Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajan tinasotilasvitsi suututti Kremlin

Skdl:n kansanedustaja Arvo Kemppainen vitsaili itselleen porttikiellon Neuvostoliittoon

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Markku Bärman
Arvo Kemppainen puhumassa Tampereella 28. maaliskuuta 1982.
Arvo Kemppainen puhumassa Tampereella 28. maaliskuuta 1982. Kuva: Markku Bärman
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Skp:n pitkäaikainen pääsihteeri ja puheenjohtaja Arvo Aalto, jonka johtajakausilla leijonanosa energiasta kului puolueen sisäiseen kahinointiin.

Otetaan ensin vitsi: "Pääministeri Aleksei Kosyginin erottua 1980 virastaan tuli Kremliin ystävämaan puoluedelegaatio. Brezhneviltä kysyttiin: Miksi Kosygin erotettiin? Brezhnev vastasi: Hän pyysi itse eroa terveyssyistä, eikä hän liioin ajattele enää terävästi. On sitä paitsi muistamaton. Nytkin hänellä on minun tinasotilaani jo toista viikkoa lainassa, eikä hän ole muistanut niitä palauttaa."

Suomen kansan demokraattisen liiton (Skdl) kansanedustaja Arvo Kemppainen (1946–1991) kertoi vitsin neuvostotovereille syyskuussa 1981 Moskovassa, ja siitä seurasi pitkä sekava jälkipyykki. Anteeksi pyytelivät pian suomalaisryhmää luotsannut kansanedustaja Markku Kauppinen (kesk) sekä lähetystöneuvos Antti Koistinen, jonka luona välikohtaus oli sattunut.

Lokakuussa Kemppaiselta evättiin neuvostoviisumi, kun hänen oli määrä johtaa Suomen kommunistisen puolueen (Skp) piirivaltuuskuntaa Moskovassa. Kremlin linja vielä jyrkkeni, ja 18. marraskuuta Kemppainen tuomittiin "karkeista hyökkäyksistään Nkp:n ja maan johtajia vastaan".

Elettiin brezhneviläisyyden ja yya-hengen arkaa aikaa.

"Olihan se Kemppais-juttu omassa sarjassaan", hörähtää Skp:n tuolloinen pääsihteeri Arvo Aalto, 82, puhelimeen. Aalto asuu Onerva -vaimonsa kanssa talvet Portugalissa.

"Sinänsä se oli jo poikkeus, että joku siihen aikaan pikkaisen esitti satiiria. Nykyäänhän oikein kisataan siitä, kuka lohkaisee rohkeimmin Kremlin johtajista."

Aallon mielestä koko kalabaliikin nosti perimmiltään se, etteivät Skp:tä johtaneet enemmistöläiset enää alistuneet Nkp:n tahtoon, vaan määrittelivät itse politiikkansa. Hän lisää, että ehdoin tahdoin ei silti haluttu kiristää idänsuhteita.

"Taistolaisethan yrittivät myöhentää ja paisuttaa jokaista pikku ripausta, mikseipä sitten Kemppaisen vitsejä."

"Mutta emme kosketelleet asiaa sanallakaan Aarne Saarisen kanssa", Aalto sanoo tauon perään. "Minäkin luin vitsijutusta lehtien palstoilta."

Keväällä 1981 Kemppainen oli kohonnut johtamaan "kirveslinjaa", joka puoluekokouksessa koetti vaihtaa Skp:n puheenjohtajan Aarne Saarisen ja varapuheenjohtaja Taisto Sinisalon. Yritys tyssäsi, mutta kapinakenraali Kemppainen valittiin puolueen politbyroon jäseneksi.

Kemppaisen Kremlin-pannan sinetöi se, että hän uskalsi reippaasti puolustautua kirjoituksellaan Skdl:n lehdissä.

"En voi hyväksyä minkään veljespuolueen taholta tulevaa painostusta puoluettamme kohtaan, en pakottamista sellaisten päätösten taakse, jotka ovat vastoin jäsenistömme enemmistön tahtoa", hän julisti 8. marraskuuta Kansan Uutisissa. Kymmenen päivää myöhemmin Kremlistä jyrähti.

Moinen uhmaaminen ei ollut jokapäiväistä käytöstä minkään puolueen johtajilta.

Arvo Aalto kytkee Kemppaisen vitseineen itseään tärkeämpään maisemaan: poliittiseen tilanteeseen ja aikakauden saranakohtaan. Kekkosen vetäytymisen jälkeen presidenttipeli oli lietsottu kuumimmilleen, ja Kremlissä kiikaroitiin ehdokkaita suurennuslasin läpi.

"Se oli juuri noihin aikoihin, kun se Ahti Karjalainen -hössötys oli päällimmäisenä", Aalto muistuttaa. "Saaristakin yrittivät kammeta Karjalaisen taakse, mutta valtuuskuntamme kävi Moskovassa kertomassa Nkp:lle, että ei Karjalaisesta tule koskaan presidenttiä."

"Saattaa olla, että myös Kemppaisella oli ajateltu meitä voitavan puristella", hän päättää. "Tuloksia eivät saaneet."

Kemppaiseen liimautui jupakasta ainakin liikanimi "Vitsi-Kemppainen". Hänen kaskujaan myös julkaistiin. Aiemmin tämä kainuulaislääkäri oli ystäväpiirissä tunnettu "Kymppi-Kemppaisena", millä viitattiin hänen koulunumeroihinsa.

Arvo Kemppainen jatkoi Skdl:n ja vasemmistoliiton kansanedustajana helmikuuhun 1991 asti, jolloin äkkikuolema korjasi humoristin.

Arvo Aalto
Arvo Aalto
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit