Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juristi Jukka Kemppinen on viettänyt puoli vuosisataa tuotteliasta kaksoiselämää

Hän on kirjoittaa kolumneja, blogitekstejä, kirjoja, käännöksiä ja jopa runoja, mutta kirjailijana hän ei itseään pidä

Ihmiset
 
Mika Ranta HS
Jukka Kemppinen kirjoittaa suosittua blogiaan joka päivä. HS:n Kuukausiliitteen kilpailussa se valittiin vuoden 2013 parhaaksi blogiksi.
Jukka Kemppinen kirjoittaa suosittua blogiaan joka päivä. HS:n Kuukausiliitteen kilpailussa se valittiin vuoden 2013 parhaaksi blogiksi. Kuva: Mika Ranta HS

Kemppisen nuoressa perheessä tapahtui jouluna 1944 suuria asioita.

Isä Kullervo Kemppinen palasi sodasta, jossa hän oli ollut hävittäjälentäjänä, ja äiti Laila Kemppinen synnytti aatonaattona pojan, jolle annettiin nimeksi Jukka, Jukka Kemppinen.

Kolme nopeaa

Kolme muistoa pohjalaisuudesta

1 "Kieli, äidinkieleni. Viimeksi sen hallitsi "Vaasan-Jaakkoo", jonka parhaista teksteistä näkee, miten täsmällistä, nopeaa ja eheää murre on parhaimmillaan."

 

2 "Musiikki eli kansanlaulu ja körttivirsi, jotka ovat sama asia. Niissä soi mollilta kuulostava modaalisuus – hyvin vanhanaikainen piirre."

 

3 "Rohkeus, jonka näen etenkin uskonnossa ja yritystoiminnassa – uskallus kohdata myös ylivoima."

Perhe asui Kauhavan kirkonkylässä suuressa talossa ja suvun keskellä. Isä opiskeli juristiksi ja auttoi pohjalaisia lakiasioissa. Äiti piti talossa kirjakauppaa ja pyöritti elokuvateatteria.

"Äiti kannusti lukemaan. Pitihän minun tietää kirjoista, sillä olin hänen kiireapulaisenaan kaupassa", Jukka Kemppinen muistelee ja kertoo, että haastattelupäivänä hän oli käynyt tapaamassa äitiään.

"Isä neuvoi opiskelemaan lakia. Tottelin, sillä tutkinto piti saada."

Kemppiset muuttivat 1960-luvun alkupuolella Helsinkiin. Isä siirtyi osakkaaksi asianajotoimistoon. Poika ryhtyi opiskelemaan sillä hengästyttävällä vauhdilla, jolla hän yhä työskentelee.

"22-vuotiaana minulla oli vaimo ja lapsi. Asevelvollisuus oli suoritettu, ja olin valmis juristi", Kemppinen muistelee ja täydentää vielä: "Tein koko opiskeluajan toimittajan töitä. Etupäässä kirjoitin."

Kaksoiselämää on jatkunut pian viisikymmentä vuotta.

Juristina Kemppinen on ennättänyt tehdä monenlaista. Hän oli asianajajana Borenius & Kemppisellä ja sittemmin Korkeimmassa oikeudessa esittelijänä sekä Helsingin hovioikeudessa hovioikeudenneuvoksena.

Päivätyön sivussa hän paneutui varsinkin tekijänoikeuskysymyksiin ja kirjoitti monia oikeustieteellisiä kirjoja.

Tutkijan ura huipentui erikoisella tavalla: juristi Kemppinen oli professorina teknillisessä korkeakoulussa, mutta tohtoriksi hän oli aikoinaan väitellyt kulttuurihistoriasta.

Tuossa olisi jo yhdelle miehelle ollut kylliksi, mutta Kemppisellä oli vielä toinen luonto, joka vaati häntä tekemään muita kirjallisia töitä: lehtikolumneja, kirjoja, käännöksiä ja jopa runoja.

"Olen kirjoittaja, skribent, writer, en kuitenkaan pidä itseäni kirjailijana."

Miksi et?

"Olisin ehkä pystynyt kirjoittamaan keskinkertaisen mutta en hyvää romaania. Hyvän romaanin syntymiseen vaaditaan kirjailijalta suunnaton määrä lahjakkuutta, kirjan ilmestymiselle otollinen maailmanaika ja vielä pari onnenpotkuakin."

Mitä tarkoitat otollisella maailmanajalla?

"Tuntematon sotilas ilmestyi tasan kuusikymmentä vuotta sitten jouluna 1954. Se ei olisi voinut ilmestyä parempaan aikaan. Silloin oli kulunut sodasta riittävästi aikaa mutta ei liian kauan. Poliittinen ilmasto oli sopivan lauha. Ei enää pelätty yhtä paljon kuin heti sodan jälkeen, mutta suomettuminen ei ollut vielä alkanut."

Väinö Linnasta keskustelu siirtyy toiseen tamperelaiskirjailijaan, nimittäin Kalle Päätaloon. Myös Päätalon kirjoille sattui otollinen maailmanaika.

"Koko Suomi oli liikkeessä 1960- ja 1970-luvulla. Maaseudulta muutettiin kaupunkeihin, satojatuhansia ihmisiä lähti Ruotsiin. Onneksi joka jouluna ilmestyi Päätalon kirja, jossa kerrottiin maaseudun elämästä ja kuvattiin myös maalaispojan sopeutumista kaupunkioloihin."

"Päätaloa väheksytään – vieläkin – ja moititaan, miten hän kuvasi omaa elämäänsä pikkupiirteitä myöten. Väheksyjät eivät ymmärrä, ettei Päätalo kirjoittanut vain omasta vaan kokonaisen kansanosan taipaleesta", Kemppinen sanoo ja muistuttaa, että hän itsekin kuuluu muuttajien joukkoon.

"Kun tulin opiskelemaan Helsinkiin, minun oli kysyttävä poliisilta neuvoa, miten pääsen rautatieasemalta yliopistolle."

Nyt Jukka Kemppinen on eläkkeellä, mutta kirjoitustyö jatkuu. Hän avaa vuoden jokaisena päivänä päätteensä, kirjoittaa tekstin blogiin ja painaa julkaise-nappia.

Blogin aihepiiri on laaja: Veikko Huovisen tutun romaanihahmon Konsta Pylkkäsen sanoin ajatus kulkee vapaasti kuin hiirihaukka. Kemppinen aloitti blogin pitämisen kymmenen vuotta sitten, eikä hän suinkaan kiirehdi lopettamaan sitä. "Aion elää niin kauan kuin kirjoitan."

 

Jukka Kemppisen blogi on osoitteessa kemppinen.blogspot.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit