Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori kehitti vesihuoltoa

Heikki Kiuru 1942–2014

Ihmiset
 
Matti Leskinen Antti Nousiainen
Heikki Kiuru
Heikki Kiuru

Professori, tekniikan tohtori Heikki Kiuru kuoli pitkään sairastettuaan 21. marraskuuta Helsingissä. Hän oli 72-vuotias, syntynyt 8. tammikuuta 1942 Savonlinnassa.

Kiuru valmistui diplomi-insinööriksi TKK:n rakennusinsinööriosastolta 1967. Tekniikan tohtoriksi hän väitteli 1988.

Kiuru työskenteli Savonlinnan teknisessä virastossa vuoteen 1988, aluksi projektipäällikkönä ja sitten vesi- ja viemärilaitoksen johtajana.

Sivutoimisesti hän oli määräaikaisena Savonlinnan kaupungin energialaitoksen johtajana ja teknisen viraston virastopäällikkönä. Kiuru teki myös suunnittelutyötä 1995 perustamalleen Kiuru & Rautiainen -konsulttitoimistolle.

Kiurun väitöskirja käsitteli jätevedenpuhdistuksen toteuttamista flotaation ja suodatuksen avulla. Hän käynnisti hankkeen, jonka tuloksena kehitettiin Suomen olosuhteisiin soveltuva biologinen typen- ja fosforinpoisto jätevesistä.

Menetelmää on sovellettu lähes kaikilla Suomen suurimpien kaupunkien jätevedenpuhdistamoilla typenpoistossa.

Tulokset näkyvät konkreettisesti: kun 1960-luvulla Savonlinnan rantavedet olivat pahoin likaantuneina uimakelvottomia, niin nyt sen idylliset uimarannat ovat puhtaita.

Vuonna 1990 Kiuru nimitettiin Teknillisen korkeakoulun vesihuoltotekniikan dosentiksi ja myöhemmin professoriksi, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle. Hänellä oli useita luottamustehtäviä, hän oli aktiivisesti mukana esimerkiksi Vesihuoltoliiton toiminnassa.

Kiuru ei halunnut olla julkisuudessa, vaan kehittää vesihuoltoalaa asiantuntijana. Kiurulla oli vahvoja tutkittuun tietoon perustuvia mielipiteitä. Vielä eläkkeellä ollessaan hän kritisoi voimakkaasti Suomen maa- ja metsätalouden päästöjä pahimpina vesistöjen saastuttajina, ja esimerkiksi Talvivaaran vesihuolto oli hänen suuren kiinnostuksensa kohde, valitettavasti vain sairaus katkaisi hänen ajatustensa esittämisen.

Ihmisenä Kiuru oli myhäilevä, positiivinen ja toiminnassaan pitkäjänteinen.

Nuorena hän pelasi Savonlinnan Pallokerhossa sekä jalkapalloa että jääkiekkoa ja oli nostamassa SaPKoa jääkiekon mestaruussarjaan 1966. Toinen tärkeä harrastus oli lukeminen, erityisesti poliittinen historia.

Käsistään kätevänä hän viihtyi hyvin kesämökillään nikkaroiden ja halkoja hakaten. Tosin hän sielläkin usein vetäytyi saunakamariin vesiasioita tutkimaan ja niistä kirjoittamaan. Hän myös vietti mieluusti lomiaan vanhassa kotikaupungissaan Savonlinnassa.

Matti Leskinen
Antti Nousiainen
Kirjoittajat ovat
Heikki Kiurun ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit