Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuperäinen raspikurkku

Joe Cocker 1944–2014

Ihmiset
 
Joe Cocker
Joe Cocker

Rocklaulaja Joe Cocker kuoli maanantaina 22. joulukuuta Crawfordissa Yhdysvaltain Coloradossa. Keuhkosyöpää sairastanut Cocker oli 70-vuotias.

Sheffieldistä Britanniasta kotoisin ollut Cocker tuli pitkän uransa aikana tunnetuksi karheasta äänestään ja lukuisista hiteistään, joista tunnetuin on alun perin The Beatlesin levyttämä With a Little Help from My Friends.

Joe Cocker syntyi 20. toukokuuta 1944 työläisperheeseen ja ehti nuorena työskennellä itsekin kaasulaitoksen asentajana. Musiikki oli silti Cockerille tärkeämpää, ja hän alkoi esiintyä jo teininä ja sai ensimmäisen levytyssopimuksensa 20-vuotiaana.

Varsinainen läpimurto oli With a Little Help from My Friends, joka julkaistiin 1968. Cocker esitti kappaleen Grease Band -yhtyeensä kanssa myös Woodstockin festivaalilla. Pitkä, raaka ja vimmainen tulkinta taltioitiin myös festivaalilta kuvattuun dokumenttielokuvaan.

Cockerin sooloura lähti liikkeelle vauhdikkaasti, ja hänen omintakeinen laulutyylinsä tuli tunnetuksi jo 1970-luvun alun levyiltä. Cocker ihaili jo teini-ikäisenä mustia amerikkalaisia blues- ja soul-laulajia, mikä kuului hänen fraseerauksessaan läpi uran.

Menestyksen ja kiivaan työtahdin uuvuttama Cocker kärsi 1970-luvulla alkoholi- ja huumeongelmasta. Suosio hiipui ja levytystahti hidastui, kunnes 1982 hän nousi viinasta eroon päässeenä taas listaykköseksi Jennifer Warnesin kanssa levyttämällään kappaleella Up Where We Belong, joka kuultiin elokuvassa Upseeri ja herrasmies.

Cockerin suosio jatkuikin sen jälkeen tasaisena, ja 1980-luvun muut hitit, kuten You Can Leave Your Hat on, Unchain My Heart ja When the Night Comes vetivät yleisöä keikoille. Viimeisen kiertueensa hän teki Euroopassa 2013.

Cocker oli rocklaulajana ennen kaikkea tulkitsija. Vaikka hän levytti hieman omiakin sävellyksiään ja viimeiseksi jääneillä studiolevyillään myös muiden tekemiä uusia kappaleita, niin suurin osa menestysvuosien tuotannosta on versioita vanhoista rock- ja soul-kappaleista. Cocker levytti paljon Beatlesin tuotantoa, mutta myös Bob Dylania, Leonard Cohenia ja Elton Johnia.

Joe Cocker lanseerasi rocklauluun raspikurkkuäänen, ja hänen tyyliään on jäljitelty viime vuosikymmeninä paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit