Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuusneuvos johti Tekesin perustamista

Björn Blomqvist 1927–2014

Ihmiset
 
Sten von Troil
Björn Blomqvist
Björn Blomqvist

Teollisuusneuvos   Björn Blomqvist kuoli 12. marraskuuta Kauniaisissa 87-vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Helsingissä 11. lokakuuta 1927.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Blomqvist päätti pyrkiä insinööriksi ja hakeutui Teknillisen korkeakoulun karsintakurssille. Koneopistolla opintonsa aloittanut Blomqvist valmistui 1953. Diplomityönsä hän oli suorittanut E. Santasalo Oy:ssä, jossa hän oli ollut kesätöissäkin. Siksi Blomqvist tunnettiin yrityksessä hyvänä ammattimiehenä ja organisaattorina, ja hänet kiinnitettiin taloon käyttöinsinööriksi.

Tästä alkoi Blomqvistin monivivahteinen ammattiura. Seuraava tehtävä oli johtaa Gulf Oy:n uuden öljyvaraston rakentamista kaikkine teknisine laitteineen.

Antti Nelimarkka, Blomqvistin esimies Santasalosta, tarvitsi 1961 teknisen johtajan perustamaansa, voimakkaasti kasvavaan Neles Oy -yritykseensä. Nelimarkka tunsi Blomqvistin ja katsoi tämän olevan paras mies tehtävään.

Blomqvist aloitti Suomen metalliteollisuuden yhdistyksen tutkimusinsinöörinä 1965. Nyt hänellä oli tilaisuus tutustua myös muiden Pohjoismaiden tekniseen tutkimukseen. Teollisuuden piirissä Blomqvist tunnettiin, ja hänelle tarjottiin useita mielenkiintoisia tehtäviä. Blomqvist lähti Kone Oy:n Hyvinkään tehtaalle, minkä jälkeen hän siirtyi johtamaan yrityksen Hangon nosturitehdasta.

Kun perhe muutti Kauniaisiin, työmatkat rasittivat. Kerran Blomqvist nukahti rattiin. Se ei johtanut liikenneonnettomuuteen, mutta työpaikka vaihtui.

Vuonna 1971 Blomqvist siirtyi Kauppa- ja teollisuusministeriön teknisen toimiston johtajaksi, ja hänet nimitettiin teollisuusneuvokseksi. Kun Blomqvist siirtyi teollisuudesta virkamieheksi, hänen laaja tekninen kokemuksensa ja tietämyksensä olivat suureksi avuksi uudessa tehtävässä.

Blomqvistin johdolla perustettiin tutkimusta rahoittava Tekes, jonka hallituksen puheenjohtajana hän oli monta vuotta. Blomqvist osallistui myös VTT:n standardisoimistyöhön ja oli Nordisk Industrifondin hallituksen jäsen yhdentoista vuoden ajan.

Joskus Blomqvist kirjoitti puheen ministerille. Kerran ministeri, kuten hänen varamiehensäkin, sai viime tingassa esteen, joten Blomqvist joutui itse astumaan puhujapönttöön.

Hän aloitti valittamalla korkeiden herrojen poissaoloa mutta lisäsi, että nämä olisivat kuitenkin pitäneet tämän saman, hänen itsensä kirjoittaman puheen.

Ollessaan ministeriössä 21 vuoden ajan Blomqvist ei ollut päivääkään sairauslomalla. Mutta vakava tauti saattaa iskeä terveimpäänkin ihmiseen. Kahden vuoden ajan Blomqvist taisteli urheasti tautia vastaan.

Björn Blomqvist teki paljon kauniaislaisten hyväksi. Hän oli tukihenkilönä sekä Svenska Pensionärerissä että Gilletissä. Bridgekerhossa hän oli puheenjohtajana ja pelinjohtajana 1995 lähtien kuolemaansa sakka.

Sten von Troil
Kirjoittaja on Björn Blomqvistin ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit