Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Megatrendien ennustaja uskoo, että Suomen suurin haaste osoittautuu kivuliaaksi

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Anni Koponen
"Raaka-aineiden niukentuminen ja ympäristöongelmat voivat olla fiksusti hyödynnettynä iso mahdollisuus Suomelle", sanoo Markku Wilenius.
"Raaka-aineiden niukentuminen ja ympäristöongelmat voivat olla fiksusti hyödynnettynä iso mahdollisuus Suomelle", sanoo Markku Wilenius. Kuva: Anni Koponen

Leikilliset ennustukset kuuluvat uudenvuoden juhlintaan. Mutta 20 vuotta megatrendejä tutkinut valtiotieteiden tohtori ja professori Markku Wilenius miettii työkseen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Hänen havaintonsa perustuvat kokemukseen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtajana ja Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuksen professorina. Wileniuksen talouden pitkien trendien tuntemusta ovat hyödyntäneet myös monet Suomen isoimmat yritykset ja kansainväliset finanssimaailman suuryritykset.

Kolme nopeaa

Kiinnostavimmat trendit

1 Älykkäät energiajärjestelmät

"Ne tulevat mullistamaan energian tuotannon, jakelun ja kuluttamisen. Älykkäiden energiajärjestelmien vaikutus tulee olemaan sama kuin kännyköiden vaikutus kommunikaatioon."

2 Yrittäjyyden yhteiskunta

"Yrittäjyyden yhteiskunnan vaikutus on verrattavissa siihen, kun siirryttiin maatalouskeskeisestä yhteiskuntajärjestelmästä teolliseen. "

3 Biovoiman aikakausi

"Biovoima luo uusia mahdollisuuksia metsäteollisuudesta terveystuotteisiin. Vaikuttaa samalla tavalla kuin paperin raaka-aineen vaihtuminen lumpusta havupuuhun. Suomella on valtavat mahdollisuudet, jotka on toistaiseksi huonosti ymmärretty."

Mutta miten ihmeessä tulevaisuuteen pystyy näkemään?

"Tulevaisuuden liikevoimat rakentuvat menneisyyden aineksista. Ilman perspektiiviä ei voi ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu", Wilenius, 53, valaisee.

Hänen mukaansa 50–60 vuoden mittaisia pitkiä aaltoja on ollut olemassa teollisuuden alkuajoista lähtien.

Juuri nyt maailmaa ja Suomea ravistelee siirtyminen Kuudenteen aaltoon. Sitä ymmärtääkseen pitää kurkistaa 150 vuoden taakse, aikaan, jolloin Suomi kytkeytyi maailman talouteen metsäteollisuuden paperin kautta. Paperituotannon taannuttua olemme uuden edessä. Tutkijan mielestä Suomen suurin lähitulevaisuuden haaste on teollisuusyhteiskunnan muuttuminen palvelukeskeiseksi vuorovaikutusyhteiskunnaksi. Muuntautuminen saattaa osoittautua kivuliaaksi.

"Tehdessäni muutama vuosi sitten Suomalaisen työn liiton kanssa arvokartoitusta kävi ilmi, että yhteiskuntamme keskeisin arvo on byrokratia", Wilenius kertoo ja virnistää.

Propellipääksi itseään kutsuva professori on perinyt vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa korostavan arvomaailmansa vanhemmiltaan, Helsingin Rudolf Steiner -koulun perustajaryhmään kuuluneilta filosofi Reijo Wileniukselta ja opettaja Aijami Wileniukselta.

"Heidän ajattelunsa on ollut mukana kaikessa, mihin olen ryhtynyt. Ja on yhä, sillä suurin haaveeni on toteuttamatta: olla luomassa Suomesta tulevaisuuden yhteiskunnan mallia."

Wileniuksen ihanne on kansalaisyhteiskunta, jonka päätöksentekoa eivät ohjaa poliittiset rajat vaan hyvä elämä.

Wilenius on aina ollut utelias löytöretkeilijä. Parikymppisenä hän työskenteli kehitysvammaohjaajana useissa maissa, kunnes palasi Helsinkiin ja valmistui puutarhuriksi 1988.

Akateeminen maailma alkoi kiinnostaa. Wilenius haki Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekuntaan ja pääsi ilmastonmuutoksen tutkimusohjelmaan.

Turhautuneena nuori mies etsi yhteiskuntatieteistä vastausta ilmaston lämpenemisen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, kunnes tapaaminen Turun kauppakorkeakouluun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Pentti Malaskan kanssa "räjäytti" Wileniuksen tajunnan.

"Innostuin valtavasti, kun Malaska sanoi, että tulevaisuuden tutkimus katsoo lintuperspektiivistä nykyisyyttä ja yrittää sitä kautta ymmärtää tulevaisuutta ja menneisyyttä." Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta tuli miehen työpaikka 1996.

On päiviä, jolloin Etelä-Helsingissä asuva tulevaisuudentutkija haikailee menneisyyteen. Silloin hän ajaa Haagaan ja katselee kolmikerroksista lapsuudenkotiaan.

"Vaimoni mukaan käyn Haagassa läähättämässä."

Wileniuksella on Haagassa käymiseen myös hyvä tekosyy, sillä siellä on hänen bändinsä John & Doctorsin treenikämppä.

Kun rhythm and blues soi, professori ei ajattele megatrendejä. Niitä hän miettii Korkeavuorenkadun toimistossa.

Professorin työhuoneen naulakossa on samettinen esiintymistakki, jonka viereen Wilenius nosti basson vuonna 2007.

"Sain kolmeksi vuodeksi kenkää bändistä", Wilenius kuvaa pestiään maailman suurimman vahinkovakuutusfirma Allianzin strategisen tutkimuksen ja kehitystyön johtajana Münchenissä.

Wilenius rakensi Allianzille signaalien ymmärtämisen järjestelmää. Sen avulla yritys pystyi arvioimaan tulevaisuuteensa vaikuttavia liikevoimia, esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusta liiketoimintaan.

Samantapaisen tietopankin Wilenius haluaa rakentaa Suomelle.

"Olemme velkaantuneet, koska olemme käyttäneet tehottomasti resursseja ja tuhlanneet niitä törkeällä tavalla."

Uudenvuodenaattoon kuuluvat myös lupaukset. Kansalaispalvelijaksi itsensä mieltävä Wilenius on sitä mieltä, että suomalaisilla on oikeus odottaa sellaista myös Suomen valtiolta.

"Yhteiskunnan huipulle pitäisi saada ihmisläheisempää ja varsinkin yrittäjäystävällisempää ajattelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit