Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskelmäsanoituksen suurmies

Sauvo Puhtila 1928–2014

Ihmiset
 
Maarit Niiniluoto
Lehtikuva
Sauvo Puhtila kitaroineen vuonna 1965.
Sauvo Puhtila kitaroineen vuonna 1965. Kuva: Lehtikuva

Iskelmäsanoituksen legendaarinen nimimerkki Saukki, Niilo Sauvo Pellervo Puhtila, kuoli marraskuun alussa Helsingissä 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 27. huhtikuuta 1928.

Puhtila on yksi Suomen ahkerimmista iskelmälyyrikoista, jonka taikasauvamaisesta kosketuksesta 1950-ja 60-luvun iskelmät muuttuivat unenomaiseksi suomalaiseksi populaarimusiikiksi.

Sauvo Puhtila syntyi musikaaliseen perheeseen: isä soitti mandoliinia ja äiti lauloi. Hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa puunjalostusinsinööriksi ja joutui teekkarien riimitys- ja esiintymiskulttuurin pariin.

Yleisradiossa Puhtilan ura alkoi kesätoimittajana 1950-luvulla. Hän eteni viihdetoimittajaksi ja viihdeosaston päälliköksi. Yleisradiosta löytynyt vaimo Kirsti oli tärkeä tekijä Saukin uravalinnalle.

Olavi Virran laulama Copacabana oli hänen ensimmäinen iskelmänsä vuonna 1949. Vuonna 1952 hän sanoitti Petteri Punakuonon ja Menninkäisten maan.

Sotavuosien aikaisen tanssikiellon poistaminen rikoslaista 1948 oli Puhtilan uran lähtölaukaus.

Iskelmämarkkinat saivat tekijöikseen Reino Helismaan ja Sauvo Puhtilan, kaksi työteliästä runoilijaa ja viihdetaiteilijaa. Puhtila muutti eksoottiset schlagerit aidoiksi suomalaisiksi lauluiksi. Hän kirjoitti iskelmätekstejä ulkomaisen iskelmän maahantuontiin erikoistuneelle Scandialle.

Annikki Tähdelle hän sanoitti Balladin Olavinlinnasta ja Kuningaskobran, Brita Koivuselle Suklaasydämen. Olavi Virralle syntyivät Poika varjoisalta kujalta, Delfiinipoika ja Mambo Italiano, Tauno Palolle Ruusu on punainen sekä Tamara Lundille Olen mikä olen.

Erik Lindströmin Armi kirjoitettiin Olavi Virralle ja Etkö uskalla mua rakastaa Helena Siltalalle, Vieno Kekkoselle Aron lempeä ja Tapani Pertulle Nathalie. Eino Grönille Saukki riimitteli Cherbourgin sateenvarjot ja valssin Ilta Saimaalla, Juha Eirrolle Jambalayan ja Maire Ojoselle Joet tulvimaan itke. Laila Kinnunen lauloi Lazzarellaa ja Valoa ikkunassa, Lasse Mårtensson Laiskotellen ja Jumala maailmaa rakastaa.

Suositut Saukki ja Pikkuoravat -levyt syntyivät vuosina 1959–78. Niissä Sauvo Puhtila seikkailee äänellään Nestorin, Elmerin ja Simeonin kanssa Jöröjukkarockin tahdissa. Hän kirjoitti myös elokuvamusiikkia.

Puhtila jäi eläkkeelle Yleisradiosta vuonna 1979 ja alkoi samoihin aikoihin lopetella myös sanoittajauraansa. Hän vetäytyi omaan salattuun kuoreensa.

Vuonna 1999 Sauvo Puhtila sai Reino Helismaa -palkinnon, 2002 Juha Vainio -palkinnon ja 2013 Kullervo Linnan palkinnon.

Saukin tapaaminen viime vuonna kahvikupin ääressä, älykkäine tuikkivine silmineen Kustaankartanon vanhainkodissa on unohtumaton muisto.

Maarit Niiniluoto
Kirjoittaja on
suomalaisen viihteen historioitsija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit