Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull on pelimies hyvässä ja pahassa

Robin Hull pelasi itsensä huipulle ja pohjalle. Nyt hän tekee uutta nousua.

Ihmiset
 
Sabrina Bqain HS
Ennen ottelua adrenaliini saa kädet tärisemään. "Pöydän ääressä se heti helpottaa. Silloin edessä on tuttu tilanne, jota pystyy kontrolloimaan."
Ennen ottelua adrenaliini saa kädet tärisemään. "Pöydän ääressä se heti helpottaa. Silloin edessä on tuttu tilanne, jota pystyy kontrolloimaan." Kuva: Sabrina Bqain HS

Huhtikuu 2014 Sheffieldin Crucible-teatterissa.

Snookerin MM-kisoissa seremoniamestari Rob Walker lämmittelee ennen ottelun alkua yleisöä, joka kiljuu, karjuu ja mölisee.

Ääni kantautuu pelaajien takahuoneeseen. Siellä istuu suomalainen mies, jolla on näytön paikka.

Jännittää. Kädet tärisevät. Sydän hakkaa.

Walker kajauttaa:

"Yli kymmenen vuoden jälkeen hän on taas täällä. Ja hän tekee absoluuttisesti kaikkensa jatkaakseen vielä eteenpäin. Annetaan hänelle lämpimät aplodit! Hän on Robin Hull!"

Hull, 39, kävelee areenalle yleisön editse alas rappusia snookerpöydän ääreen. Musiikki soi ja salamavalot välähtelevät.

Walker on kuulutuksessaan enemmän oikeassa kuin ymmärtääkään. Hull tosiaan tekee kaikkensa.

Vuonna 1988 Hull aloitti snookerharrastuksen englantilaissyntyisen isänsä kanssa. Espoolainen jäi välittömästi koukkuun.

"Aina pelattiin niin kauan kuin vain mahdollista", Hull sanoo.

Hän voitti junioreiden maailmanmestaruuden jo vuonna 1992. Hull jätti ammattikouluopinnot ja ryhtyi snookerammattilaiseksi.

Oli pakko muuttaa Britanniaan. Se on ainoa paikka, jossa harjoitteluolosuhteet ovat niin hyvät, että on mahdollisuus kehittyä huipuksi.

Ensimmäiset vuodet juuri ja juuri täysi-ikäinen Hull asui välillä sukulaistensa luona, välillä pelikavereiden luona. "Tuli pitkin poikin sahailtua sitä maata. Se oli hauskaa, etenkin ne alkuajat, kun oli vielä järkeä päässä."

Snookerin ammattisarjassa menestyäkseen on pelattava ranking-kilpailuja, joihin pelaajien täytyy ensin selvitä karsinnoista. 1990-luvun puolivälissä koko vuoden kisojen karsinnat pelattiin kolmen kuukauden aikana Blackpoolissa.

"Blackpool on biletyspaikka. Joskus karsintapelien välillä saattoi olla puolitoista viikkoa, eikä siellä ollut mitään muuta tekemistä kuin juhliminen. Ei siinä menossa ollut mitään tekemistä ammattilaisuuden kanssa."

90-luvun lopussa Hullin otti siipiensä suojiin mies nimeltään Mark Togneri. Hän oli manageri, sponsori ja ystävä. Hull alkoi pärjätä paremmin ja paremmin.

Parhaimmillaan 2000-luvun taitteessa Hull oli maailman ranking-listalla sijalla 22. Kukaan suomalainen ei ole koskaan päässyt lähellekään samaa.

Uransa huipulla Hull sairastui korvatulehduksen jälkitautiin. Se vaikutti hermostoon, kilpirauhaseen ja sydämeen.

Sairaus ei kuitenkaan ollut pahin ongelma vaan elämäntyyli.

"Huumeet ja villeimmät ajat olivat jo takana, mutta minulla oli uhkapeliongelma. Ymmärsin kyllä, mitä se tekee minulle, mutta ei sitä näe. Tekee vaan lisää sitä paskaa."

Eräänä iltana 2005 keitti yli. Hull istui pienessä vuokrayksiössään ja itki isälleen puhelimessa. Hän oli eronnut yhdeksänvuotisesta parisuhteesta, myynyt lähes kaiken omistamansa irtaimiston ja muuttanut uuteen kämppään. Hullilla ei ollut ketään eikä mitään.

"Isä sanoi, että tule poika Suomeen. Minä menin."

Vuonna 2006 Hull lopetti virallisesti ammattilaisena pelaamisen.

Hull halusi tavallisen työn ja tavallisen elämän. Hän alkoi seurustella ja ryhtyi Espoossa biljardisalin osakkaaksi. Pikkuhiljaa snookerkin alkoi taas maistua.

Peliongelman selättäminen ja harjoittelumotivaatio johtuvat pitkälti siitä, että Hullilla on 4-vuotias poika. Hän ansaitsee tasapainoisen isän.

Ovatko asiat siis nyt kunnossa?

"Jos tuohon nyt lyötäisiin mappi pöytään, että missä minun elämässäni mennään, niin ei se ole hyvä mappi. On velkaa uhkapeliajoilta, ei ole koulutusta eikä eläketurvaa. Mutta mappiin ei tule enää lisää ikäviä sivuja."

Taas ammatikseen pelaava Hull on motivoitunut. Hän uskoo joka ikinen kerta turnaukseen mennessään, että pystyy voittamaan sen. Se ei tule olemaan helppoa: vastassa on rutinoituneita ammattilaispelaajia, jotka ovat tahkonneet yli 20 vuotta tasaisen varmasti kisoja.

"Urheilijana minun tehtäväni on uskoa siihen, mihin kukaan muu ei usko", Hull sanoo.

Tulosta on tullut. Vaikka kevään MM-kisoissa Hull jäi ensimmäiselle kierrokselle, kesäkuussa Vuxi Classic -kisoissa hän oli kahdeksan parhaan joukossa. Palkintorahaa niistä on tullut yhteensä yli 30 000 euroa, joten Hull pystyy keskittymään snookeriin lähes täysipäiväisesti.

Mutta Britteihin Hull ei enää muuttaisi kulkurinelämää viettämään. Ei enää, kun hän on viimein löytänyt elämäänsä tasapainon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit