Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Amerikassa asuneet suomalaiset ovat halloweenin vieton edelläkävijöitä

Ihmiset
 
Auli Suvannon kotialbumi
Auli Suvanto (vas.) vaihto-oppilasvuoden ystäviensä Cindyn ja Monan kanssa Kaliforniassa vuonna 1972.
Auli Suvanto (vas.) vaihto-oppilasvuoden ystäviensä Cindyn ja Monan kanssa Kaliforniassa vuonna 1972. Kuva: Auli Suvannon kotialbumi
Palstalla julkaistaan valokuvia lukijoiden kotialbumeista kaikilta vuosikymmeniltä.

Halloweenin vietolla on Suomessa lyhyet perinteet. Sen osoittaa myös Kotialbumi-palstalle tulleet kuvat. Vanhimmat kuvat ovat 1970-luvulta Pohjois-Amerikasta, jossa Auli Suvanto oli vaihdossa ja Airaksen perhe asumassa. Sieltä halloween on rantautunut Suomeenkin.

Suvanto oli 17-vuotiaana vaihto-oppilaana San Leandrossa Kaliforniassa, jossa hän tutustui ensimmäistä kertaa muun muassa pizzoihin, paprikoihin, tacoihin, kiinalaiseen ruokaan, McDonald'sin hampurilaisiin ja tietysti halloweeniin. "Se oli aivan ihana päivä. Käytiin lähiympäristön taloissa, saatiin hirveästi karkkia ja naurettiin kavereideni kanssa iltaan asti."

Yhdysvaltain isäntäperheeseensä Suvanto pitää yhä yhteyttä. Viimeksi kesäkuussa hän vieraili miehensä kanssa isäntäperheensä tyttären, Cindyn, luona. Suvannon kuvassa Cindy on pukeutunut ankaksi.

Hollolalaisen Pirkko Airaksen kuvassa ovat naamarit päässään hänen 5- ja 7-vuotiaat lapsensa Mikko ja Maija, kun perhe asui Ontarion Bramptonissa Kanadassa 1977–78.

"Silloin oli oikein varoituskampanja lehdissä, kuinka halloweenina esimerkiksi omenoihin voi olla piilotettuna partakoneen teriä, ja että vanhempien pitää tarkistaa kaikki herkut, jotka lapset saavat", muistelee Pirkko Airas edelleen moista hämmästellen.

Tuula Paalimäen perheessä halloweenia on myös vietetty jo vuosia ennen kuin tapa yleistyi Suomessa. "Kasvimaalla kasvatettiin kurpitsat, joista sitten kaiverrettiin lyhdyt. Hedelmäliha säästettiin kurpitsapiirasta varten. Kaliforniasta 1970-luvulla Suomeen muuttanut puolisoni Eric [Pollock] on taitava kurpitsalyhtyjen kaivertaja."

Virosta Suomeen 1990-luvun alussa muuttanut Merlin Altmets on viettänyt halloweeniä näyttävästi kavereidensa ja perheenjäsentensä kanssa viime vuosina. Lähettämissään kuvissa hän poseeraa äitinsä halloween-juhliin lahjoittaman irtopään kanssa sekä esittelee tekemänsä käärmeenpesä-mutakakkua.

Kotialbumin tulevia teemoja ovat risteilyt, purjehdukset ja veneilyt sekä omat bändit. Kuvia voi lähettää osoitteeseen kotialbumi@hs.fi. Liittäkää mukaan yhteystietonne, selostus kuvasta ja varmistakaa, että kuvissa näkyviltä ihmisiltä on suostumus kuvien julkaisemiseen. Helsingin Sanomissa julkaistuista kuvista maksetaan 20 euron palkkio.

Tuula Paalimäen kotialbumi
Helsinkiläistynyt Eric Pollock hallitsee kurpitsalyhtyjen tekemisen, 2011.
Helsinkiläistynyt Eric Pollock hallitsee kurpitsalyhtyjen tekemisen, 2011.
Raili Altmets
Merlin Altmets poseerasi äitinsä hankkiman irtopään kanssa, 2012.
Merlin Altmets poseerasi äitinsä hankkiman irtopään kanssa, 2012.
Pirkko Airaksen kotialbumi
Mikko ja Maija halloween-asuissaan Kanadassa 1970-luvulla.
Mikko ja Maija halloween-asuissaan Kanadassa 1970-luvulla.
Merlin Altmets
Altmetsin käärmeenpesä-kakku, 2013.
Altmetsin käärmeenpesä-kakku, 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!