Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Kari Uotila suunnitteli aikoinaan telakan valtaamista, mutta siihen ei tarvinnut ryhtyä

Vasemmistoliiton edustaja on kivunnut pienestä kotimökistään "Hietalahden Walesaksi" ja Arkadianmäelle

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Kimmo Räisänen
"Kirjoitin useita vuosia sitten Hesariin Olympiastadionin kunnostamisen puolesta, ja pian alkava remontti valmistuu 2019", Kari Uotila sanoo tyytyväisenä.
"Kirjoitin useita vuosia sitten Hesariin Olympiastadionin kunnostamisen puolesta, ja pian alkava remontti valmistuu 2019", Kari Uotila sanoo tyytyväisenä. Kuva: Kimmo Räisänen

Seitsemänhenkinen perhe. Kahdenkymmenen neliön kotimökki. Ei sähköjä. Eteläsavolaisella Pertunmaalla syntyneen kansanedustaja Kari Uotilan lähtökohdat ovat äärimmäisen niukat.

"Isä oli metsuri ja äiti kyläkoulun keittäjä. Eipä siellä maalla olisi ollut tulevaisuutta, ja lähdin 15-vuotiaana ammattikouluun Heinolaan", Uotila muistelee. "Nykyään vietän kyllä paljonkin vapaa-ajastani synnyinkylillä."

Kolme nopeaa

Urheilumiehen lempilajit

1 Jalkapallo

"On se ylivoimaisesti maailman hienoin urheilulaji. Pelaan itsekin säännöllisesti, paikkani on keskikentän oikealla laidalla. Olen myös eduskunnan joukkueen kapteeni."

2 Juoksu

"Joka vuoden tavoitteeni on juosta 1 300 kilometriä, yhtä paljon kuin Suomi päästä päähän. Yli 20 vuoden luvut on merkattu. Tavallaan juoksen maapalloa ympäri, nyt on 34 000 kilometriä takana ja 6 000 edessä, New Yorkista Helsinkiin."

3 Sulkapallo

"Siinä on kova ja tehokas kuntolaji. Saattaa näyttää kevyiden välineiden kevyeltä rantapeliltä, mutta on oikeasti aivan muuta. Pelasin sitä aiemmin paljonkin."

Kun Uotila astui 17-vuotiaana konepajaoppilaana Helsingin Hietalahden telakanportista, ei hän aavistanut, että telakka vielä sinkauttaa hänet valtakunnan suurjulkisuuteen.

Mutta siihen menisi vielä pari vuosikymmentä.

Wärtsilän telakka oli 1970-luvulla kahden tuhannen duunarin iso työpaikka. Aktiivisella nuorukaisella oli kysyntää, ja alle 30-vuotiaana levyseppä Uotila istui jo ammattiosaston johdossa. Pääluottamusmieheksi hänet valittiin 33-vuotiaana.

"Telakat olivat vasemmiston linnakkeita. Helsingin telakoita hallitsimme me Skdl:n enemmistöläiset, Turussa vähemmistöläiset, ja Raumalla taas demarit", Uotila selventää.

Hän keskittyi edelleen ay-asioihin eikä vielä osallistunut yleispolitiikkaan. Työehtosopimukset ja edunvalvonta työllistivät yhtä miestä kylliksi.

Sitten iski se suurjulkisuus.

Yksityinen Wärtsilä ja valtion Valmet olivat fuusiossaan 1986 luoneet muun muassa Meriteollisuuden Hietalahden telakan. Syksyllä 1989 saatiin yllättävä ilmoitus, että Meriteollisuus Oy on painumassa konkurssiin – vaikka tilauskirjoissa odotti parinkymmenen laivan työt.

"Se oli aivan kaoottista, palkanmaksu katkesi sisään tehdyiltä töiltäkin. Elettiin edelleen nousukautta, ja paljon ammattimiehiä häipyi värväreiden matkassa muualle töihin."

Konkurssifirman pääluottamusmiehelle lyötiin mikrofonia eteen harva se päivä. Uotilan naama tuli tutuksi.

Tilanne kääntyi uudeksi, kun Amerikasta palasi aiemmin telakkaa johtanut Martin Saarikangas, "Iso-Masa". Telakka-alaa ei haluttu ajaa alas, käynnistettiin elvytysyritykset.

Pääluottamusmies Uotila ja toimitusjohtaja Saarikangas seisoivat samalla puolen rintamaa: heitä yhdisti halu säilyttää firma ja työpaikat. "Aloitettiin karmeat pelastautumisoperaatiot", Uotila sanoo.

Pitkiä neuvotteluja – rahoituksen haalintaa ja intressien sovittelua – piisasi usein yötä myöten. "Kuule, Uotu, me ollaan ajateltu. . .", hän imitoi "Iso-Masan" möreä-äänistä lähestymistapaa.

"Oli meillä välillä kauheita yhteenottojakin, huudettiin oikein kunnolla", hän luonnehtii heidän kanssakäymisiään. "Mutta kun oli pakko, niin yhteistyöhön pyrittiin ja pystyttiin."

Uotila paljastaa, että prosessin aikana hän laati jo suunnitelman telakan miehittämiseksi viimeisenä hätähuutona töiden puolesta. Mutta sellaisiin ei tarvinnut mennä, koska marraskuussa 1989 Saarikangas ilmoitti, että Masa-Yards on pystytetty.

Laivatelakka ja työpaikat oli sillä erää pelastettu. Uotilasta puhuttiin jopa "Hietalahden Walesana". Lempinimellä viitataan Nobelin rauhanpalkinnon voittaneeseen Lech Walesaan, joka nousi ay-miehestä ja ihmisoikeustaistelijasta Puolan presidentiksi.

"Koko hässäkkä näytti minulle, että pelkkä tilanne ei riitä, vaan hetkeen on tartuttava. Luottamusmiehenä olisin voinut sanoa porukalle, että sori, tämä loppui tähän ja hyvää jatkoa kaikille", Uotila miettii. "Mutta että päätettiin vielä tapella ja yrittää, siinä oli se opetus."

Iso-Masa–Uotu -akselilla oli synkannut niin mainiosti, että kevään 1995 vaalien alla Saarikangas antoi kansanedustajaehdokas Uotilalle julkisesti tukea 60 000 markkaa. Espoolainen Uotila pääsi Uudeltamaalta kansanedustajaksi vasemmistoliiton listalta, ja sama tuki toistui neljä vuotta myöhemmin. Poikkeukselliselle kädenojennukselle yli luokkarajan ei satanut vasemmiston riveistä pelkkää kiitosta.

Uotila vaihtoi telakan politiikkaan 1990-luvun alussa, ensin vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi, sitten kansanedustajaksi. Yli 18 vuoden edustaja-aikana hän on profiloitunut paitsi talous-, vero- ja työelämäkysymyksissä myös tasa-arvon ja liikuntapolitiikan saralla.

Huomenna sunnuntaina 60 vuotta täyttävä Uotila on ehdolla kevään vaaleissa. Hänen puheensa kumpuilee optimistisen odottavana, ja erityisen lämpimästi hän luonnehtii vasemmistolaisittain ajattelevaa nuorisojengiä: "Hyvä fiilis ja uskomattoman fiksuja."

"Siellä on kasvamassa uutta vasemmistojytkyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit