Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisyrittäjän juotava ateria sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet – nousi hetkessä maailmankuuluksi

Viiden kaverin juotava ruoka on suunniteltu kiireisille ihmisille, joilla ei ole aikaa syödä terveellisesti

Ihmiset
 
Toimittaja testasi juotavan ruoan
Toimittaja testasi juotavan ruoan
Simo Suoheimo ja neljä hänen ystäväänsä kehittivät Ambronite-nimisen juotavan ruuan, joka on tekijöidensä mukaan maailman ensimmäinen luonnonaineksista valmistettu ravinto-optimoitu ateria. Se on siis rakennettu täyttämään ihmiskehon saantisuositus kaikkien ravintoaineiden osalta. Juoma on kerännyt jo laajaa kansainvälistäkin huomiota.

Simo Suoheimo on juuri sellainen start-up-yrittäjä, jotka Aalto-yliopiston yrityskiihdyttämö Startup Saunassa touhottavat Nokian jälkeistä Suomea: ylienerginen, esiintymistaitoinen, nöyristelemätön ja terveesti suuruudenhullu.

"Pitää haastaa omia ennakko-odotuksia, että voi löytää ennennäkemättömiä ajattelutapoja", Suoheimo, 25, sanoo. Ja jatkaa: "Syntyy kipinöitä, kun ihmiset kohtaavat odottamattomissa tilanteissa."

Kolme nopeaa

Suoheimon vinkit aloittelevalle start-up-yrittäjälle

1 "Onnistuneen start-upin kulmakivi on halu ratkaista aito ongelma. Ideoita on kaikilla, mutta parhaat ratkaisut ovat toteutettuna niin yksinkertaisia ja intuitiivisia, että myöhemmin on vaikeaa kuvitella aikaa ennen niitä."

2 "Menestyvän start-upin ydin on ideoita jalostava tiimi, joka antaa kaikkensa ja uskoo yhteiseen tehtäväänsä vankasti epävarmuudenkin hetkillä."

3 "Luodakseen uutta on kokeiltava, tehtävä virheitä ja opittava niistä. Jokainen menestyvä yritys on saanut alkunsa perustajiensa ottamasta riskistä. Koska mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista."

Tällainen puhe olisi normaalisti helppo nuijia epäaidoksi yrittäjälöpinäksi.

Mutta nyt se ei oikein onnistu. Suoheimo on jotenkin niin holtittoman innostunut. Eikä innostus ole päätöntä.

Suoheimon ja neljän hänen ystävänsä vuosi sitten perustama yritys on kehittänyt Ambronite-nimisen juotavan ruuan, josta kirjoitetaan jo suurissa kansainvälisissä lehdissäkin.

Ambronite on tekijöidensä mukaan maailman ensimmäinen luonnonaineksista valmistettu ravinto-optimoitu ateria. Se on siis rakennettu täyttämään ihmiskehon saantisuositus kaikkien ravintoaineiden osalta.

Mutta taitaa osa kohusta johtua myös siitä, että Ambroniten pystyy juomaan muutamassa minuutissa. Monet ihmiset kun kokevat, ettei heillä ole enää aikaa syödä.

Luonto oli tärkeä osa Suoheimon elämää jo lapsena. Hän oli partiolainen ja isän ja isoisän kanssa liikuttiin muutenkin paljon metsässä. Kalastettiin, sienestettiin ja poimittiin marjoja.

"Aina oli tärkeää mennä metsään ja tehdä tulet. Fiilistellä luonnon läheisyyttä."

Siellä fiilistellessä syntyi myös ensimmäinen bisnesidea. Kalastusharrastus sai seitsemänvuotiaan Suoheimon ymmärtämään kastematojen arvon. Kalamiehet tarvitsivat matoja, mutta niiden hankkiminen oli vaivalloista.

Suoheimo päätti luoda kysynnälle tarjontaa. Hän kaivoi matoja, pussitti ne ja pystytti kotkalaisen automarketin pihalle pahvisen myyntikojun.

Vähän samalla tavalla – omien tarpeiden pohjalta – syntyi myöhemmin idea Ambronitesta.

Aloitettuaan tuote- ja palvelukehityksen opiskelun Aalto-yliopistossa Suoheimo huomasi elämän muuttuneen turhan kiireiseksi. Jos halusi opiskella, työskennellä ja harrastaa, ei ruokailulle aina jäänyt kunnolla aikaa.

Sami Kero HS
Simo Suoheimo keksi neljän ystävänsä kanssa pirtelömäisen juotavan ruuan Ambroniten. Siitä on kiinnostuttu etenkin Yhdysvalloissa.
Simo Suoheimo keksi neljän ystävänsä kanssa pirtelömäisen juotavan ruuan Ambroniten. Siitä on kiinnostuttu etenkin Yhdysvalloissa.

Kun asiasta tuli puhetta opiskelukavereiden kanssa, kävi ilmi, että he olivat tuskailleet samaa. Suoheimosta tuntui, että vaihtoehdot olivat vähissä. Markkinoilla oli roskaruokaa ja kuntoilijoille valmistettuja ravintolisiä, muttei mitään terveellistä – sellaista, joka täyttäisi ravintosuositukset monipuolisen lounaan tavoin.

"Tuntui ihan käsittämättömältä, ettei tähän ollut kehitetty ratkaisua", Suoheimo sanoo.

Niinpä hän ja neljä hänen ystäväänsä päättivät keksiä ratkaisun itse. Ambroniten ensimmäinen koe-erä pirtelömäisestä juotavasta ruuasta valmistui keväällä 2013 Helsingissä järjestettyyn ravintolapäivään. Kun asiakkaita riitti, päätettiin aloittaa Ambroniten jatkokehittely.

"Ravitsemustieteen tasolla tämä ei tosin ollutkaan ihan niin simppeli juttu, kun olimme kuvitelleet. Mutta onneksi sitä ei tiedetty etukäteen."

Kun tuote oli valmis, alkoi tapahtua. Tuli syksy ja vuoden 2013 start-up-tapahtuma Slush, jossa ruokajonot olivat sadan metrin pituiset. Ambronitelaiset keksivät jakaa jonoissa tuskaileville messuvieraille pirtelöitään.

Se sai puskaradion laulamaan, ja yhdysvaltalaisen Business Insiderin toimittaja teki yrityksestä jutun. Kohta perässä seurasi muitakin kansainvälisiä lehtiä kuten Time ja Wired.

Seuraavana keväänä Ambronite keräsi yhteisörahoituspalvelu Indiegogosta muutamassa viikossa yli 100 000 dollarin eli yli 80 000 euron tilaukset. Ateriajauhepusseja tilattiin erityisesti terveysruuasta innostuneisiin Yhdysvaltoihin, mutta myös Aasiaan ja Euroopan maihin.

Ambronitesta oli tullut iso.

Ambroniten menestys on tekijöilleen hieno asia, mutta herättää väistämättä myös kysymyksen siitä, onko ruuasta tullut ihmisille nautinnon sijasta jokapäiväinen pakko. Onko nykyään tärkeintä vain saada maha täyteen mahdollisen nopeasti?

Suoheimon mukaan ei. Ambronite on hänelle itselleenkin vain korvike tilanteisiin, jossa aikaa ei ole tai ruuanlaittomahdollisuudet ovat kehnot.

"Lopulta harva asia on niin suuri kuin se, että saa jakaa itse kokatun ruuan. Se on jotain hyvin perustavanlaatuista."

Benjamin Suomela HS
Simo Suoheimo tarjoili Ambronite-juomaa marraskuussa Helsingin Slush 2014 -tapahtumassa.
Simo Suoheimo tarjoili Ambronite-juomaa marraskuussa Helsingin Slush 2014 -tapahtumassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit