Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vartijat uhkailivat "Suomen ensimmäistä mielipidevankia" – nykyään hän johtaa taloustieteen laitosta

Pertti Haaparannan aseistakieltäytymisestä nousi valtava kohu vuonna 1984

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sirpa Räihä HS
"Sivariasioiden nihkeä eteneminen on ollut jyrkkä paradoksi ajatellen Suomen rauhanvälittäjäroolia maailmalla", Pertti Haaparanta sanoo.
"Sivariasioiden nihkeä eteneminen on ollut jyrkkä paradoksi ajatellen Suomen rauhanvälittäjäroolia maailmalla", Pertti Haaparanta sanoo. Kuva: Sirpa Räihä HS

"En pelännyt mitään", sanoo Pertti Haaparanta, 60, menostaan vankilaan. Tammikuussa 1984 hän lähti lusimaan aseistakieltäytyjänä saamaansa yhdeksän kuukauden vankeustuomiota.

"Vastaanotto Katajanokalla oli kylläkin karmea", hän muistelee. "Vartijat yrittivät pelotella karjumalla, väkivallalla uhkaillen ja ivaamalla vangin miehisiä ominaisuuksia."

Haaparanta sijoitettiin työsiirtolaan Suomenlinnaan.

Kai Gustafsson
Pertti Haaparanta saatettiin mielenosoituskulkueessa vankeuteen ensimmäisenä 27 tuomitusta, joiden vakaumus ei tutkijalautakunnan mukaan riittänyt siviilipalvelukseen, HS kertoi 16. 1. 1984.
Pertti Haaparanta saatettiin mielenosoituskulkueessa vankeuteen ensimmäisenä 27 tuomitusta, joiden vakaumus ei tutkijalautakunnan mukaan riittänyt siviilipalvelukseen, HS kertoi 16. 1. 1984.

Asevelvollisten tutkintalautakunta ei vakuuttunut Haaparannan eettisestä vakaumuksesta ja hylkäsi anomuksen siviilipalvelukseen, joten hän valitsi armeijan sijaan vankilan. Linnatuomiosta koitui etukäteen mahtava mediakohu, samalla kun Amnesty International nimesi Haaparannan ensimmäiseksi suomalaiseksi mielipidevangiksi. Tosin tuolloin 26 muutakin aseistakieltäytyjää oli samassa tilanteessa kuin Haaparanta.

Haaparanta oli tehnyt kolme vuotta väitöskirjaansa stipendiaattina Yalen huippuyliopistossa Yhdysvalloissa ja työskenteli kansantaloustieteen assistenttina Helsingin yliopistossa. Yliopiston sivariyhdistys nosti esiin hänen tapauksensa, ja aiheeseen tarttuivat tv-uutiset, radio ja päivälehdistö kautta linjan.

"Jos olisin etukäteen arvannut mittasuhteet, en olisi ehkä antautunut mannekiiniksi. Menin mukaan, koska sivarien järjetön ja alentava tutkintaprosessi oli purettava."

Asiapitoisimpina hän kiittää paria lehtijuttua, Ny Tidin, Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien tekemiä. Joukossa oli myös pelkkiä sensaatiohaukkoja.

Käyntiään tutkintalautakunnassa Haaparanta kuvaa "häväistystilaisuudeksi". Hän oli kuvitellut, että siellä voisi rationaalisesti keskustella vakaumuksen perusteista.

"Se oli väärä luulo. Heidän eteensä olisi pitänyt mennä vähän säikkynä tai sekavana, mieluummin hippinä, mitä en suinkaan ollut", hän arvioi.

Sotilaspiirin esikuulustelussa upseeri oli iskenyt pöytään Leninin kannan Haaparannan vakaumukseen, "ja sitä piti vatvoa". Tutkijalautakunnan psykiatrijäsen Matti Virkkunen taas tivasi, oliko hänellä huonot välit vanhempiinsa, kuten 86 prosentilla kaikista kieltäytyjistä kuulemma oli. "Sain siinä vakuutella, että suhteet vanhempiini ovat läheiset."

Haaparanta puhui mielenosoituksessa 10. 1. 1984.
Haaparanta puhui mielenosoituksessa 10. 1. 1984.

Suomenlinnassa oli heterogeenistä porukkaa – pikkukonnia, pitkien väkivaltatuomioiden istujia ja talousrikollisia. Mielipidevankia jotkut nimittivät "mielipuolivangiksi", mutta kaikki sujui kuitenkin hyvin.

Vankilasta Haaparanta haki uudelleen sivariin, se meni läpi, ja hänet pantiin töihin Keravan sosiaali- ja terveystoimeen. "Oleellista eroa ei anomuksieni välillä ollut."

Keravalla hän työskenteli sosiaalisesti työrajoitteisten parissa. "Se avasi silmiä. Kaikkien ihmisten pitäisi mennä vuoden yhteiskuntapalveluun köyhien ja asunnottomien hyväksi."

Haaparannan tapaus on esillä myös lokakuussa ilmestyneessä Kalevi Kalemaan teoksessa Sankareita vai pelkureita – suomalaisen aseistakieltäytymisen historia (Tammi).

Mikä sitten oli tehnyt nuoresta Haaparannasta pasifistin?

"Siinä oli monta askelta, keskeisinä ainakin Linnan Pohjantähti, Hennalan alueen historia kotini lähellä Lahdessa, Vietnamin sota, Praha 1968 ja jopa J. F. Kennedyn murha", hän luettelee.

"Kesätöissä tunsin kaksi työmiestä, joista toinen oli kärsinyt neuvostovankileirillä ja toinen poliittisena vankina sota-ajan Suomessa. Kumpikin kertomus vaikutti."

Entä tänään, miltä yli 30 vuoden takainen juttu tuntuu?

"Mitään en tietenkään kadu. Pysyn kannassani, enkä menettelisi tänään toisin", Haaparanta ilmoittaa varmasti.

Perusideakseen hän mainitsee, että järkiolennoilla – ihmisillä – ei ole missään oloissa syytä sotia. "Sodat vain ilmentävät irrationalismia. Ajatus on vanha, erityisen hyvin sen esitti Shakespearen Corolianuksessa äiti Volumnia."

"Kannatan yhä Suomen armeijan lakkauttamista", hän täsmentää. "Samaten sotaveteraanien hyötykäyttö, siis heillä ratsastaminen monenlaisissa poliittisissa hankkeissa saisi jo loppua, he ovat yksilöitä."

Taloustieteilijänä Haaparanta ei ole törmännyt syrjintään ajatustensa vuoksi. Ensimmäiseen kauppakorkeakoulun professuuriin hänet nimitettiin vuonna 1990, ja nykyään hän johtaa Aalto-yliopiston kauppakorkean taloustieteen laitosta.

"Tämän talven tosin nautin tutkimusvapaata."

Aika velikulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit