Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rainer Sandell tekee kirjaa Maximin historiasta, nyt siihen tulee yllättäen uusi luku

Rainer Sandell on Maximin elokuvakoneen käyttäjä, jonka työt jatkuvat kohta muualla

Ihmiset
 
Pauli Jokinen
Liisa Takala
Elokuvakoneen käyttäjä Rainer Sandell yllättyi Maximin kohtalosta, vaikka teatterin lopettamisesta on aina välillä liikkunut huhuja.
Elokuvakoneen käyttäjä Rainer Sandell yllättyi Maximin kohtalosta, vaikka teatterin lopettamisesta on aina välillä liikkunut huhuja. Kuva: Liisa Takala

Rainer Sandell esittelee elokuvateatteri Maximin kakkossalin seinäkoristeita. Molemmilla sivuseinillä on kuvanveistäjä Tore Strindbergin tekemiä friisejä, jotka ovat Maximia edeltäneen Olympia-teatterin ajoilta. Toisella seinällä on kuvattuna vakavamielinen kulkue, jossa on tanssijoita, soittajia ja aasivankkurit.

"Tässä toisella seinällä oleva seurue on puolestaan ympäripäissään. Härkävankkureissa makailee Dionysos", Sandell selittää naureskellen.

Kolme nopeaa

Parasta elokuvateatteri Maximissa

1Elokuvat

"Maximiin voi tulla melkein sokkona. Täällä on 'laatutakuu'." 

 2Työkaverit

"Meillä on pienen pieni työyhteisö, joka viihtyy myös vapaa-aikana yhdessä." 

 3Festivaalit

"On mahtavaa päästä näyttämään mielenkiintoisia elokuvia maailmalta."

40-vuotias Sandell on työskennellyt Maximissa elokuvakoneen hoitajana lähes kymmenen vuotta. Parhaillaan hän valmistelee kirjaa Maximin historiasta.

Näillä näkymin Maximin suurempi ykkössali puretaan ja tilalle rakennetaan hotelli. Esitykset loppuvat toukokuussa. Pieni kakkossali säilyy, mutta on epävarmaa, miten elokuvien esitys siellä jatkuu.

Maxim on Helsingin viimeisiä pieniä elokuvateattereita. Se on viime vuosina keskittynyt erityisesti vaihtoehtoiseen art house -elokuvaan.

"Maxim on selvinnyt kolmesta sodasta, kerran se on purettu, omistajat ovat vaihtuneet usein, mutta nyt näyttää tulevan se viimeinen niitti", Sandell murehtii.

Maximin paikalle rakennettiin Olympia-niminen elokuvateatteri vuonna 1909. Se oli ensimmäisiä kiinteitä elokuvateattereita Suomessa. Sitä ennen elokuvia oli näytetty kahviloissa ja sirkusmaneeseissa.

"Ensimmäiset elokuvateatterit olivat nuhjuisia ja tunkkaisia paikkoja, ei niihin paljoa panostettu. Olympian liikeidea oli olla kaunis ja hieno teatteri, jonne varakkaampi keskiluokkakin saattaa tulla katsomaan elokuvia", Sandell kertoo.

Olympia kosiskeli uutta yleisöä taide-elokuvalla. 1920-luvulla teatteri tunnettiin Piccadillynä ja vuonna 1931 teatterin nimeksi tuli Maxim. Teatterin painopiste oli jatkuvasti taide-elokuvassa.

"Maximissa näytettiin paljon ruotsalaista elokuvaa. Monet Ingmar Bergmanin elokuvat saivat täällä ensi-iltansa. Teatterista puhuttiin 'ruotsalaisena huoneena'."

Uusi Suomi -lehdessä otsikoitiin keväällä 1971, että Maxim odottaa kuolemaa. Rakennus oli huonossa kunnossa ja se purettiin. Aihetta juhlaan kuitenkin oli, sillä paikalle rakennettiin nykyinen Maxim, ja maan alle kaivettiin vielä tilat pienelle kakkossalille.

Kakkossali pyrki olemaan sisustukseltaan uskollinen puretulle teatterille.

Sinne siirrettiin vanhasta Maximista muun muassa seinäreliefit ja valaisimet, jotka siellä edelleenkin on.

Maximissa juhlittiin teatterin satavuotista taivalta vuonna 2009. Sandell toteutti teatterin aulaan näyttelyn Maximin historiasta. Silloin hän sai idean ryhtyä puuhaamaan aiheesta kirjaa.

"Taustatyö kirjaa varten on tehty. Käsikirjoitustakin on noin jo 50 liuskaa ja nyt olen päässyt vasta 1930-luvulle. Kevään aikana yritän saada kirjan pakettiin, mutta kustantajiin en ole vielä ollut yhteyksissä", Sandell kertoo.

Ison salin purkamisen myötä kirja saa uuden luvun, jota Sandell ei ollut siihen suunnitellut. Sandellin kirjan työnimenä on ollut Elokuvateatteri Maximin ensimmäinen vuosisata.

"Se näyttää nyt jäävän samalla ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Fiilikset ovat aika surkeat. Onhan se noloa, jos joudutaan sulkemaan teatteri, joka on ollut tässä paikassa yli sata vuotta. Aina ihaillaan kaupunkeja, joissa on erilaisia historiallisia kerroksia, pitkäikäistä kulttuuria ja vanhoja instituutioita. Miksei meidän pääkaupungissa voisi myös olla?"

Elokuvateatterin historiasta kertova teos ei ole Sandellin ensimmäinen kirjahanke.

Hän opiskeli Turun yliopistossa kulttuurihistoriaa ja teki gradunsa Ola Fogelbergista, joka tuli tunnetuksi Pekka Puupää -sarjakuvista. Gradunsa innoittamana Sandell teki yhdessä Jukka Rislakin kanssa Fogelbergista kirjan. Kirjan tekeminen puolestaan johti Sandellin elokuvien maailmaan.

"Kirjoitimme Varsinainen Puupää -kirjaa ja tarvitsin silloin töitä. Pääsin Turun Kinopalatsiin töihin ja sieltä siirryin pian Helsinkiin."

Maximissa Sandell on viihtynyt erinomaisesti.

"Meitä on täällä Maximissa kolme ihmistä töissä. Yksi myy liput, toinen myy karkit ja kolmas repii liput, pyörittää leffat ja siivoaa. Siitä ei homma enää tehokkaammaksi voi mennä", Sandell sanoo.

Mutta kohta Sandellin työt jatkuvat jossain toisessa Finnkinon teatterissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit