Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten elämme 2035? – tulevaisuudentutkijat laativat kolme ennustetta

Elina ja Kari Hiltunen tekivät kirjan siitä, millainen yhteiskunta on 20 vuoden päästä

Ihmiset
 
Juhani Niiranen / HS
Futuristi ja kauppatieteiden tohtori, DI Elina Hiltunen vas. ja tekniikan tohtori Kari Hiltunen.
Futuristi ja kauppatieteiden tohtori, DI Elina Hiltunen vas. ja tekniikan tohtori Kari Hiltunen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

EU on hajonnut. Keskiluokka on köyhtynyt. Netistä on tullut rikollisuuden ja vakoilun pelikenttä.

Tai ihmisaivot on yhdistetty tietokoneeseen, ja ruokaa tulostetaan 3d-printtereillä. Elimistön sisällä olevat nanorobotit korjaavat vanhentuneita soluja ja hidastavat vanhenemista.

Kuka

Kari Hiltunen

 Syntynyt 1967 Helsingissä.

 Koulutukseltaan tekniikan tohtori. Teki väitöskirjansa biomuovien valmistuksesta. Kehittänyt useita polymeereihin ja ict:hen liittyviä patentteja.

 Työskennellyt viimeiset 15 vuotta Nokialla liiketoimintojen kehittämisyksikössä.

Molemmat skenaariot löytyvät Elina ja Kari Hiltusen viime viikolla ilmestyneestä Teknoelämää 2035 -kirjasta, jossa esitetään tulevaisuudesta kolme vaihtoehtoista näkemystä.

Ne ovat tieteeseen perustuvia arvioita siitä, miltä maailma näyttää 20 vuoden päästä.

Elina ja Kari Hiltunen tapasivat toisensa 1990-luvulla Teknillisen korkeakoulun kemiantekniikan laitoksella.

Kari Hiltunen väitteli samasta paikasta tohtoriksi biomuovien valmistuksesta, vaimo jatkoi opintoja kauppatieteelliseen.

Nyt he ovat myös futuristeja, tulevaisuudentutkijoita. Sille löytyi paikkansa tiedeyhteisössä.

"Jos historiaa tutkitaan, niin miksi ei myös tulevaisuutta", Elina Hiltunen kysyy.

Tulevaisuudessa on hänen mukaansa se etu, että tutkimustiedon pohjalta siihen voi vaikuttaa.

Kuka

Elina Hiltunen

 Syntynyt 1971 Espoossa.

 Koulutukseltaan kauppatieteen tohtori ja diplomi-insinööri.

 Futuristi, liikkeenjohdon konsultti, yrittäjä. Kirjoittanut aiemmin kirjan Matkaopas tulevaisuuteen.

 Kirjoittaa lisäksi virkkausoppaita.

Harva oikeastaan tietää, että Suomi on tulevaisuudentutkimuksen mallimaa.

Tulevaisuutta pohditaan muun muassa Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa.

Ensi kesänä Elina ja Kari Hiltunen ovat mukana järjestämässä Helsingissä Suomen ensimmäistä kansainvälistä tulevaisuuskonferenssia, Future Infiniteä.

Päivätyönään Kari Hiltunen työskentelee Nokialla liiketoimintojen kehittämisen parissa, Elina Hiltunen on yrittäjä. Hän konsultoi yrityksiä siitä, mitä niiden kannattaa ottaa huomioon pärjätäkseen tulevaisuudessa.

"Yrityksillä on usein vain löyhä strategia, että tätä me ollaan tulevaisuudessa. Harvoin ne ottavat huomioon sen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja miten se vaikuttaa heihin", Elina Hiltunen sanoo.

Ajatus yhteisen kirjan kirjoittamisesta lähti "tyhjyyden tunteesta".

Elina Hiltunen oli saanut valmiiksi Matkaoppaan tulevaisuuteen, ja hänellä oli tunne, että jotain uutta pitäisi kirjoittaa.

"Sitten nappasin tuosta työpariksi lähimmän", hän vitsailee. "Ajattelin, että jos vieressä on teknologia-asiantuntija, niin miksi hakea kauempaa."

Kari Hiltunen innostui ideasta. Tietoa teknologiasta ja sen tulevaisuudesta on saatavilla paljon, mutta vain tiedeyhteisön sisällä. Tieteilijät ovat Hiltusten mukaan huonoja popularisoimaan omaa tutkimustaan.

Teknoelämää 2035 -kirjaa lukiessa maallikkokin ymmärtää, että geenitieto, nanoteknologia ja synteettinen biologia ovat asioita, jotka koskettavat meitä kaikkia joka päivä.

"Kumppanin kanssa kirjoittaminen oli itse asiassa tehokasta. Palautteen sai aina aamiaispöydässä, ja se oli suoraa", Kari Hiltunen sanoo.

Millaiseen vuoteen 2035 kirjan kirjoittajat itse uskovat?

Kari Hiltusen mukaan todennäköisin skenaario on se, jossa teknologia on kehittynyt ilman suurempia esteitä.

Sähköautoista on tullut edullisia, ja kantasoluhoidoilla voidaan parantaa Alzheimerin ja Parkinsonin taudit.

Tätä nopeampi kehitys edellyttäisi hänen mielestään kilpailun rajua lisääntymistä.

Esimerkiksi ennen avaruustutkimus oli vain Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton käsissä, sittemmin mukaan on tullut Kiina ja nyt myös Intia. Se on johtanut siihen, että avaruusmatkan voi ostaa kuka vain, kunhan rahaa on riittävästi. Vuonna 2035 keskiluokallakin on siihen todennäköisesti varaa.

Mutta se teknologia. Kari Hiltunen näyttää esimerkin suunnasta, johon tekniikka kulkee, ja kaivaa kädestään mustan rannekkeen.

"Paras teknologia on sellaista, että se istuu arkeemme ilman, että edes huomaamme sitä", hän sanoo.

Ranneke mittaa muun muassa hänen unensa laatua ja sitä, onko hän liikkunut päivän aikana riittävästi. Datan voi purkaa tietokoneelle.

Elina Hiltusella roikkuu kaulassaan samanlainen laite kaulakorussa. Päälle puettavaa teknologiaa on todennäköisesti tulevaisuudessa kaikilla, ja niiden sisältämä tieto voi olla osa saamaamme terveydenhoitoa. Kari Hiltusen aktiivisuusrannekkeen hinta on nyt jo edullinen, sadan dollarin luokkaa.

Yhden asian Hiltuset eivät usko muuttuvan. Se on rakkaus. Vaikka tekoäly ja robotit voivat olla osa arkeamme 20 vuoden päästä, ihmiset haluavat edelleen olla toistensa kanssa.

Hiltuset ovat siitä esimerkkejä. Unta mittaavien rannekkeiden, robottipölynimurien ja polymeerien tutkimisen lisäksi on yhdessä rakennettu omakotitalo Espoossa. On koiria ja lapsia. Ja aikaa tehdä muutakin. Elina Hiltunen kirjoittaa virkkausoppaita, ja koko perhe harrastaa karatea.

Juuri siihen Teknoelämää 2035 -kirjan tulevaisuusskenaariotkin päättyvät: tarinaan tavallisista ihmisistä, päivitettyyn versioon Romeosta ja Juliasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!