Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi päivä -sarjan näyttelijä Helena Rängman oli koulukiusattu – "Miksi en sanonut mitään, kun sattui?"

Punaiset posket riittivät kiusaamisen syyksi, mutta nuorisoteatterissa teinitytön ei tarvinnut välittää ulkonäöstään

Ihmiset
 
Sirpa Räihä
Näyttelijä Helena Rängman perusti Tampereelle nuorisoteatterin vuonna 2009, koska hän itse löysi nuorisoteatterista apua pahaan oloonsa.
Näyttelijä Helena Rängman perusti Tampereelle nuorisoteatterin vuonna 2009, koska hän itse löysi nuorisoteatterista apua pahaan oloonsa.

Posket eivät juuri nyt näytä punaisilta, mutta Helena Rängman vakuuttaa, että ne ovat. Usein. Todella punaiset. "Kävelen studiolle lyhyen matkan, ja silti melkein joka aamu joku huomauttaa poskistani. Että olitko urheilemassa tai jotain."

Rängman, 37, näyttelee Ylen suositussa Uusi päivä -sarjassa kuvitteellisen Virtauksen ilmaisutaidon lukion tanssiopettajaa Marika Ruuskanen-Kuuslaa. Studion ulkopuolellakin hän tekee työtä nuorison parissa, muun muassa perustamassaan Tampereen Nuorisoteatterissa.

Kolme nopeaa

Neuvoja kiusatuille

1 Puhu

"Kerro aikuiselle, vanhemmalle, opettajalle tai kelle vain, joka kuuntelee. Itse olin todella taitava peittämään hetkiä, kun itsellä oli paha olo."

 

2 Ole rehellinen itsellesi

"Se, mikä tuntuu sinusta pahalta, on sinua kohtaan väärin, vaikka se olisi muiden mielestä mitätön asia."

 

3 Ole itse reilu kaveri
"Kaikista ihmisistä ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa voi tulla toimeen. Pidä mielessä, miten omat sanasi vaikuttavat muihin."

"Nuorisoteatteri pelasti minut. Halusin perustaa nuorisoteatterin Tampereella, koska yläasteikä on se haavoittuvin vaihe. Jos ihminen ajautuu silloin väärille raiteille, hänet on vaikea saada sieltä takaisin", Rängman sanoo.

Rängmanin omat ongelmat teini-iässä liittyivät niihin punaisiin poskiin ja kiusaamiseen. Nuorten katsojien ihailemassa pitkässä, hoikassa ja puheliaassa Rängmanissa on vaikea nähdä entistä pulskaa, koulukiusattua tyttöä. Vaikeaa se oli kouluaikoinakin.

Ei kukaan työntänyt Rängmanin päätä vessanpönttöön, ei lyönyt tai edes uhkaillut häntä. Mutta ulkonäköön kohdistuneet huomautukset aiheuttivat jatkuvaa ahdistusta, joka johti jopa etunimen muuttamiseen.

"Jos kysyttäisiin entisiltä luokkatovereilta, ne todennäköisesti kuvailisivat minua hirveän kovaääniseksi, luokan ilopilleriksi."

"Itse muistan yläastevuodet myös ahdistavana, yksinäisenä ja surullisena aikana. Mutta olen aina ollut hyvä peittämään ne tunteet. Voin syyttää itseäni. Miksi en sanonut mitään, kun sattui?"

Helena Rängman näyttelee Marika Ruuskanen-Kuuslaa Ylen Uusi päivä -sarjassa.
Helena Rängman näyttelee Marika Ruuskanen-Kuuslaa Ylen Uusi päivä -sarjassa.

Helsingissä syntynyt Rängman varttui Kirkkonummella. Geneettinen yhdistelmä ohutta ihoa ja vilkasta pintaverenkiertoa teki hänestä helakanpunaisen lapsen. Kun ristimänimi vielä oli Paula, olivat trauman ainekset kasassa. Teini-iässä ulkonäöstään epävarma Rängman oppi vihaamaan vanhaa kansalaulua On neidolla punapaula. "Se laulu nostattaa vieläkin ihokarvat pystyyn."

Yläasteen jälkeen mitta oli täynnä. Musiikkiluokalta valmistunut Rängman haki Helsinkiin lukioon. Hakemuksessaan Sibelius-lukioon hän alleviivasi kutsumanimekseen toisen nimensä. Perheenjäsenet sanovat häntä vielä Paulaksi, mutta eivät muut.

Näyttelemisen Rängman aloitti seitsemännellä luokalla Masalan nuorisoteatterissa.

"Olin alkanut lihota vauhdilla. Pituuskasvu oli pysähtynyt mutta berliininmunkkeja saattoi mennä viisi päivässä, joskus salaa."

Tarvittiin harrastus, jolla tyttö saataisiin liikkumaan. Huilunsoitto ei riittänyt kunnonkohottajaksi. Äiti keksi lähettää tyttärensä nuorisoteatteriin. Siellä nuoret pääsivät möyhimään esiintymisen alkujuuria ja kertomaan tarinoita. Kukaan ei kiinnittänyt huomiota siihen, miltä näytti.

"Se oli minulle ensikosketus näyttelemiseen ja todella vavahduttava tunne. Omasta ulkonäöstä ei tarvitse välittää, koska se et ole sinä, se on rooli", Rängman selittää. "Kerran vuodessa tehtiin kokonainen näytelmä, jossa jokaisella oli joku rooli. Se euforian tunteen siirto yleisöstä nuoriin antaa voittajatunteen."

Taidelukiossa elämä alkoi helpottua. Siellä oli persoonallisuuksia joka lähtöön, eikä yksi punaposkinen tyttö erottunut joukosta. Rängman suuntasi energiansa tanssiin. Lopullisesti pulskuus karisi vasta lukion jälkeen.

"Sittemmin olen saanut rooleja, joissa saa tekoripset naamaan ja glittermekon päälle, mutta en ole koskaan ajatellut, miltä näytän lavalla."

Rängmanin Uusi päivä -roolihahmossa on paljon häntä itseään. Puolen vuoden pääsykoeprosessin aikana hän osallistui hahmon kehittämiseen käsikirjoittajien kanssa. Samaan aikaan hän sai lapsen miehensä, näyttelijän ja Aavedata-ryhmän tutkijan Marko Keskitalon kanssa.

"Aina kun joku kysyy, kuinka kauan Uutta päivää on tehty, muistelen vain, kuinka vanha meidän tytär on."

Rängman ei ole menettänyt kosketustaan nuorisoteatteriin. Ennen teatterikorkeakoulun aloittamista hän ohjasi Masalassa nuorten näyttelijöiden ryhmää. Tampereelle asetuttuaan hän perusti nuorisoteatterin, jonka kaupunki sittemmin otti suojiinsa.

Nuorisotyöjärjestö Allianssi palkitsi Rängmanin syksyllä työstään nuorisoteatterissa Vuoden nuori toimija -tunnustuksella. Nuorten kokemat paineet eivät ole vähentyneet, Rängman sanoo. Pikemminkin päinvastoin. Kun jokaisen taskussa on älypuhelin ja jatkuva yhteys sosiaaliseen mediaan, on satuttavalta kommentoinnilta entistä vaikeampi välttyä.

"Kirjoitetussa viestissä on niin paljon enemmän tulkinnanvaraa. Ja kun ei näe, miten joku juttu loukkaa vastaanottajaa, helposti vain jatkaa kiusaamista", Rängman sanoo. "Itse ajattelen, että olisinpa edes kerran itkenyt kunnolla koulussa ja näyttänyt, miltä minusta tuntui."

 

Uusi päivä -sarjan erikoisjakso Koska meillä on joulu? Yle TV2:lla tiistaina 23. 12. kello 19.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit