Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maikki Harjanteen lastenkirjoissa esiintyy harvoin isiä, koska hän ei oppinut tuntemaan omaansa

Satakunta lastenkirjaa tehneellä kirjailijalla ei ole mitään aikomuksia jäädä eläkkeelle

Ihmiset
 
Lastenkirjailija Maikki Harjanne paljastaa kuinka Minttu-hahmo sai alkunsa
Lastenkirjailija Maikki Harjanne paljastaa kuinka Minttu-hahmo sai alkunsa
Lastenkirjailija-kuvittaja Maikki Harjanne täyttää tänään sunnuntaina 70 vuotta. Videolla hän kertoo kuinka Minttu-hahmo sai alkunsa ja millainen luonne tällä on. Kuvaus & editointi: Janne Järvinen

Tuntematon mies kysyi Maikki Harjanteelta Lahden kirjakaupassa, miksi tämän teoksissa esiintyy isiä niin harvoin.

"Sanoin, etten ole ajatellut asiaa. Sitten sanoin sen johtuvan varmaan siitä, etten oppinut tuntemaan omaa isääni, koska hän astui miinaan Kannaksella."

Sitä Harjanne ei kertonut, että hänen äitinsä joutui sen jälkeen mielisairaalaan. Aviomiehen kuolema ja Maikin syntymä olivat liikaa.

Kirjailija hymyilee, vaikka silmissä kimmeltää. Tämä tarina päättyy onnellisesti.

Maikki Harjanteen tunnetuin lastensatuhahmo on Minttu-tyttö.
Maikki Harjanteen tunnetuin lastensatuhahmo on Minttu-tyttö.

Hän ottaa tussin ja piirtää.

Olemme Harjanteen ateljeessa, siuntiolaisen kyläkoulun yläkerrassa, jossa lattialaudat narisevat ja katosta riippuu keinu. Nurkassa ovat kangaspuut, joilla Harjanne on kutonut pellavalangoista puolen seinän kokoisia kuvakudoksia.

Niitä on viety näyttelyihin Islantia ja Los Angelesia myöten.

Työpöydillä kohoavat pinoissa meille tutuimmat työt: Minttu-, Vanttu- ja muut lastenkirjat, joita hän on laatinut tässä huoneessa lähemmäs sata.

Harjanne panee pensselin pöydälle ja sanoo: "Se on valmis."

Mintun punaiset posket helottavat märästä vesiväristä.

Harjanne syntyi Sippolassa mutta asui lapsuutensa Inkeroisissa. Äidin mielenterveyttä rakennettiin Lapinlahdessa puolitoista vuotta, jolloin perhettä hoiti pappa ja Anistu -täti.

Sairaalasta palattuaan äiti sai työpaikan puhelinkeskuksesta. Se nosti perheen virkamiesluokkaan.

Harjanne muistaa, miten istui klubin portailla kaverin kanssa, joi limonadia ja nauroi tehtaaseen pyöräileville duunareille.

"Ei me ymmärretty, mikä siinä oli väärin."

Kolme nopeaa

Mitä Minttu-kirjoissa pitää olla?

1 Tuttuja esineitä: Jukka-leluja, Arabian astioita ja Teema-mukeja. Kaikkea sellaista, jotka lapset tunnistavat, että meilläkin on noita. Sillä tavoin lapset tuntevat itsensä tärkeiksi."

 

2 "Tuttua luontoa. Ei mitään sypressejä ja palmuja vaan kuusia, koivuja ja mäntyjä. Miksi lapsen ensimmäisen sanan pitäisi olla kirahvi?"

 

3 "Lopulta haluan kirjoilla kertoa, että lapselle ei ole tärkeintä ostaa valtavasti tavaraa, sillä taloja ja avaruuskoneita voi rakentaa vaikka pahvilaatikoista."

Koulussa jaettiin laadukkaat nahkamonot kaikille sotaorvoille, joihin luettiin myös nuori Harjanne. Tyttö kielsi orpoutensa. Hänellähän oli äiti ja pappa! Monot työnnettiin väkisin inttäjän syliin. Kotimatkalla Harjanne nakkasi monot Ankkapurhan koskeen. Äidille hän sanoi, että ei niillä ollut hänen kokoaan.

Harjanne haaveili kuvanveistäjän urasta. Äiti muistutti, että nykyaikaisen naisen on pystyttävä elättämään itsensä.

Harjanne pyrki ja pääsi Ateneumiin. Sivutyönään taiteilijanalku keitti kahvia ja järjesti näytöksiä Marimekossa Armi Ratian henkilökohtaisena juoksutyttönä.

Jo opiskelujen alussa hän tapasi nousevan kirjailijakyvyn Hannu Mäkelän, jonka kanssa meni naimisiin. Liitto kesti seitsemän vuotta, ja siitä on yksi poika.

Nykyisen aviomiehensä, ohjaaja Mikko Harjanteen kanssa hänellä on yksi tytär.

Janne Järvinen HS
Maikki Harjanne halusi keksiä sankarilleen nimen, jota ei ollut olemassa: Minttu. Kirjojen ilmestymisen jälkeen vanhemmat alkoivat nimetä lapsiaan Mintuiksi, ja nimi pääsi almanakkaan vuonna 1995.
Maikki Harjanne halusi keksiä sankarilleen nimen, jota ei ollut olemassa: Minttu. Kirjojen ilmestymisen jälkeen vanhemmat alkoivat nimetä lapsiaan Mintuiksi, ja nimi pääsi almanakkaan vuonna 1995.

Mittavan tuotannon tehneen Harjanteen luulisi aloittaneen kirjojenteon samaan aikaan kuin uutterasti julkaissut Mäkelä.

Ensimmäinen idea Mintusta syntyi kuitenkin vasta yli kolmikymppisenä, Helsingin normaalilyseon kuvaamataidon opettajana. "Piirsin kuvat Mikon animaatioelokuvaan ja tulin ajatelleeksi, että Suomesta puuttuu lastenkirja, joka kuvaa ihan tavallista arkea."

Harjanne luonnosteli Mintun perheenjäsenet ja lähetti idean kirjasta WSOY:lle. Jo seuraavana päivänä hän meni Bulevardille tiedustelemaan vastausta ja sai kuulla, että yleensä tällaisiin asioihin palataan kolmen kuukauden kuluttua. "Sanoin, ettei käy. Nämä kuvathan selaa minuutissa."

WSOY:n edustaja teki niin ja sanoi, että ok, mutta tästä tulee sitten sarja.

Tämä tapahtui 1970-luvun alussa. Ensimmäiset kymmenen kirjaa ilmestyivät WSOY:lta, minkä jälkeen Harjanne siirtyi Otavalle.

Parhaimmillaan Harjanne on uurastanut kuusi lastenkirjaa vuodessa. Sillä tahdilla ei muuta jouda tekemäänkään kuin ideoimaan, kirjoittamaan ja tussaamaan. Työ normaalilyseossa jäi jo ensimmäisten kirjojen julkaisun aikoihin.

"Täällä metsässä on aikaa keskittyä tekemiseen", hän sanoo.

Harjanteiden koti Siuntiossa muistuttaa oikean kokoiseksi venähtänyttä leikkinukkekotia. Kaikkialla on kirjahyllyjä, pelejä, nukkeja, nikkarintöitä ja jännittäviä maalauksia.

Itse kirjailija on juuri sellainen kuin hänen kirjoistaan voisi päätellä: lämpimästi hymyilevä ikinuori. Ehkä se johtuu siitä, että hän on koko ikänsä piirtänyt ja kirjoittanut lapsille. Ensimmäiset lukijat ovat ehtineet saada jo omaa jälkikasvua.

"Nainen tuli Kirkkonummen Prismassa sanomaan, että luki Minttuja lapsena ja on säilyttänyt kirjat omille lapsilleen. Mikko sanoo, ettei minun pitäisi pukeutua kauppaan niin huomiota herättävästi, koska kaikki tunnistavat. Mutta ei se minua haittaa."

Lukijoita on jaksettava tavata vielä pitkään, sillä Harjanteella ei ole mitään aikomuksia jäädä eläkkeelle.

Juhani Karila
Siuntio

OIKAISU
Sunnuntaina 21. joulukuuta 2014 sivulla C34 ilmestyneen kirjailija Maikki Harjanteen syntymäpäivähaastattelun otsikko oli virheellinen. Harjanteen piirtämällä Minttu-hahmolla on isä, mutta hän ei vain esiinny kirjoissa yhtä usein kuin perheen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit