Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansatieteilijä jakoi yliopistojen virat

Asko Vilkuna 1929–2014

Ihmiset
 
Jaakko Numminen
Asko Vilkuna
Asko Vilkuna

Jyväskylän yliopiston eläkkeellä ollut etnologian professori Asko Vilkuna kuoli 85-vuotiaana pitkään sairastettuaan Jyväskylässä 13. joulukuuta.

Kustaa Vilkunan poika oli syntynyt Nivalassa 17. marraskuuta 1929. Hän tuli filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistossa 1953 ja väitteli tohtoriksi 1958. Vilkuna työskenteli Lundin yliopistossa suomen kielen lehtorina 1955–1964 ja hankki pohjoismaisen yliopistoelämän hyvän tuntemuksen.

Vilkunan kansanelämäntutkimukset kohdistuivat sekä henkiseen että aineelliseen kulttuuriin. Hänen väitöskirjansa käsitteli suomalaisten käyttäytymistä "pyhissä" tilanteissa, ja aineellisen kansatieteen tutkimukset koskettelivat karjasuojia, navettoja ja karjan laiduntamista.

Hän kirjoitti artikkeleita ja tutkimuksia myös tavoista ja kansanomaisista sanonnoista.

Jyväskylän yliopistoon perustettiin kansatieteen professuuri 1964. Perhe oli juuri harkinnut muuttoa Yhdysvaltoihin, mutta muuttikin Jyväskylään, jossa Vilkuna hoiti professuuria virkaa tekevänä vuoteen 1966, jolloin hänet nimitettiin virkaan.

Hänen professuurinsa nimi oli alun perin pohjoismaisen mallin mukaisesti kansanelämäntutkimus, mutta se muutettiin myöhemmin etnologiaksi. Hän oli yliopiston humanistisen tiedekunnan varadekaanina ja dekaanina 1970–1977. Vilkuna siirtyi virasta eläkkeelle vuonna 1993.

1970- ja 1980-luku merkitsivät suurta yliopistorakentamisen kautta. Vilkuna oli Jyväskylän yliopiston rakentamisen neuvottelukunnan puheenjohtajana 1969–1986 ja jäsenenä neuvottelukunnassa loppuun asti vuoteen 1993. Vilkunan johdolla toteutettiin laaja rakennusohjelma. Hänen aikanaan rakennettiin yliopiston uusi kirjasto- ja hallintorakennus, taiteen talo, musiikin talo sekä Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle suuri yliopistokampus.

Valtakunnallisessa korkeakoulupolitiikassa Vilkunalla oli huomattava asema korkeakouluneuvoston puheenjohtajana. Vuonna 1966 säädetty laki korkeakoululaitoksen kehittämisestä 1967–1981 edellytti suurta määrää uusia virkoja yliopistoihin ja korkeakouluihin. Opetusministeriön apuelimeksi perustettiin korkeakouluneuvosto. Se käsitteli lukuisine jaostoineen alustavasti korkeakouluista saapuvat virkaehdotukset ja kokosi niistä tasapuolisen kokonaispaketin ministeriön käsiteltäväksi.

Vilkuna tuli muutamien lyhytaikaisten puheenjohtajien jälkeen ensin korkeakouluneuvoston jäseneksi 1970 ja neuvoston puheenjohtajaksi kolmeksi kaudeksi 1973–1983.

Asko Vilkunan puoliso oli kauhavalaissyntyinen kansatieteilijä, filosofian maisteri Irma Vilkuna (o.s. Palos).

Pariskunnan kaksi poikaa jatkaa Vilkunan suuren pohjalaissuvun yliopistollista haaraa Jyväskylän yliopiston professoreina.

Jaakko Numminen
Kirjoittaja on Asko Vilkunan ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit