Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemaalari kehitti taideopetusta

Reino Hietanen 1932–2014

Ihmiset
 
Ulla Aartomaa
Reino Hietanen
Reino Hietanen

Taidemaalari, professori Reino Hietanen kuoli Lahdessa 4. joulukuuta. Hän oli syntynyt 2. marraskuuta 1932 Äyräpäässä.

Hietanen opiskeli kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisessa oppilaitoksessa 1954–1957 ja Suomen taideakatemian koulussa 1957–1961. Hän teki pitkän uran arvostettuna ja kollegiaalisesti nuoriin suhtautuvana opettajana.

Suomen Taideakatemiasta Hietanen kutsuttiin Lahteen perustamaan taidekoulua. Sen johtajana hän toimi kahdeksan vuoden ajan vuoteen 1982 saakka. Hän myös sai aikaan Lahden taiteilijakodin rakentamisen Kilpiäisiin. Hietanen oli avainhenkilöitä kehitettäessä taideopetusta Lahdessa.

Oranssi, akryylimaalaus, 2012.
Oranssi, akryylimaalaus, 2012.

Avantgardistisen Agora-gallerian näyttely Helsingissä 1963 auktorisoi Hietasen uuden sukupolven vaikuttajiin ja osoitti, että suomalainen taide oli osa kansainvälistä taidekenttää. Kansainvälinen näkökulma vahvistui entisestään Maaliskuulaiset-taiteilijaryhmän aloitettua näyttelytoimintansa koti- ja ulkomailla.

Hietasen maalauksia voi luonnehtia abstraktiksi ekspressionismiksi. Värikkäät, piiskaavat siveltimenvedot välittivät viestiä kerrostaloasuntoihinsa vetäytyneistä ihmisistä. Teokset ottivat osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun urbanisoitumisesta.

Yhdessä taiteilija Jaakko Sieväsen kanssa Hietanen käynnisti Suomen Taiteilijaseuran Grassinan ateljeetoiminnan 1960-luvun puolivälissä.

Vuoden Taiteilija 1973 -näyttely Helsingin Taidehallissa yllätti yleisön ja kriitikot. Poissa olivat värit. Maalauksia hallitsivat musta, harmaa ja hopea, mutta aiheena säilyi edelleen kaupunki, nyt putkistojen ja sisäpihojen tuuletustelineiden kuvaamisena. Näistä teoksista alkaa loppuun asti jatkunut puolittain abstrahoituneiden teosten sarja.

Muutto omaan ateljeetaloon Lahdessa avasi näkymän Vesijärvelle. Maalauksiin palasi väri.

Hietanen sai useita palkintoja: muun muassa Monacon Prix Centenario -kilpailun pääpalkinto (1966), Pariisin Biennalen kunniamaininta (1967) ja Pro Finlandia -mitali vuonna 2000. Ulkomailla hänen töitään on nähty 1960-luvulta asti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.

Hietasen tuotantoon kuuluu seinämaalauksia, kuten Lahden kaupunginteatteriin 1983 valmistunut Arena I ja II -maalaus. Hietanen on suunnitellut Roihuvuoren ja Imatrankosken kirkkoihin lasimaalauksen, ja 2009 valmistuivat Hollolan Sovituksenkirkon lasimaalaukset.

Reino Hietanen työskenteli viime päiviin asti. Hän oli Taidekeskus Salmelan valovoimaisimpia taiteilijoita lähes joka vuosi. Hänellä oli laaja yksityisnäyttely Helsingin Taidehallissa 2006 ja näyttely Forsblomin galleriassa 2010. Viimeiseksi jäänyt yksityisnäyttely oli Ortonin galleriassa maaliskuussa, ja parhaillaan hänen töitään on esillä Nastolan Taarastin yhteisnäyttelyssä.

Ulla Aartomaa
Kirjoittaja on Reino Hietasen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit