Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkokankaan rakastettu lapsitähti

Shirley Temple Black 1928–2014

Ihmiset
 
AFP
1930-luvulla Shirley Temple oli kiharapäinen lapsitähti.
1930-luvulla Shirley Temple oli kiharapäinen lapsitähti. Kuva: AFP

Yhdysvaltalainen elokuvatähti ja diplomaatti Shirley Temple Black kuoli 10. helmikuuta kotonaan Woodsidessä Kaliforniassa. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 23. huhtikuuta 1928.

Shirley Temple tuli tunnetuksi elokuvien lapsitähtenä 1930-luvulla.

Temple syntyi Kalifornian Santa Monicassa. Hänen isänsä oli pankkivirkailija ja äitinsä kotirouva, joka jo varhain alkoi kehittää tyttärensä tanssi-, laulu- ja näyttelijänlahjoja.

Temple saikin rooleja lyhytelokuvissa jo kolmivuotiaana 1932. Samana vuonna hän teki myös ensimmäisen pitkän elokuvansa Red Haired Alibi. Vuonna 1933 Shirleylle tehtiin sopimus Fox-elokuvayhtiön kanssa. Hänen lapsitähden uransa nousi kiitoon, kun Fox yhdistyi Twentieth Century -elokuvayhtiön kanssa 1934.

Shirley Templen elokuvat olivat kaavamaisia ja laskelmoituja, tähdättyjä pula-ajan yleisön odotuksia vastaamaan. Niissä hyvyys voitti pahan, rohkeus pelkuruuden, varakkuus köyhyyden ja vauraus lama-ajan ankeuden. Elokuvissa oli musiikkia ja tanssia sekä tietenkin Shirley, vastustamattoman söpö pikkutyttö hymykuoppineen ja kiharine hiuksineen.

Vuosina 1935–38 Shirley Temple oli amerikkalaisen elokuvan suurin kassamagneetti. Hänen kasvoillaan myytiin myös lukuisia oheistuotteita.

Tunnetuimpia Templen tuonaikaisista elokuvistaan ovat Tässä tulen minä!, Curly Top, Pikku eversti ja Pieni kapinoitsija. Ensimmäinen varsinaisesti Templelle suunniteltu elokuva oli Bright Eyes (1934), jossa hän lauloi tunnusmelodiakseen muodostuneen kappaleen On the Good Ship Lollipop. Parhaan Shirley Temple -elokuvan ja hänen oman suosikkinsa, Rykmentin maskotin, ohjasi John Ford 1937. Kun Temple lähestyi teini-ikää, hänen suosionsa alkoi laskea. Hän näytteli elokuvissa vielä 1940-luvulla, muun muassa John Fordin hienossa westernissä Apassilinnake (1948), mutta jätti valkokankaat kokonaan 22-vuotiaana vuonna 1950.

Myöhemmin hän teki televisiolle satuja esittelevän 12-osaisen sarjan Shirley Templen satukirja (1958–61) ja näytteli viimeisen kerran kameroiden edessä Red Skelton Show'n yhdessä jaksossa 1963. Templen tekemää komediasarjan pilottijaksoa ei koskaan esitetty.

Elokuva- ja tv-uransa jätettyään Shirley Temple oli monien suurten yhtiöiden johtokunnissa ja pyrki 1967 kongressiin. Templeä ei valittu, mutta hänen onnistui luoda diplomaatinura. Temple oli Yhdysvaltojen suurlähettiläänä Ghanassa 1974 ja Tšekkoslovakiassa 1989. 1988 hän julkaisi muistelmateoksensa Child Star.

1972 Templellä diagnosoitiin rintasyöpä. Hän kertoi siitä radiossa, televisiossa ja McCall's -aikakauslehden artikkelissa. Näin Shirley Templestä tuli yksi ensimmäisistä julkkisnaisista, joka avoimesti kertoi syövästään.

Shirley Temple oli naimisissa kahdesti, ensin näyttelijä John Agarin kanssa 1945–50 ja myöhemmin laivaston tiedustelu-upseerin, liikemies Charles Blackin, kanssa. Avioliitto Blackin kanssa kesti 54 vuotta, aviomiehen kuolemaan 2005. Avioliitoistaan hänellä oli myös kolme lasta.

2006 Shirley Temple Black oli liikenainen.
2006 Shirley Temple Black oli liikenainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit