Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter O'Toole oli kahdeksan kertaa Oscar-ehdokkaana

Peter O'Toole 1932–2013

Ihmiset
 
Peter O'Toole
Peter O'Toole

Irlantilaissyntyinen näyttelijä Peter O'Toole kuoli 14. joulukuuta Lontoossa pitkään sairastettuaan. Hän oli 81-vuotias ja syntynyt 2. elokuuta 1932 Connemarassa Galwayn kreivikunnassa Irlannissa. Hänen äitinsä oli skotti ja isänsä irlantilainen vedonvälittäjä. Lapsuutensa hän vietti Leedsissä, Englannissa.

Ensimmäiset elokuvatyöt olivat vaatimattomia, mutta hän pääsi hyödyntämään luontaista karismaansa David Leanin ohjaaman Arabian Lawrencen (1962) nimiosassa, josta Marlon Brando ja Albert Finney kieltäytyivät. Tämä seikkailija T. E. Lawrencen elämäntarina oli eräs 1960-luvun parhaista eeppisistä elokuvista, ja se teki O'Toolen kansainvälisesti tunnetuksi.

Kymmenissä elokuvissa ja lukuisissa televisiodraamoissa esiintyneen O'Toolen työtahti oli usein ankara. Se merkitsi myös paljon rosoisia ja urakehityksen kannalta epätoivottavia töitä.

Alkoholistiksi tunnustautuneen O'Toolen terveys petti 1970-luvulla. Hänen mainio tulkintansa juoposta Hollywood-legendasta Vuodessa huipulla (1982) haiskahtikin lähes omakohtaiselta.

Teatterissakin pitkään työskennellyt Peter O'Toole oli aktiivinen viime vuosiin asti. Hän oli ennätykselliset kahdeksan kertaa Oscar-ehdokkaana voittamatta palkintoa koskaan. Vastentahtoisesti hän otti vastaan koko urastaan myönnetyn kunnia-Oscarin 2002.

Hän oli naimisissa näyttelijä Sian Phillipsin kanssa 1958–79.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit