten hakemaan sijaiskodista.

"En tiedä, missä olisin tai kuka olisin, jos hän ei olisi tullut hakemaan minua. Nyt olen saanut kaikki palaset kasaan. Isäni pelasti minut."

Oskar Lürén
Tony Iommi
Tony Iommi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!