Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moona Hellsten suivaantui ranskalaiseen eläintarhaan – yli 40 000 allekirjoitti adressin

Moona Hellsten uhraa aikansa pienen ranskalaisen eläintarhan eläimille

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Benjamin Suomela HS
Moona Hellsten ei pidä siitä, että häntä kutsutaan eläinaktivistiksi. "En ole vegaani, enkä yritä pelastaa koko maailman eläimiä. Haluan vain, että tämän tietyn eläintarhan eläinten oloja parannetaan!"
Moona Hellsten ei pidä siitä, että häntä kutsutaan eläinaktivistiksi. "En ole vegaani, enkä yritä pelastaa koko maailman eläimiä. Haluan vain, että tämän tietyn eläintarhan eläinten oloja parannetaan!"
Kolme nopeaa

Moona Hellstenin suosikkieläimet

1. Koira

"Koiraa ei turhaan sanota ihmisen parhaaksi ystäväksi. Oma koirani on professori, joka vetää minulle elämäntaitokurssia."

2. Pöllö

"Pöllö on yhtä aikaa viisauden symboli ja mielenkiintoinen ja hyvin mystinen olento."

3. Norsu
"Norsulauma pitää yhtä viimeiseen asti. Kunnioitettavasta tavasta voisi ihminen ottaa oppia."

Pentu katsoo avuttomana kameraan. "Garfield ei pidä maanantaipäivistä. Minä vihaan jokaista päivää", kuvateksti vetoaa. Kokonaisuus on osa porilaisen sosiaalialan opiskelijan Moona Hellstenin toukokuun lopussa aloittamaa, Etelä-Ranskan Toulonissa sijaitsevan Mont Faronin eläintarhan eläinten oloihin parannusta vaativaa kampanjaa.

"Joskus todellisuus on niin epäoikeudenmukaista, että tavallisen ihmisen on pakko toimia", Hellsten puuskahtaa. 25-vuotiaan naisen kuppi meni nurin hänen käytyään eteläranskalaisessa eläintarhassa.

Kevät oli kauneimmillaan, kun Hellsten saapui junalla Pariisista Touloniin. Hän oli lomalla ja halusi nähdä eläimiä.

Eläintarhaan päästyään suomalainen järkyttyi muutaman neliömetrin kokoisista häkeistä, joita eläimet kiersivät virikkeiden puutteessa. Vatsaansa häkissä laahaava kissaeläin puistatti niin, että Hellsten lähti kysymään eläintarhan hoitajalta, miksi kissa voi huonosti.

Hoitaja tuhahti, että sehän on vaan mummokissa, Hellsten kertoo. "Se oli huono vastaus. Kaikki, mitä näin, todisti, että tarha laiminlöi velvollisuutensa eläinten hyvinvoinnin turvaajana."

Poriin palattuaan Hellsten aloitti selvitystyön. Saatuaan selville, ettei ranskalainen eläinsuojelujärjestö Aves ollut saanut parannusta tarhan oloihin, Hellsten ryhtyi itse toimeen.

"En tiennyt kenen puoleen kääntyä, mutta eräs tuttu opasti ottamaan yhteyttä Oikeutta eläimille -yhdistykseen."

Yhdistyksestä ehdotettiin kansainvälisen vetoomuksen tekemistä. Mikä vetoomus, Hellsten ihmetteli, sillä hän ei tiennyt, mitä sana tarkoittaa.

Adressit.comiin ladattu vetoomus poiki vain 20 allekirjoitusta, ja pettynyt Hellsten otti yhteyden kansainvälisiin eläinsuojelujärjestöihin. Järjestöt Puolasta, Ruotsista ja Ranskasta ja suomalaiset Animalia ja Oikeutta eläimille levittivät vetoomusta. Sähköposteja Hellsten lähetti 74 europarlamentaarikolle ja Toulonin kaupunginjohtajalle.

"Yksikään ranskalainen europarlamentaarikko ei ole vastannut, mutta pommitan heitä joka viikko uudelleen samalla sähköpostilla", Hellsten virnistää.

Mont Faronin eläintarha puolustautui syytöksiä vastaan korostamalla kuuluvansa uhanalaisia lajeja keinosiemennyksen avulla edistävään Cersam-ohjelmaan.

"Tarhasta väitettiin, että he palauttavat lisääntymisen ajan tarhassa asuvat eläimet luontoon. Sain kuitenkin selville, että eläimiltä olisi viimeksi otettu siemennäytteitä vuonna 2006. Helpolla matematiikalla pystyy päättelemään, ettei eläimiä ole palautettu luontoon kahdeksaan vuoteen", Hellsten sanoo äänessään hiljaista raivoa.

Paine eläintarhaa kohtaan kuitenkin kasvaa, sillä ranskalainen lehti Var Matin on kirjoittanut tapauksesta, ja ranskalainen tv-kanava M6 on kysellyt Hellsteniltä haastattelua.

Ranskalainen eläinsuojelujärjestö Aves on ollut Hellsteniin yhteydessä, ja Ranskan hallitukseen kuuluva eläinten hyvinvointia valvova DDPP on antanut käskyn, että pyöreään häkkiin suljettu jaguaari haetaan pois tarhasta.

"Sen jälkeen olen saanut pelastettua edes yhden eläimen", Hellsten iloitsee.

Länsisuomalaiseen työläisperheeseen syntynyt Hellsten kuvailee itseään tuiki tavalliseksi nuoreksi naiseksi. Vähän mietittyään hän naurahtaa olevansa itsepäinen.

"Olen malttamaton enkä oikein jaksa odottaa, että asiat tapahtuisivat itsestään."

Sosiaalialan opiskelun aloittaminen 2010 muutti "pinnallisen norminuoren" arvomaailmaa.

Aikaisemmin Hellstenin kunnianhimo oli suuntautunut lähinnä alueellisiin kauneuskilpailuihin. Palkintojakin tuli, mutta kaksi vuotta sitten entinen elämä menetti merkityksensä.

Hellsten vaatii kampanjallaan parannusta Mont Faron eläinten oloihin.
Hellsten vaatii kampanjallaan parannusta Mont Faron eläinten oloihin.

Hellsten kutsuu aikuistumistaan päähän osuneeksi kolaukseksi. Kolauttaja oli kaksi vuotta sitten naisen kotiin muuttanut shih tzu -rotuinen koira.

"Kiinnyin nopeasti. Ajattelin huolettomasti, että vietämme iloista yhteiselämää seuraavat viisitoista vuotta."

Viedessään Mauno-koiraansa näyttelyyn Hellsten huomasi sen kävelevän oudosti, toista kankkua pompauttaen. Röntgenkuvaus varmisti pahan lonkkavian.

Hellsten kantaa koiraansa asvaltilla, etteivät sen nivelet rasittuisi ja harrastaa jalkojen lihaskuntoa treenaavaa koiratanssia.

Nyt Maunon emännällä on kiire, sillä hän aikoo viedä loppuun Mont Faronin eläintarhan parannukset tai lopettamisen.

"Mielestäni eläimille on tarjottava vain parasta. Päämääräni on se, että mahdollisimman monet eläimet saavat elää parhaan mahdollisen elämän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!