Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stenmanin taidesalonki loi suurkaupungin tuntua

Kaupunkilähetys vei joululahjoja lähes 500 köyhään kotiin

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Suomalaisen taide-elämän suurmies Gösta Stenman.
Suomalaisen taide-elämän suurmies Gösta Stenman.

Gösta Stenman (1888–1947) oli merkittävä taidekauppias, taiteenkeräilijä ja mesenaatti. Hän loi itselleen uran, joka hakee vertaistaan suomalaisessa taide-elämässä. Joulukuussa 1914 Stenman avasi taidesalongin Helsingin Erottajalle.

HS 15. joulukuuta: "Merkkinä siitä, että pääkaupunkimme alkaa saada yhä enemmän suurkaupunkimaisen luonteen, voi pitää m.m. niitä uusia taiteellisia liikehommia, joita täällä on ruvettu perustamaan.

Uusin yritys tällä alalla on nyt näinä päivinä saanut alkunsa, kun nuori taiteenharrastajamme Gösta Stenman on omaan kotiinsa muodostanut vakinaisen näyttelyhuoneiston, joka käy Stenmanin taidesalongin nimellä.

Huoneisto sijaitsee Erottaja 7:ssä piharakennuksessa, jossa hiukan vanhanaikaisen vaivaloisia portaita pitkin noustaan toiseen kerrokseen. Itse näyttelysali ei ole suuri, mutta se tekee hauskan vaikutuksen erinomaisessa sähkövalaistuksessaan.

Päättäen nyt näytteille asetetuista teoksista lupaa tästä taidesalongista tulla erityistä huomiota ansaitseva taiteellisen työn välityspaikka, jossa sekä taiteen katselija että sen ostajakin saattaa saada tyydytyksensä."

Avajaisnäyttelyssä oli esillä muun muassa Eero Järnefeltin uusimpia töitä ja Helene Schjerfbeckin Tyttö hiekkakuopassa, joka teki artikkelin kirjoittajaan suuren vaikutuksen.

Nykyisessä Mannerheimintie 6:ssa Stenman avasi myöhemmin monumentaalisen Taidepalatsinsa, josta muodostui 1920-luvun Helsingin kulttuurielämän valovoimainen areena. Siellä poliittinen eliitti ja seurapiirit tapasivat näyttelyiden avajaisissa.

Helsingin joulun kerrottiin sujuneen rauhallisissa merkeissä.

"Joulu on kaupungissa kulunut uskomattoman rauhallisesti. Ainoastaan pieni puukotus on ilmoitettu poliisille. Sunnuntaina klo 3 aikaan i.-p. joutui pari koulupoikaa Oopperakellarin edustalla sanaharkkaan keskenään, jolloin toinen sivalsi puukolla toista ranteeseen. Haavoittunut vietiin kirurgiin sidottavaksi, mutta päästettiin heti sidottua pois. Murtoja ei ole poliisille ilmoitettu ainoatakaan. Poliisin irtolaiskomennuskunta on ottanut kiinni 8 irtolaista, kaikki miehiä. Joulun pyhinä korjasi poliisi huostaansa ainoastaan 22 juopunutta."

Joulun alla Helsingin Kaupunkilähetys peräänkuulutti HS:n lukijoilta joulumieltä.

"Kaupunkilähetyksen 'murukokoelma', joka suuressa määrin näyttää jo voittaneen yleisön suosion, vastaanottaa lahjaksi paitsi kaikenlaisia vanhoja tavaroita, nyt erityisen mielellään rikkinäisiä leikkikaluja, vanhoja vaatteita ja särkyneitä huonekaluja. Täten työttömät saisivat korjaamistyötä ja sitten köyhät voisivat hyvin halvalla itselleen ostaa kelvollisia joululahjoja. Onhan yleisö siis tälläkin tavoin tilaisuudessa valmistamaan moneen kotiin jouluiloa."

Murukokoelma oli vanhan puisen rukoushuoneen kivijalassa ollut kellari, jonne ihmiset saivat viedä hylättyä tavaraa, jota sitten myytiin halvalla tai annettiin ilmaiseksi tarvitsijoille.

Otsikolla "Köyhien joulu" kertoi HS 27. joulukuuta, kuinka murukokoelman avulla monen vähäosaisen joulu pelastui:

"Jouluaaton aattopäivänä lähetti Helsingin Kaupunkilähetys suuren joukon vapaaehtoisia työntekijöitä viemään tervetulleita joululahjoja 488 köyhään kotiin. Avunsaajien joukossa oli 204 leskeä. Muissa kodeissa oli sairaita tai muuten hylättyjä.

Sanomattoman suuri oli näitten ilo, kun lämpimät leivät, ryynipussit, saippuanpala, sianliha tai voi ja ylinnä joulutervehdyslehti asetettiin heidän pöydälleen. Yksityisissä tapauksissa annettiin myös pieni rahalahja.

Mutta suorastaan kuvaamaton oli noitten kotien ynnä lastenkotien 797 lapsen riemu, kun he näkivät äidin äkkiä pistelevän tuosta lähetyksestä jonkun leikkikalun, namusen tai vaatekappaleen syrjään joulu-ukon piiloihin aattona sisään heitettäväksi. Tällä tavoin tulivat Kaupunkilähetyksen saamat joululahjat käytetyiksi."

Helsingin Kaupunkilähetys jatkaa edelleen vuonna 1883 alkanutta toimintaansa, nykyään nimellä Helsinkimissio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit