Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säveltäjä otti suosikkijoukkueensa Evertonin kolmanneksi etunimekseen

Ihmiset
 
Juhani Niiranen / HS
Vesa Siren haastattelee Osmo Tapio Everton Räihälää.

Mies, jonka passissa lukee Osmo Tapio Everton Räihälä, nousee säveltäjäliigassa.

Uudella levyllä Peat, Smoke & Seaweed Storm hänen musiikkiaan johtavat esimerkiksi kapellimestarit Sakari Oramo ja Dima Slobodeniouk. Mukana on myös liverpoolilaisen jalkapallojoukkue Evertonin brutaalille ex-hyökkääjälle Duncan Fergusonille omistettu Barlinnie 9.

Kuka

Osmo Tapio Everton Räihälä

 Syntyi 15. tammikuuta 1964 Suomussalmella.

 Lauloi murrosikäisenä punkyhtye Neuroosissa.

 Opiskeli musiikkitiedettä Turussa ja Helsingissä. Oli 1990-luvun alussa Turun ja Helsingin Sanomien musiikkikriitikko.

 Ung Nordisk Musik -organisaation Suomen puheenjohtaja 1995–2000. Oli perustamassa kamariorkesteri Uusintaa 1998 ja Uusinnan kustannusyhtiötä 2000.

 Yleisradion tuottaja ja toimittaja vuodesta 2005.

 Säveltänyt esimerkiksi viisi konserttoa ja paljon kamarimusiikkia.

Sunnuntain sävellyskonsertissa Helsingin Musiikkitalossa yhtyeenä on Räihälän osaltaan perustama Uusinta Ensemble ja kapellimestarina Hannu Lintu.

Mutta alussa oli punk, kuten Youtubestakin voi kuulla.

"Nuoria se halveksuu / nuorten kanssa ei toimeen tuu!"

Räihälä perusti vuonna 1979 punkyhtye Neuroosin Suomussalmella. Omakustannesinglellä teinipoika lauloi kovia sanoja kunnan nuorisosihteeristä.

"Isä oli metsäteknikko ja äiti perhepäivähoitaja, joka kuunteli klassista. Minulle punk oli kuitenkin pääsy musiikin tekemiseen", Räihälä muistelee.

Bänditouhut jatkuivat heavy rockilla, kunnes klassinen musiikki iski kuin ilmestys.

" Igor Stravinskyn Kevätuhrissa olikin tehty jo 1913 se, jota musiikista silloin etsin."

Hän halusi säveltäjäksi, mutta teoreettista pohjaa ei juuri ollut. "Lähimpään musiikkiopistoon olisi ollut sata kilometriä."

Silti hän pääsi Turkuun opiskelemaan musiikkitiedettä. "Sain teoreettis-historiallis-analyyttistä tietoa sävellystyöhön."

Räihälä pääsi tekemään musiikkiarvioita Turun Sanomiin ja sen jälkeen Helsingin Sanomiin.

Joskus nuori kriitikko tyrmäsi sävelteoksia kuin Duncan Ferguson vastustajiaan kentällä. Chopin oli "kaavanmukaista ylös-alas-liruttelua", Brahms "viheliäistä liirum-laarumia".

"Mutta en ihannoi Fergusonin väkivaltaisuutta lainkaan. Minua kiinnostaa, että tuollainen pelaaja on kavereidensa mukaan mitä kiltein ja avuliain ihminen ja kyyhkysten kasvattaja."

Myös Räihälä kehui monia säveltäjiä ja esittäjiä analyyttisesti. Mutta HS lopetti avustajasuhteen eikä Sibelius-Akatemia päästänyt säveltäjälinjalle.

Räihälä ei lannistunut, sillä elämässä oli muutakin. Kuten jalkapallo. Hän lisäsi suosikkijoukkueensa Evertonin kolmanneksi etunimekseen 1992.

Räihälä jatkoi musiikkitieteen opintoja ja kävi Harri Vuoren sävellystunneilla yksityisoppilaana. Pari vuotta myöhemmin hän sai jo sävellyksensä läpi Kuhmon kamarimusiikkiin ja 1996 hän järjesti sävellyskonsertin Korvat auki -yhdistyksen avulla Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisaliin.

Räihälä jatkoi ideoimalla 1998 kamariorkesteri Uusinnan ja 2000 Uusinnan kustannusyhtiön. Hän teki teosesittelyjä Helsingin ja Turun kaupunginorkesterien käsiohjelmiin ja taidemusiikin ohjelmia Yleisradioon, kunnes vuonna 2005 aukesi kuukausipalkkainen työ.

"Nyt päätyöni on valmistella tv-sarjaa Sibeliuksen sinfonioista vuodeksi 2015. Olen Yleisradiolle kiitollinen myös palkattomista vapaista, joita hyödynnän säveltäessäni apurahojen turvin."

Evertonia hän ei ole seurannut reaaliaikaisesti vuosiin.

"Se vie liikaa energiaa ja on henkisesti liian raskasta. Katson Evertonin kauden pelit vasta kesällä Season Review -dvd:ltä."

Oma pelaaminen ensin alasarjoissa ja sitten ikämiessarjoissa päättyi selkäleikkaukseen 2007, mutta sävellyksiä ja hauskoja teosnimiä syntyy. Håkan Belgiassa -alttoviulukonsertto lainaa kriitikko Lauri Otonkosken letkautusta Berliozin Harold Italiassa -alttoviulukonsertosta.

"Ja tein konserton tosissani!"

Miten sävellykset muuttuvat?

"1990-luvulla haikailin modernin musiikin suuntaan ja vuosituhanteen vaihteessa annoin vanhojen rock- ja jazzvaikutteiden tulla läpi. Nyt koen oppineeni käsityön ja teen mitä haluan."

Hän ei usko modernismin tuovan enää mitään uutta: kaikki kuviteltavissa olevat äänet meteliä myöten ovat jo käytössä.

"Itse luotan melodis-harmonis-rytmisiin tekijöihin ja diggaan soivuutta. Haluan tehdä hyvää musiikkia, jonka päämääränä ei ole kummallisuus."

 

HS.fi/videot: Räihälä puhuu jalkapallosta ja musiikista.

 

Uusinta Ensemble joht. Hannu Lintu, solisti Anni Haapaniemi, oboe, Musiikkitalon harjoitussalissa 19. 1. klo 16 – Räihälä.

Juhani Niiranen HS
Osmo Tapio Everton Räihälä esittelee 2010-luvun sävellyksiään sunnuntain konsertissa Musiikkitalossa.
Osmo Tapio Everton Räihälä esittelee 2010-luvun sävellyksiään sunnuntain konsertissa Musiikkitalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit