Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukelluskuvaaja tuntee vedenalaisen Suomen – seuraavaksi katastrofielokuva tsunamista

Teemu Liakka on erikoistunut vedenalaisiin kuvauksiin

Ihmiset
 
Sukelluskuvaaja Teemu Liakka: Suomen järvet ovat kuin koralliriuttoja
Sukelluskuvaaja Teemu Liakka: Suomen järvet ovat kuin koralliriuttoja
Suomalainen järviluonto yllätti kauneudessaan sukelluskuvaaja Teemu Liakan. Liakka kuvaa parhaillaan Järven Tarina -elokuvaa. Hänen mukaansa suomalaiset järvet ovat parhaimmillaan käsittämättömän upeita, koralliriuttojen kaltaisia vesistöjä. Kuvaus ja editointi Lauri Rotko.

Suomessa elokuvia tehdään kesäisin. Elokuvaaja Teemu Liakalla (s. 1972) riittää siis kiirettä. Hän on erikoistunut kuvaamaan elokuvia veden alla.

"Suomessa talvi sopisi siihen oikeastaan paremmin kuin kesä, koska silloin vedet ovat kirkkaampia. Pinnan alla tulee aina kylmä meidän vesissämme. Siksi sukelluspuvussa on sähkölämmitys", Liakka kertoo.

Nyt hän kuvaa dokumenttia Järven tarina. Se on pari Metsän tarinalle (2012), joka on kaikkien aikojen katsotuin suomalainen dokumenttielokuva valkokankailla. Liakan kesään kuuluu myös katastrofielokuva tsunamista norjalaisessa vuonossa. Sitä kuvataan muun muassa Romaniassa.

Lauri Rotko
Kuvaaja Teemu Liakka Järven tarina -elokuvan kuvauksissa Hollolan Kiikunlähteellä. "Saan sukeltaa töissä tarpeeksi", Liakka kertoo.
Kuvaaja Teemu Liakka Järven tarina -elokuvan kuvauksissa Hollolan Kiikunlähteellä. "Saan sukeltaa töissä tarpeeksi", Liakka kertoo.

Liakan elämään kuvaaminen tuli ennen sukeltamista. Hän tarttui kameraan ensimmäistä kertaa vähän yli kymmenkesäisenä, tosin vasta valokuvakameraan.

Liakan ensimmäinen aihe oli safariralli Keniassa. Perhe asui Afrikassa, ja pikku Teemu kuvasi leijonia, norsuja ja muita eläimiä. Suomeen hän palasi käymään taidelukiota.

Artikkeliin liittyvät

"Asuimme Nairobissa, mutta reissasimme paljon pitkin Afrikkaa. Se jätti pysyvän jäljen. Heti kun astun ulos koneesta ja haistan sen ilman, tuntuu kodilta. Onneksi olen päässyt käymään Afrikassa työkeikoilla."

Yksi sellainen oli Liakan omia suosikkeja urallaan. Vuonna 2005 hän oli kaksi kuukautta kuvaamassa vedenalaista luontoa Tansanian ja Somalian rannikoilla Maailman luonnonsäätiölle WWF:lle.

"Sinne on vaikea päästä, mutta toisaalta merirosvojen takia siellä ei ole harjoitettu ryöstökalastusta, joten luonto on mieletön. Sukelsin kolme kertaa päivässä ja ihmettelin, että saan siitä vielä palkkaakin."

Liakka päätyi valokuvasta liikkuvaan kuvaan heti valmistuttuaan Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta. Vuosituhannen vaihteessa hän ehti jo vähän kyllästyä musiikkivideoiden, mainosten ja tv-ohjelmien kuvaamiseen ja mietti alan vaihtoa.

Liakka kävi sukellusammattikoulun, jossa myös hitsattiin ja valettiin betonia. "Se on rankkaa hommaa, niin kovaa, että terveys menee pikkuhiljaa."

Liakka palasi kuvaushommiin ja alkoi erikoistua sukelluskuvaamiseen. Hän on kuvannut tuotantoyhtiö Matila Röhr Productionsin vedenalaiset hankkeet jo kymmenkunta vuotta. MPR on saanut kansainvälistäkin mainetta vedenalaisten kuvausten osaamisesta.

Kuvaa Liakka toki myös kuivalla maalla. Hän oli mukana muun muassa Metsän tarina -dokumentissa.

Sukelluskuvauksia taas riitti runsaasti norjalaisessa jännärissä Pioneer – sukellus meren syvyyksiin (2013). Suomalaisessa kauhuelokuvassa Syvälle salattu (2011) haastetta tarjosi se, että vedessä oli yhtä aikaa useita näyttelijöitä.

"Suurin haaste on usein näyttelijöiden valmisteleminen niin, että he pärjäävät veden alla."

Tyypillisimmässä vedenalaisessa kohtauksessa joku putoaa veteen ja on hukkua. Vedessä työskenteleminen on hidasta ja vaikeaa. Siksi fiktiossa kaikki suunnitellaan etukäteen mahdollisimman tarkkaan.

Dokumentteja tehdessä tilanne taas on päinvastainen. Ikinä ei voi tarkkaan tietää, mitä vastaan tulee. Vedessä kaikki on koko ajan liikkeessä. Mutta kuvaaja saa työskennellä pinnan alla melko itsenäisesti.

"Kiva, että näin pienessä maassa saa tehdä molempia. Maailmalla dokumentteja ja fiktiota tekevät yleensä eri kuvaajat. Monet ovat erikoistuneet tosi kapeisiin juttuihin, kuten vaikka koralliriuttojen ja haiden kuvaamiseen."

Vesi on tiheämpää kuin ilma, joten siinä valo käyttäytyy eri tavalla kuin maalla. Pinnan alla olosuhteet elävät koko ajan, ja jatkuvasti tulee yllätyksiä.

"Järven tarinaa kuvattiin Hollolassa Kiikun lähteessä. Siihen puskee maasta tasaisesti samanlaista vettä, joten olosuhteet ovat aika vakaat. Mutta sitten pinnalle oli tullut siitepölyä lautaksi, ja valo olikin kuin jään alla. Veden alla valo on joka päivä erilainen."

Viime helmikuussa uutisoitiin kahden suomalaisen sukeltajan kuolemasta Norjassa, Plurdalenin luolastossa. Vaikka Liakan työ on jännittävää, hän ei ole koskaan joutunut vaaratilanteisiin. Edes läheltä piti -tilanteita ei ole ollut.

"Rämäpäisyys ei kuulu ammattilaisten sukeltamiseen. Työ tehdään niin suunnitelmallisesti, ettei vaaratilanteita pääse syntymään. Dokkareissakin yllätyksellistä on vain, kuinka kuvat syntyvät. Mutta itse sukeltaminen suunnitellaan niissäkin tarkasti ennakkoon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit