Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pielaveteläisestä sairaanhoitajasta tuli Sambian kahvintuottajien puheenjohtaja

Ihmiset
 
Ville Palonen www.palonen.fi
Teija Lublinkhofin sambialaisen kahvipaahtimon violetti sydän löytyi rotansyömänä ja ruosteen täplittämänä erään maatilan vintiltä kuutisen vuotta sitten. Diesel-paahtimen kunnostamiseen meni kuukausia.
Teija Lublinkhofin sambialaisen kahvipaahtimon violetti sydän löytyi rotansyömänä ja ruosteen täplittämänä erään maatilan vintiltä kuutisen vuotta sitten. Diesel-paahtimen kunnostamiseen meni kuukausia. Kuva: Ville Palonen www.palonen.fi

Kolme viikkoa sitten Teija Lublinkhof, 38, löysi uima-altaastaan skorpionin. Niihin ja paksuihin hämähäkkeihin hän ei ole tottunut 15 Sambiassa vietetyn vuoden jälkeenkään.

Muuten se on ollut Sambia, joka on saanut tottua Lublinkhofiin.

"Olen naisyrittäjä, naispomo, eronnut ja ulkomaalainen. Siinä on ollut aika monta määrettä nieltäväksi", hän sanoo oman kahvipaahtimonsa neuvotteluhuoneessa Lusakassa.

Vielä vuosituhannen vaihteessa pielaveteläissyntyinen Lublinkhof tiesi kahvintuotannosta yhtä paljon kuin kuka tahansa suomalainen – ei juuri mitään. Sen hän tiesi, että tulevaisuus olisi ulkomailla. Hän valitsi sairaanhoitajan koulutuksen siksi, että alan ammattilaisia tarvitaan kaikkialla.

"Silti jo ensimmäisessä työpaikassani huomasin, että en pysyisi hoitajana kovin kauaa."

Uusi alku löytyi sambialaisesta tienposkesta eräänä varhaisena aamuna vuonna 1997.

"Olin kaverini kanssa liftaamassa Livingstonesta Etelä-Sambiasta takaisin sairaalaan, jossa olin työharjoittelussa. Kohdalle sattui auto, joka oli viemässä sairaalassa vierailulla ollutta tanskalaislääkäriä lentokentälle. Ratissa oli tuleva mieheni."

Yhteydenpito kyydin antaneen miehen, Jesper Lublinkhofin, kanssa jatkui. Kahden vuoden kuluttua ensi tapaamisesta Teija muutti Sambiaan jäädäkseen.

Yhteenmuutossa oli niskavuorelaisuutta Saharan eteläpuolen malliin. Lublinkhof vei muuttokuormansa sadan kilometrin päässä Sambian pääkaupungista sijaitsevalle sukutilalle nimeltään Mubuyu. Siellä asuivat myös puolison vanhemmat. He olivat alun perin Tanskasta ja Hollannista, mutta mies oli syntynyt ja kasvanut Sambiassa.

Kun jatkuvasti piti opetella suvun tapoja, tuntui, että oma identiteetti unohtui. Juuri ennen morsiamen muuttamista farmille Munuyussa oli päätetty alkaa viljellä kahvia.

"Innostukseni kahviin kumpusi osaltaan siitä, että halusin itselleni jotain ihan omaa."

Kahvipapu on kallis ja hidas kasvattaa. Sitä on viljeltävä pari kolme vuotta ennen kuin voi odottaa voittoa. Kun ratkaiseva vuosi koitti vuonna 2005, Sambiaan iski kuivuus, ja farmi joutui selvitystilaan.

Raha-asioita pohtiessaan Lublinkhof tuli siihen tulokseen, että oma elinkeino takaisi paremman turvan kuin maatila. Syntyi ajatus omasta kahvipaahtimosta.

Nyt Lublinkhofin oma paahtimo tuottaa hänen nimikkokahviaan, Marika's coffeeta. Marika on Teijan toinen nimi.

"En halunnut, että etunimeni on täällä vastassa joka marketissa. Marika on paikallisille helppo ääntää."

Mubuyun tila saatiin vuosien taistelun jälkeen takaisin miehen ja tämän vanhempien omistukseen.

Avioliitto sen sijaan päättyi eroon kolme vuotta sitten. Lublinkhof kuitenkin ostaa ex-mieheltään edelleen pavut paahtimoonsa.

"Kysyin Jesperiltä neuvoa työasioissa viimeksi tänään. Näin tiiviin yhteistyön tekeminen eron jälkeen on vaatinut tietoisia päätöksiä."

Lublinkhof opettaa kädestä pitäen kahvilayrittäjiä käyttämään espressokonetta ja tekemään caffè latteja. Keskiluokan kasvu on lisännyt kahvin kysyntää teetä juovassa Sambiassa.

"Kahvia täällä sai vielä kymmenen vuotta sitten vain isoista hotelleista. Nyt Lusakassa on jo nelisenkymmentä kahvilaa."

Lublinkhof on Lusakassa pieni julkkis. Tänä vuonna hän kouluttaa ja tuomaroi barista-kilpailuissa ainakin Italiassa, Burundissa, Malawissa, Saksassa ja Etiopiassa. Hänellä on myös lupa olla tuomarina kahvinvalmistuksen mm-kilpailuissa, ainoana suomalaisena.

Maine kahviasiantuntijana on helpottanut henkilökunnan palkkaamista, sillä naisjohtajiin suhtaudutaan Lublinkhofin mukaan Sambiassa edelleen varauksellisesti.

Arvostuksesta kertoo sekin, että Lublinkhof on valittu ensimmäisenä naisena Sambian kahvintuottajien liiton puheenjohtajaksi.

"Menin ensimmäiseen kokoukseen yksin pienen poikani kanssa. Kaikki muut läsnäolijat olivat miehiä. Taisin myös imettää kokouksen aikana. Muistan ne kysyvät ilmeet."

Elämä on Sambiassa ainakin siihen saakka, kun nyt 10- ja 12-vuotiaat lapset aloittavat opiskelun. Suunta voisi olla jokin eurooppalainen yliopistokaupunki. Ei ehkä kuitenkaan Suomi.

"Sambiassa kyllästyy siihen, että kaikesta on pakko tehdä draamaa. Suomi taas tuntuu välillä liiankin järjestelmälliseltä."

 

Toimittaja ja kuvaaja olivat Sambiassa ulkoministeriön kehitysakatemian matkalla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit