Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tosi-tv-tähdet tarvitsevat psykologin apua

Psykologi Laura Stenroos auttaa tosi-tv-ohjelmiin osallistuvia selviämään nettijulkisuudesta

Ihmiset
 
Liisa Takala
Psykologi Laura Stenroos ei enää lue itseään koskevia kommentteja.
Psykologi Laura Stenroos ei enää lue itseään koskevia kommentteja. Kuva: Liisa Takala

"Ei missään nimessä."

Se oli psykologi Laura Stenroosin ensimmäinen ajatus, kun tv-tuotantoyhtiö soitti hänelle leikkipuistoon ja pyysi psykologiksi Suomen ensimmäiseen Big Brother -ohjelmaan. 2000-luvun alussa tosi-tv oli Suomessa vielä uutta ja eettisesti arveluttavaa.

"Sitten ajattelin, että ohjelma tehdään joka tapauksessa. Onko parempi, että siellä on psykologi kuin että siellä ei ole?"

Sen jälkeen töitä kameroiden takana on riittänyt. Stenroosin ansiolistaan on tullut uusia ohjelmia, kuten Suurin pudottaja, Kakola, Huippumalli haussa, Selviytyjät ja Hell's Kitchen Suomi. Nyt on alkamassa Viidakon tähtösten kolmas kausi, myöhemmin ruutuun tulee Iholla-sarjan uusi kierros.

Stenroos pitää itseään linkkinä kuvausryhmän ja kuvattavan välillä.

"Tv-tuotannossa pääsee työskentelemään työkavereiden kanssa. Muuten psykologin työ on yksinäistä."

Työssään Stenroos on erikoistunut esiintyviin ihmisiin. Niihin hän tutustui jo lapsuudessaan Lahdessa.

Keittiössä pyöri keraamikko-isäpuolen dreija, äiti näytteli ja veljestä tuli muusikko ja kuvataitelija. Raha oli tiukassa, mutta musiikki soi ja kasvatus oli vapaata.

"Minulla ei ollut erityisiä taiteellisia lahjoja, joten päädyin terapoimaan taiteilijoita", hän nauraa.

Tv-töiden ohessa Stenroos on toiminut psykologina muun muassa Sibelius-Akatemiassa, Kuvataideakatemiassa, Teatterikorkeakoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingin konservatoriossa ja Pop & Jazz -konservatoriossa.

Kaikki ihmiset käsittelevät pohjimmiltaan samoja ongelmia, mutta nuorilla taiteilijoilla on erityismurheensa.

"Tosiasia on, että tähtipaikkoja on tarjolla vain harvalle. Opiskeluaika on kivaa, mutta sen jälkeen joutuu kohtaamaan karun todellisuuden. Kilpailu harvoista paikoista on kovaa."

"Hullu psykologi, painu takaisin sinne Lahteen!" anonyymi nettikeskustelija kirjoitti Laura Stenroosista ensimmäisten tv-ohjelmien aikana. Sen jälkeen psykologi lakkasi lukemasta itseään koskevia kommentteja. Saman neuvon hän antaa asiakkailleen.

"Se on valitettavasti ohje, jota kukaan ei malta noudattaa. Itsensä googlaaminen on niin houkuttelevaa."

Kun osallistujia valitaan, Stenroos antaa mahdollisimman inhorealistisen kuvan tulevasta. Vaikka anonyymi haukkuminen ei loukkaisi itseä, onko osallistuja valmis siihen, että se satuttaa perhettä ja kavereita?

Katsojien reaktioihin ei voi vaikuttaa. Vaikka saisi sata kannustusviestiä, yksi ilkeä kommentti mitätöi kaiken hyvän palautteen.

"Haukkuminen keskustelupalstoilla on aivan älytöntä. Että 'hyi helvetti se on ärsyttävä, miten se voi elää noiden hampaidensa kanssa'. Ei sellaiseen voi varautua."

Usein ilkeyttä puolustellaan sillä, että osallistujat tietävät ohjelmiin lähtiessään, mitä on luvassa. Tämän psykologi tyrmää.

"Vaikka olisi julkisuuden henkilö, ilkeät puheet satuttavat silti."

Tosi-tv on muuttunut ensimmäisestä Big Brotherista niin paljon, että sen määritelmäkin on laimentunut. Formaatin alle mahdutetaan kaikenlaisia kilpailuja, dokumentteja ja näyteltyjä dramatisointeja.

Psykologin mielestä on näkyvissä merkkejä siitä, että seuraava trendi on hyvän mielen tosi-tv. Esimerkiksi Vain elämää ja Duudsonit tuli taloon -ohjelmat perustuvat kilpailijoiden hyvään fiilikseen tai siihen, että osallistujat saavat apua.

"Katsojat ovat kyllästyneet mollaamiseen ja häpeämiseen osallistujien puolesta. Nyt halutaan nähdä onnistumisia ja iloita osallistujien puolesta."

Kolmen lapsen, koiran, kuvausmatkojen, täydentävien psykoterapeutin opintojen ja päivätyön lisäksi 44-vuotias Stenroos yrittää muistaa liikkua. Iltaisin hän katsoo mitäs muuta kuin netin kautta tosi-tv:tä, vaikka sitä onkin vaikea katsoa ilman ammatillisia silmälaseja.

"Jenkkien Muodin huipulle on ihan mahtava! Tim Gunn [kilpailijoiden neuvonantaja] on aivan ykkönen! Jokainen jakso on takuuvarmaa laatua."

 

Viidakon tähtösten kolmas kausi alkaa Subilla 9. 4.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!