Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan mestari Niko Ronkainen ratkoo Rubikin kuution alle 7 sekunnissa – ja jaloillaan

Jos abiturientti saa sponsorin, hän aikoo lähteä ensi vuonna lajin MM-kisoihin Brasiliaan

Ihmiset
 
Näin Niko Ronkainen ratkaisee Rubikin kuution jaloillaan
Näin Niko Ronkainen ratkaisee Rubikin kuution jaloillaan
Euroopan mestari Niko Ronkaisen ennätys Rubikin kuution ratkaisemisessa on alle 7 sekuntia. Sen lisäksi hän osaa ratkaista kuution myös yhdellä kädellä ja jaloillaan. Videolla hän näyttää, miten se onnistuu.

Niko Ronkaisen kädet pyörittävät Rubikin kuutiota niin nopeasti, että silmä ei pysy perässä. Palat järjestyvät kohdilleen pikavauhtia. Tömps! Ronkainen kolauttaa kuution erikoisvalmisteiselle pöytäkankaalle. Sekuntikello pysähtyy. Kuutio on ratkaistu 8,925 sekunnissa.

Se on aika hyvin, sillä Suomen ennätys on 7,69 sekuntia.

Kolme nopeaa

Maailman parhaat pulmapelit

1Over The Top 17x17x17

"Maailman suurin NxNxN-kuutio, jonka on kehittänyt hollantilainen Oskar van Deventer vuonna 2011. Kuution kaikki 1 539 palasta on printattu yksitellen 3d-tulostimella."

 

2Moyu Aolong

"Kiinalaisvalmisteinen 3x3x3-kuutio, joka on suunniteltu maailman nopeimpien ratkaisijoiden käytettäväksi."

 

315-peli

"Yhdysvaltalaisen Noyes Palmer Chapmanin keksimä pulmapeli, joka tuli myyntiin 1879. Pelin tarkoituksena on saada numeroidut laatat järjestykseen kaksiulotteisessa ruudukossa. Pelin virtuaaliversio on kuluvan vuoden aikana saanut osakseen suurta huomiota Rubik-fanien keskuudessa."

Kotioloissa Ronkaisen ennätys on 6,937 sekuntia. Maailmanennätys on 5,55 sekuntia.

Mutta 18-vuotias Ronkainen kilpaileekin kuution ratkomisessa pian MM-tasolla. Rubik's Clock -pulmapelissä hän on Euroopan mestari.

1980-luvun hittilelulla on intohimoinen fanikuntansa, joka on siirtynyt nettiin ja kasvaa.

Kilpailuihin on osallistunut tänä vuonna melkein 8 000 uutta kilpailijaa ympäri maailmaa – lähes 2 000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Aktiiviharrastajia on arviolta 70 000. He lataavat Youtube-kanavilleen videoita kuution ratkaisemisesta: yhdellä kädellä, jaloilla ja silmät sidottuina ratkaisemista, nopeusennätyksiä, kuutioiden selvittämistä uima-altaassa sukelluksissa ilman lisähappea ja niin edelleen. Ronkaisen oma kanava on Rubikscuber96.

Ennätyksiä vertaillaan Speedsolving-foorumilla, jossa Rubik-fanit kaikkialta maailmasta keskustelevat harrastuksestaan.

Ronkainen sai Rubikin kuution joululahjaksi viisi vuotta sitten. Hän etsi netistä ohjeita kuution ratkaisemiseen ja alkoi harjoitella. Kuukauden treenaamisen jälkeen hän ratkaisi pulmapelin 40 sekunnissa. Kolmen vuoden harjoittelun jälkeen keskiarvo oli 14 sekuntia, nyt 12,5 sekuntia.

Ronkainen harjoittelee päivittäin noin tunnin, viikonloppuna useita.

"Kaverit kyllä ymmärtävät, jotkut heistä ratkovat itsekin."

"Aiemmin kuljetin kuutiota koulussa mukana, mutten enää. Haluan, että minut nähdään ihan tavallisena, eikä friikkinä joka aina pyörittelee kuutiota."

Parhaiden kuutiokavereiden kanssa tavataan muutamia kertoja vuodessa kilpailuissa. Niitä Ronkainen kiertää niin paljon kuin pystyy. Euroopan mestaruus tuli elokuussa.

Haaveena olisi edustaa Suomea ensi vuonna maailmanmestaruuskisoissa São Paulossa. Sponsori vain puuttuu – armeijaan lähtöä odottavalla abilla ei ole varaa matkata maapallon toiselle puolelle, vaikka kuinka olisi Euroopan mestari.

Nopeusratkonnassa käytetään algoritmeja eli lyhyitä siirtosarjoja, joiden mukaan kuution paloja siirrellään. Ratkojat löytävät koko ajan lisää siirtosarjoja tai oppivat niitä toisiltaan. Kun Ronkainen valmistautuu kisaan, hän istuu tietokoneen ääressä ja selaa läpi satoja erilaisia tapoja sekoittaa kuutio. Kuutio voi olla yli 43 triljoonassa eri asennossa, ja jokaisesta asennosta on mahdollista vääntää ratkaisu enintään 20 siirrolla. Ronkainen harjoittelee algoritmeja uudelleen ja uudelleen.

"Ne pitää tehdä läpi satoja kertoja", Ronkainen sanoo.

Ronkaisen lailla maailman huiput ovat usein teinejä tai parikymppisiä. Rubikin kuutio on nuorten ihmisten kilpalaji. Hyväksi ratkaisijaksi voi tulla kuka tahansa, mutta kovimmalla tasolla tarvitaan paitsi hoksottimia, myös erinomaisia refleksejä. Yli kolmikymppiset eivät monesti yksinkertaisesti pysty niin nopeaan fyysiseen suoritukseen kuin teinit. Nuorilla on myös aikaa harjoitella tarvittaessa tuntikausia joka päivä, toisin kuin työssäkäyvillä perheellisillä.

Kuutio on kisamatkat pois lukien melko halpa harrastus. Kuutioihin, öljyihin ja muihin tarvikkeisiin kuluu parisataa euroa vuodessa. Kuutiot tulevat koko ajan teknisesti paremmiksi, ja Ronkainen hankkii niitä vuodessa yli kymmenen.

HS:n kuvauksiin hän tuo pari tusinaa, kymmenesosan kokoelmistaan. Mukana ovat vaikuttavan näköiset megaminx, joka on dodekaedri eli 12-tahkoinen peli, sekä sen suuremmat versiot gigaminx ja teraminx. On pyramidinmuotoinen pyraminx, muovisen kellotaulun näköinen Rubick's clock sekä useita erikokoisia Rubikin kuutioita.

Mikä näissä oikein viehättää?

"Kun kuutio on ratkaistu, tulee sellainen olo, että on saanut jotain aikaan. Ja jos ajastimessa on hyvä aika, tulee hyvä fiilis."

Ei se ole sen monimutkaisempaa.

 

Rubikin kuution ratkaisemiskisat järjestetään Heurekassa 13.–14.12. kello 10–18. Vapaa pääsy, myös aloittelijat tervetulleita.

Juhani Niiranen HS
Kisasuoritusta edeltävänä päivänä Niko Ronkainen purkaa, puhdistaa ja öljyää kisakuutiot, jotka kääntyvät leluversioita helpommin.
Kisasuoritusta edeltävänä päivänä Niko Ronkainen purkaa, puhdistaa ja öljyää kisakuutiot, jotka kääntyvät leluversioita helpommin.
Ronkainen osaa ratkaista Rubikin kuution myös jaloillaan.
Ronkainen osaa ratkaista Rubikin kuution myös jaloillaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?