Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienpaahtimon omistaja: "Kahvi on viiniin verrattuna vaikea analysoitava"

Yrittäjä Benjamin Andberg harjoitteli opiskelijana kahvin paahtamista popcornkoneella ja paistinpannulla

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Pienpaahtimon omistaja näyttää, kuinka syntyy hieno kahviannos
Pienpaahtimon omistaja näyttää, kuinka syntyy hieno kahviannos
”Täydellisen kahvikupillisen tavoitteleminen on elämänpituinen matka”, sanoo Helsingin Kahvipaahtimon omistaja Benjamin Andberg. Hän näyttää ja neuvoo, kuinka syntyy hieno kahviannos. Toimittaja: Jaana Rinne. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Benjamin Andberg istuu pienessä toimistossaan ja hörppii päivän ensimmäistä kahvia.

Sörnäisissä sijaitsevan Helsingin Kahvipaahtimon omistaja ja paahtaja Andberg ehtii puoleen päivään mennessä maistella ja analysoida useamman kupillisen.

"Kahvi on viiniin verrattuna vaikea analysoitava. Viinissä on noin 800 aromia, kahvissa makukomponentteja voi olla 1 200. Viinipullon avaamisen jälkeen viini maistuu siltä miltä pitää, mutta koko kahviketjun on oltava kunnossa ennen kuin kahvi on kelvollista", kertoo Andberg.

"Vaikka viljelijä, paahtaja ja barista tekisivät kaikkensa, niin likainen kahvinkeitin voi pilata kahvin."

Kahvin luoma hieno tunnelma elää alkuaan pietarsaarelaisen Andbergin

Esa Syväkuru HS
Benjamin Andbergille kahvi on elämäntapa. "Joku vastapaino olisi hyvä löytää, mutta tähän mennessä en ole keksinyt, mikä se olisi. Seitsemänkymppisenä haluaisin istua troolarin kannella polttamassa piippua."
Benjamin Andbergille kahvi on elämäntapa. "Joku vastapaino olisi hyvä löytää, mutta tähän mennessä en ole keksinyt, mikä se olisi. Seitsemänkymppisenä haluaisin istua troolarin kannella polttamassa piippua."

lapsuudenmuistoissa. Niissä isoa roolia näyttelee kahvirituaalin suhteen tarkka isoisä.

"Kahvipannun kaatonokan oli osoitettava pohjoiseen, sitten lusikalla piti kopauttaa kolme kertaa etelään päin. Isoisän huolella keittämä pannukahvi oli parempaa kuin kotona juotu suodatinkahvi. Tykkäsin myös kahviin liittyvästä seurallisuudesta", kertoo Andberg.

Yrittäjäksi Andberg ryhtyi alle kouluikäisenä, kun hän huomasi viikkorahan kasvavan pulloja keräämällä. Seuraavaksi hän alkoi kaupata kieloja kaverinsa kanssa. "Ne menivät niin hyvin kaupaksi, että joku alkoi miettiä, onko meillä myyntilupaa, ja soitti poliisille."

Kaverukset jatkoivat kaupankäyntiä autotallista löytyneillä romuilla. Tavarat löysivät uuden kodin, mutta pienyrittäjä ei sopeutunut koululaisen elämään.

Opettajan puheita enemmän Andbergia kiinnostivat luokan ikkunasta näkyvän Strengbergin tupakkatehtaan komeat savupiiput. Ne kiinnostivat häntä niin paljon, että teini-iän suurin tragedia oli vuonna 1762 perustetun tehtaan toiminnan lopettaminen.

"Tehdas vaihtoi pari kertaa omistajaa, ja vähitellen tuotanto lopetettiin. Se vaikutti Pietarsaaren työllisyyteen. Silloin päätin, että jonain päivänä minulla on oma tehdas."

Kuka

Benjamin Andberg

 Syntynyt 5. heinäkuuta 1981 Pietarsaaressa. Asuu Helsingissä.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme alle kouluikäistä lasta.

 Yrittäjä, kahvinpaahtaja. Omistaa Helsingin Kahvipaahtimon.

 Opinnot loppusuoralla Svenska Handelshögskolanissa.

Nyt Andbergilla on pienpaahtimo, jota monet pitävät pääkaupungin parhaana kahvin paahtajana. Viime vuosien aikana kahvihifistelystä on kehittynyt harrastus muiden joukkoon.

"Varsinkin miehet ovat innostuneita. Pojat ovat poikia ja aikuisinakin kiinnostuneita leluista. Ellei itse kehity baristana, laitteet ainakin kehittyvät."

2000-luvun alkupuolella Andberg paahtoi kahvipapuja opiskelijaboksinsa uunissa, paistinpannulla ja popcornkoneessa.

"Olin lukenut paljon kahvista, mutta aloin miettiä olisiko kahvista ammatiksi."

Kaveripiirin barista-kemuissa tutkittiin kahvikoneita ja vaihdettiin alan tietoutta.

Vuonna 2004 Andberg ja Svante Hampf alkoivat suunnitella pienpaahtimoa. "Olimme aika ylimielisiä. Ajattelimme, ettemme tarvitse alan kokemusta."

Itsevarmuudesta syntyi Kaffa Roastery. Kolme vuotta sitten Andberg jätti tasaista tappiota tehneen Kaffan ja perusti uuden paikan.

Nyt hän nauttii, kun raksaduunari ja pankkidiileri juovat Kahvipaahtimolla rinnakkain samaa kahvia.

"Eikä tässä ole muutenkaan kyse snobbailusta vaan innostumisesta. Itse käytän landella käsikäyttöistä kahvimyllyä, mutta en veivaa käsin vaan käytän akkuporakonetta."

Yrittäjänä Andberg sanoo haluavansa edistää tasa-arvoa ja työllisyyttä.

"Matkustaessani Nicaraguassa pääsin tutustumaan kahvitiloihin. Niitä riitti ruoskaa heiluttavien tuottajien riistoplantaaseista paratiisitiloihin, joissa poimijoista huolehdittiin ja pidettiin yllä korkeaa laatua", Andberg kertoo.

"Siellä tajusin, että ostamalla kymmenen säkkiä jälkimmäisiltä ja jatkamalla kotona kahvin ketjua pystyn vaikuttamaan monien ihmisten elämään."

Tätä nykyä Helsingin Kahvipaahtimo työllistää neljä ihmistä.

"Se on hienoa, mutta unelmoin yhä isosta tehtaasta."

Lähimmäs puhdasta kahvinautintoa Andberg pääsee kesäpaikkansa laiturinnokassa. Auringon paistaessa hifistelijä hellittää ja antaa kahvin viedä.

Aamukahvinsa kolmen lapsen isä keittää itse. Hänen vaimonsa ei edes juo kahvia.

Muun muassa Suomen Cup Tasting -mestaruuden vuonna 2010 voittanut Andberg etsii yhä täydellistä kahvielämystä.

"Toivon, että olisin huomenna parempi kuin tänään. Täydellisen kahvikupillisen tavoitteleminen on onneksi elämänpituinen matka", Andberg sanoo.

"Se on kivaa, koska etsiminen on hauskaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit