Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pete Alander luo hevibändien logoja – kuuluisin asiakas on Yngwie Malmsteen

Pete Alander suunnittelee levynkansia hevibändeille ympäri maailmaa

Ihmiset
 
Tapio Vanhatalo
Hyvinkääläinen hevigraafikko Pete Alander suunnitteli ruotsalaiselle Behind the Lights -yhtyeelle pelkistetyn logon. Myös itävaltalaisen Garagedaysin t-paita on hänen käsialaansa.
Hyvinkääläinen hevigraafikko Pete Alander suunnitteli ruotsalaiselle Behind the Lights -yhtyeelle pelkistetyn logon. Myös itävaltalaisen Garagedaysin t-paita on hänen käsialaansa. Kuva: Tapio Vanhatalo

Usein asiakas tilaa makkaraperunat, vaikka samaan hintaan saisi gourmet-leikkeen. Sellaista on Pete Alanderin, 35, kansainvälinen asiakaskunta.

Hän on graafinen suunnittelija, jolle makkaraperunat tarkoittavat tulenlieskoja, goottilaisia kirjaintyyppejä ja muita hevikliseitä. Monesti asiakkaina olevat muusikot kuvittelevat olevansa suurempia taiteilijoita kuin hän, ja jokainen yhtyeen jäsen haluaa saada oman visionsa ikuistetuksi.

"Olen joutunut sanomaan, että minä olen se koulutettu suunnittelija etkä sinä. Jos bändi silti haluaa ne makkaraperunat, niin saakoon sitten ne. Arvostan jokaista asiakastani erittäin paljon."

Makkaraperunoihinkin voi ympätä sinapin ja ketsupin lisäksi muita mausteita tai tarjota leikkelettä toisella lautasella, sillä Alanderilla on tapana toteuttaa tylsän toiveen lisäksi oma näkemyksensä.

Mutta pelkistyksen ystävää ei aina ymmärretä.

Jokainen hevimenneisyyden kokenut kolme–nelikymppinen tietää, mitä tehdä kynällä ja penaalilla: ensin mainitulla piirretään jälkimmäiseen suomalaisen speed metal -suuruuden Stonen klassikkologo.

Paljasjalkaiselle hyvinkääläiselle ensimmäinen iso juttu oli kuitenkin kotipaikkakunnan suomiräp-pioneeri Raptori, kunnes Alander kuudennella luokalla osti – pelkän kannen perusteella – heviyhtye Judas Priestin Painkiller-levyn. Siitä lähtien hän on pysynyt fanina.

"Luulin, että se oli syntetisaattorimusiikkia, josta diggasin siihen aikaan."

Ala-asteella alkoi Alanderin graafinen suunnittelukin, tosin Stonen logo taisi olla hänelle liian simppeli. Hän piirteli uuden suosikkiyhtyeensä Judas Priestin tunnusta ja kuvitti kokoelmakasettejaan. Jos ostetun levyn kansi oli hänestä ruma, hän piirsi uuden.

Päivätöikseen Alander opettaa graafista suunnittelua Validia-ammattiopistossa Järvenpäässä, ja vapaa-ajallaan hän tulkitsee Judas Priestin biisejä coverbändi Priestonessa sekä valmentaa juniorijalkapalloilijoita Martin Susissa.

Muitakin bändejä on ollut. Hajonneen Rob-huumorirockyhtyeen ohjelmistoon kuului Folke West -niminen kappale, jossa hän lauloi: "Kuka on tuo kesämies, joka merellä kalastaa?"

Eräänä iltana vuonna 2004 Alanderin puhelin soi ja luurissa tervehti kyseinen matkailunedistäjä, joka oli tuolloin Rkp:n eurovaaliehdokkaana. West pyysi Robin mukaan eurovaalikiertueelleen, mutta bändin tuesta huolimatta Folke West ei päässyt Brysseliin.

Samana vuonna Alander pääsi toteuttamaan nettisivuja myös soolouralle siirtyneelle K. K. Downingille, joka on Judas Priestin alkuperäiskitaristi ja perustajajäsen, yksi Alanderin suurimmista idoleista.

Yhteistyö jatkuu edelleen, ja kitarasankari on kirjoittanut terveisensä jopa Alanderin lasten vauvakirjaan: "Älkää kuunnelko mitään, mitä isänne sanoo."

Toistaiseksi kuuluisin asiakas on ollut hevikitaristi Yngwie Malmsteen, jolle Alander on toteuttanut levynkansia, keikkajulisteita ja kiertuepaitoja.

Suunnittelija sanoo kuuntelevansa paitsi asiakkaan toiveita myös heidän musiikkiaan ennen kuin ryhtyy työhön. Alanderin korviin ei vielä ole kantautunut niin surkeaa möykkää, että hän olisi kieltäytynyt.

"Kontrastit ovat tärkeitä, joten ehkä huono musiikki ja hieno logo toimisivat yhdessä. Esimerkiksi ö-luokan elokuvillahan on tosi upeita julisteita."

Löytyy sellaisiakin muusikoita, joille Alander ei tarjoilisi edes makkaraperunoita. "En tekisi töitä millekään rasistiselle, homofobiselle tai muulla tavoin vastenmieliselle ryhmälle."

Nyt työn alla on ukrainalainen örinäyhtye. Kotimaisten kokoonpanojen lisäksi hän on suunnitellut muun muassa espanjalaisille, saksalaisille, yhdysvaltalaisille, brittiläisille ja chileläisille bändeille.

"Monista en ole ikinä kuullutkaan, mutta ne ovat kotimaissaan suosittuja. Minulle sillä ei ole merkitystä, onko bändi iso vai pieni."

Alander ihailee pitkän linjan heviyhtyeiden Slayerin ja Iron Maidenin kulmikkaita nimilogoja. Häntä kiehtoisi työskennellä jollekin megaluokan artistille.

"Metallica on kuulemma tekemässä uutta levyä. Voisin kyllä suunnitella siihen kannen."

 

Katso kooste Pete Alanderin suunnittelemista logoista ja levynkansista osoitteessa HS.fi. Lisää Alanderin töitä löytyy sivustolta bandmill.net.

Marko Ylitalo HS
Hyvinkää

Alander on suunnitellut logon myös yhdelle suurimmista idoleistaan,kitaristi K. K. Downingille.
Alander on suunnitellut logon myös yhdelle suurimmista idoleistaan,
kitaristi K. K. Downingille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit