Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarmo Thorström nyplää pitsistä jopa kolmiulotteisia töitä

Raumalainen käsityöläinen hylkäsi kaavat. Hän tekee pitsistä muun muassa heijastimia ja korvakoruja.

Ihmiset
 
Nyplää vaikka riippumatto - pitsitähti esittelee nypläämisen perusteet
Nyplää vaikka riippumatto - pitsitähti esittelee nypläämisen perusteet
Raumalainen käsityötaiteilija Tarmo Thorström on uudistanut nypläämistä ja vienyt pitsikuviot valoteoksiin, käyttöesineisiin ja 3D-taiteeseen. Mies on nyplännyt muun muassa juuttiköysistä riippumaton. Thorström kertoo ja näyttää, mistä nypläyksessä on kyse. Toimittaja Toni Lehtinen, kuvaus ja leikkaus Vesa-Matti Väärä

Pitsitaiteilija Tarmo Thorström oli muutama vuosi sitten Pietarissa pitsifestivaaleilla pitämässä nypläysesitystä. Ryhmä venäläisiä kuoropoikia pysähtyi hänen pöytänsä eteen. Vähän aikaa touhua katseltuaan pojat kysyivät tulkin välityksellä, onko Thorströmin perhe hylännyt hänet. Jos pojat alkaisivat nyplätä, heillä ei olisi enää asiaa kotiin.

"Mitä kauemmaksi Raumalta, varsinkin itään päin, mennään, sitä suuremman huomion sukupuoleni saa", Thorström kertoo Rauman kirjaston kahvilassa.

Rauma on Suomen pitsikaupunki, joten on luonnollista, että Suomen tunnetuin pitsitaiteilija asuu siellä. Kolmekymppinen Thorström on esiintynyt muun muassa televisio-ohjelmissa Korkojen kera ja Koto. Jos Suomen pitsipiireistä joutuisi valitsemaan julkkiksen, valinta kohdistuisi tähän viime kuussa kädentaidon Noste-palkinnon voittaneeseen raumalaiseen.

Kahvikupin äärellä istuva mies puhuu nypläyksestä intohimoisesti. Niin intohimoisesti, että kuulija unohtaa hänen puhuvan lankojen solmimisesta ja palmikoinnista, jonka päämääränä on tehdä reikiä täynnä oleva hento koristeliina. Siis siitä mummojen hommasta.

"Mikä on pitsin olemus? Sen pitää olla lankarakenne, jossa on aukkoja. Miksei pitsiä voi tehdä vaikka 3d-laitteella, joka pursottaa kelalta ainetta, joka on vähän kuin pitsilankaa. Lopputulos ei ole aitopitsiä, mutta siinä on pitsin olemus", Thorström puntaroi.

Vesa-Matti Väärä
Tarmo Thorström nypläsi riippumaton juuttiköysistä viidessä päivässä. Matto ripustettiin kuvausta varten Rauman museon Marelan saliin.
Tarmo Thorström nypläsi riippumaton juuttiköysistä viidessä päivässä. Matto ripustettiin kuvausta varten Rauman museon Marelan saliin.

Valmiit kaavat kuuluvat olennaisesti pitsin nypläämiseen. Valtaosa töistä tehdään kaavan päälle. Pitsikaupungissa on nyplätty vuosikymmeniä samojen kaavojen mukaan, eli nyplääjät ovat kirjaimellisesti kangistuneet kaavoihinsa.

"Tiukimmista perinteistä kiinni pitäviä on kutsuttu leikkisästi pitsi-talebaneiksi."

Pitsipiirien tuuli on jo kääntymässä. Harrastajat näkevät Thorströmin sukupuolen taakse ja ovat kiinnostuneet hänen tekniikoistaan ja keinoistaan uudistaa nypläämistä. Thorström tekee pitsistä käyttöesineitä kuten heijastimia, korvakoruja ja hattuja.

"Taidan olla nykyään osa kaanonia, joten minun poissulkemiseni olisi myöhäistä", Thorström naurahtaa.

Perintö-pitsireliefi on kolmiulotteinen kokeilu. Jokainen reliefistä lähtevä kaistale on nyplätty eri tekniikalla.
Perintö-pitsireliefi on kolmiulotteinen kokeilu. Jokainen reliefistä lähtevä kaistale on nyplätty eri tekniikalla.

Käsityönopettajan koulutuksen saanut sanavalmis mies osaa myös nöyrtyä. Hän kertoo, miten nypläys ei alun alkaen kiinnostanut häntä ja miten hän teki runsaasti virheitä.

Thorström sai nypläysoppinsa 2000-luvun puolivälissä tunnetulta pitsitaiteilijalta Impi Alangolta. Nuori mies kävi 80-vuotiaan opissa uteliaisuuttaan.

Kolme nopeaa

Kiinnostavia pitsimateriaaleja

1. Metalli

"Olen jo tehnyt muutamia kupari- ja hopeakokeiluja. Hopean juottaminen on vaikeaa. Jos se kuumenee asteen liikaa, se häviää savuna ilmaan. Teräksen työstäminen laserin avulla sekä perinteisesti hitsaamalla voi tuottaa mielenkiintoisia kuvioita."

 

2.Puulanka

"Kädentaitomessuilla oli puubiomassasta tehtyä lankaa. Se muistuttaa puuvillaa, joten sitä voi hyödyntää pitsikuvioinnissa. Lanka on kotimainen, joten sen käyttäminen olisi myös tunnetason kysymys. Suomessa ei ole viljelty aikoihin pellavaa."

 

3.Valoletku

"Valaisevista taipuisista letkuista voi muovailla pitsiteoksen ja pistää kellumaan Rauman kanaaliin, jossa se hehkuisi talviaikaan."

"Jos kerran on mahdollisuus päästä jonkin alan huipun oppiin, mahdollisuutta ei kannata hukata. Opetus oli aika paljon kahvittelua, ja siinä jäi paljon perusjuttuja oppimatta."

Mekin juomme kahvit loppuun ja lähdemme hakemaan kaksi pitsityötä kuvattavaksi. Ensin Thorström noutaa kotoaan kolmiulotteisen pitsireliefin. Kasvonaamion muotoja seuraava kuva on miehen ensimmäinen kolmiulotteinen teos.

Toista teosta, nyplättyä riippumattoa, Thorström säilyttää työpaikallaan Rauman museolla.

"Jätin nypläämisen pariksi vuodeksi, kun Impi joutui sairaalaan. Olin saanut valmiiksi kaksi liinaa: yhden äidille ja toisen mummolle."

Thorström palasi pitsin pariin ollessaan työharjoittelussa Kivijärvellä. "Tämä kuulostaa keksityltä, mutta minulla ei ollut työpäivän jälkeen muuta tekemistä kuin käydä hiihtämässä ja saunassa. Päätin aloittaa nypläämisen uudelleen, mutta halusin nyplätä itselleni jonkin käyttötavaran. Päädyin kravattiin."

Yksin nyplätessään hän joutui opettelemaan perustekniikat. Taitojen karttuessa Thorström heitti kaavat pois ja ryhtyi improvisoimaan. "Silloin halusin tehdä freestyleä ja mahdollisimman paksua. Pidin kolme vuotta sitten millintarkkaa suunnitelmallisuutta lähes kirosanana. Nyt taas teen valtaosan töistäni suunnitelmallisesti."

Thorström piirtää ensin kaavan käsin ja skannaa sen tietokoneelle, että hän voi hioa kaavan valmiiksi.

Nypläyksen suosio on pitänyt pintansa Raumalla vuosikymmeniä. Thorström pitää perinnettä omalta osaltaan yllä. Hän järjestää museolla työesityksiä, ja kesäisin mies kiertää pyörällään esittelemässä harrastusta. Pyörän runkoa koristaa – totta kai – pitsikuvio.

Talvisaikaan hän opettaa lapsia. Ryhmässä oli yksi poika.

"Hän kuitenkin lopetti ja keskittyi jääkiekkoon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit