Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljän presidentin hovimestari Pekka Vilpas kokkasi Kekkosen junaruuat

Marraskuussa 1970 käyttöön otetussa presidentin virkavaunussa oli jopa televisioita, jotka toimivat joskus

Ihmiset
 
Rio Gandara HS
Pekka Vilpas
Pekka Vilpas Kuva: Rio Gandara HS
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on neljän presidentin hovimestarina työskennellyt Pekka Vilpas. Kun presidentin uusi virkavaunu otettiin käyttöön marraskuussa 1970, Vilpaskin sai viimein kunnon keittiön.

Mitä toivoo presidentin hovimestari virkavaunulta? No tietenkin kunnon keittiötä, koska keittiö on matkanteon sielu.

Hovimestari Pekka Vilpas, 76, sai toivomansa isomman keittiön, kun Valmet luovutti presidentti Urho Kekkosen käyttöön uuden virkavaunun 12. marraskuuta 1970.

Moderni virkavaunu korvasi "Ståhlbergin vaunuksi" kutsutun presidentin virkavaunun, joka oli palvellut vuodesta 1920 asti. Ståhlbergin vaunu oli ollut niin hatara, että lunta tuprutti talvisin vaunun molemmissa päissä olevaan porstuaan ja kesäisin sisälle lensi hiekkaa.

Uusi vaunu oli aivan eri maailmasta: oli pieniä televisioita, jotka toimivat tuurilla, sekä suihku presidentille ja paljon aikaisempaa enemmän hyttejä. Enää hovimestarin ei tarvinnut nukkua presidentin työhuoneen sohvalla. Ja sitten oli se tilavampi keittiö.

"Pystyin vihdoin tekemään kunnon lounaan ja päivällisen", Vilpas muistelee.

Illallisella saattoi olla esimerkiksi alkupalaksi muikkuja, pääruoaksi jänispataa ja jälkiruoaksi vadelmakakkua.

Vilpas oli yhteensä 38 vuotta neljän eri presidentin hovimestari. Junamatkoilla hän vastasi ruokalistan suunnittelusta, ruoan valmistamisesta ja tarjoilemisesta, presidentin vaatteista, postista ja seurueen matkatavaroista.

Apuna Vilppaalla oli vain vaunumestari, joka huolsi vaunua ja toimi apukokkina. Ainoastaan Neuvostoliittoon suuntautuvilla matkoilla oli mukana keittiömestari. Uusi vaunu näytti ulkoapäin miltä tahansa vaunulta: seinät olivat siniset, katto hopeanharmaa. Sisältä löytyi tyylikäs salonki kymmenen hengen tammipöytineen ja vaaleine nahkasohvineen.

Kekkonen piti junalla matkustamisesta, ja juna veikin presidentin usein maakuntamatkoille, maatalousnäyttelyihin, Lappiin ja Neuvostoliittoon. Kerran vuodessa juna matkasi presidentti ja diplomaatit kyydissään Salpausselän kisoihin, aivan kisapaikan juurelle.

"Junassa oli rauhoittavaa matkustaa. Matkalla oli myös hyvin aikaa seurustella matkakumppanien kanssa ilman tulenpalavaa kiirettä."

Kekkonen käytti aikaansa junassa työnteon ja seurustelun ohella lukemiseen. Esimerkiksi Lapin matkoilla presidentin posti matkasi toisella junalla perästä, ja postia oli paljon. Presidentti seurasi tarkkaan maailman tapahtumia, ja hän luki paljon ja nopeasti.

"Aina kun lehti oli luettu, se lensi viuuuh hytin oviaukosta käytävälle. Lopuksi vaunun käytävällä oli kasa lehtiä", Vilpas muistelee naureskellen.

Kun presidentti oli päivisin poissa, hovimestari ja vaunumestari jäivät siivoamaan vaunun ja pitämään huolta lämmityksestä. Kaksikko kävi ostamassa kaupasta itselleen ruokaa, kokkasi, kävi kävelyllä – ja oli jatkuvasti valmiudessa, jos heitä tarvittiin.

Vilpas oli mukana suunnittelemassa seuraavaa presidentin virkavaunua, joka rakennettiin vuonna 1992. Vaunu oli huippumoderni yksilö videotykkeineen ja karaokelaitteineen. Vaunussa oli – tietenkin – myös entistä ehompi keittiö, johon kuului esimerkiksi grilli.

Kekkosen jälkeiset presidentit eivät matkustelleet junalla enää niin paljon, ja esimerkiksi Koiviston ensimmäinen Moskovan-vierailu presidenttinä 1983 tapahtui jo lentokoneella.

Presidentin viimeiseksi jäänyt vaunu päätyi romutettavaksi vuonna 2013.

Kun presidentin virkavaunu otettiin käyttöön vuonna 1970 (HS 12. 11. 1970), Urho Kekkonen koeajoi salonkivaunun Helsingistä Siuntioon ja takaisin. Vaunun sisustuksen oli suunnitellut Antti Nurmesniemi.
Kun presidentin virkavaunu otettiin käyttöön vuonna 1970 (HS 12. 11. 1970), Urho Kekkonen koeajoi salonkivaunun Helsingistä Siuntioon ja takaisin. Vaunun sisustuksen oli suunnitellut Antti Nurmesniemi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit