Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helena Friman kehittelee työkseen suomalaisia joulukoristeita

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Kimmo Räisänen
"Elämä voi olla pienestä sattumasta kiinni", Helena Friman sanoo. Hän näki lehdessä pienen ilmoituksen, joka vei hänet joulukoristeiden kimaltavaan maailmaan.
"Elämä voi olla pienestä sattumasta kiinni", Helena Friman sanoo. Hän näki lehdessä pienen ilmoituksen, joka vei hänet joulukoristeiden kimaltavaan maailmaan. Kuva: Kimmo Räisänen

Miten syntyy joulukuusen pallo? Joulukoristeita parikymmentä vuotta ideoinut Helena Friman, 49, sen tietää.

Muovista puhalletaan ensin letkua. Letkusta puhalletaan pallo, raakapallo metalloidaan ja lakataan muutamaan kertaan. Pallon pinta saa koristeet ja kanta ripustuslenkin.

Kolme nopeaa

Mitä toivot pukilta tänä jouluna?

1 "Harras toiveeni on saada lahjaksi lepoa. Marras-joulukuussa työpäivät venyvät tosi pitkiksi. Ihaninta joulussa on illan lopuksi käpertyä sohvalle ja vain olla, nauttia kuusen kimalluksesta ja kynttilöistä."

 

2 "Paljon hyvää ruokaa."

 

 

3 "Yllätyksiä. Olenkin vaikeasti lahjottava, kun en osaa toivoa pyjamahousuja kummempia lahjoja."

Joillekin palloille kietaistaan vielä rusetti kaulaan.

Se on Frimanille tuttua puuhaa. Hän tuli kesätöihin helsinkiläiseen Weiste-yritykseen 22 vuotta sitten. Se on Pohjoismaiden ainoa joulukoristeiden valmistaja.

"Työtäni oli tehdä rusetteja koristeisiin", hän naurahtaa. "Ne tehdään edelleen käsin."

Friman jäi kesän jälkeen Weisteelle. Hän pakkasi koristeita näytteeksi asiakkaille ja suunnitteli tuotteita. Nyt hän kehittää niitä tuotepäällikkönä.

Lapsena hänellä oli nalle, jonka kaulassa roikkui punainen rusetti.

"Tunnistin rusetin täällä heti. Se oli samaa nauhaa, jota käytetään joulukoristeissa ja suklaarasioissa. Olin irrottanut sen ja laittanut nallelle."

Weisteen tehtaan isossa näyttelytilassa Pukinmäessä kimaltelevat kymmenet eriväriset pallot, tähdet ja punokset. Kulman takaa paljastuu tekokuusia ja kynttilälyhtyjä.

Näky on tottumattoman silmiin uskomaton.

"Meillä on ikuinen joulu", Friman naurahtaa. "Kauneudelle ja kimalteelle ei tule sokeaksi, vaikka sitä näkee töissä päivittäin."

Joulukoristeen pitää olla perinteinen, ja se pitää voida tunnistaa joulukoristeeksi, Friman sanoo.

Silti ostajille pitää tarjota aina myös uutta.

"Seuraamme sisustustrendejä, katselemme koko ajan ympärillemme ja poimimme uusia ideoita. Instagramin ja blogien kautta pääsen kurkistamaan koteihin. Aiemmin näin niitä kerran vuodessa ilmestyvistä joululehdistä."

Suunnittelijan pitää osata haistaa tuulet oikein. Väärä väri voi pilata tuotteen myynnin, Friman kertoo.

Suomalaiset suosivat perinteisiä värejä eli valkoista, hopeaa ja kultaa, sekä punaista ja havunvihreää.

Pääosa koristeista menee kuitenkin Eurooppaan. Siellä ostetaan myös villimpiä värejä. Mitä sanoisitte mustista tai vaaleanpunaisista palloista ja suklaanruskeista ja kukertavanvioleteista punoksista?

Friman on alun perin vaatetusalan opettaja. Hän valmistui 1992 laman syliin. Kukaan samalta vuosikurssilta ei saanut heti virkaa, vaikka opettajat vedettiin aiemmin koulusta suoraan töihin, hän kuvaa.

Friman muutti miehen työn perässä Kokkolasta Espooseen ja näki pienen ilmoituksen lehdessä. Siinä haettiin käsityöntekijöitä Weisteelle kausityöhön.

"Ihmettelin, että tässä maailmassa joku vielä teettää käsillä töitä. Soitin heti."

Friman oli kiinnostunut tekstiileistä ja erikoistunut opinnoissa kansallispukuihin. Ajatus muovista materiaalina tökki. Kun hän pääsi sisälle joulukoristeiden maailmaan, sieltä avautuikin "loputtomasti kiehtovia mahdollisuuksia".

"Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä uutta muodoilla ja väreillä voi luoda."

Weisteen joulukoristeyrityksen perusti helsinkiläinen opettaja Kalle Weiste vuonna 1924.

Hän piti leipätyön ohessa paperikauppaa Kluuvikadulla. Kerran joulun alla hän sai hankittua myyntiin latvatähtiä.

Ne menivät nopeasti kaupaksi. Bisnestajua omistanut opettaja huomasi markkinaraon.

"Täytyy ihailla Kalle Weistetta. Hän lähti oppiin Saksaan, osti sieltä koneet ja alkoi valmistaa tähtiä. Se ei ollut yleistä vuosisadan alussa."

"Hän toi saksalaiset joulukoristeet Suomeen. Latvatähti on edelleen meidän ykköstuote."

Frimanin rakkain oma joulukoriste on vanha soiva joulukello. Alkuperäinen kello putosi, ja siitä meni soittomekanismi rikki. Siihen ei saanut varaosia, sillä kelloa ei enää valmisteta.

"Kerran kirpputorin pöydällä nökötti samanlainen, ehjä kello. Se oli huippukuntoinen aarre, joka soittaa nyt kodissamme herkkää joululaulua."

Frimanien kotiin tuodaan jouluksi niin suuri kuusi kuin mahtuu. Sen oksille pujotetaan "valtava määrä" koristeita ja punoksia sekä lapsen kummitädiltä saatu enkelikoriste.

"Hopea ja valkoinen", Friman paljastaa kuusen värit.

Hänellä on kotona laatikoittain palloja, punoksia ja muita joulun somisteita.

"Muuttelin ja vaihtelin värejä vuosittain. Lopulta niitä oli niin paljon, että siitä tuli kotona kitinää. Päätimme, että pysyn samoissa väreissä, niin ei tarvitse uusia kaikkia kerralla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit