Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakkaat tietävät alan maailmanmestaria paremmin, millainen hääkimpun pitää olla

Kukkakauppias Jouni Seppänen haaveilee saavansa vapaat kädet

Ihmiset
 
"Hääkimppuun talvella tulppaaneja, kesällä pioneja"
"Hääkimppuun talvella tulppaaneja, kesällä pioneja"
Kukkakauppias Jouni Seppänen kertoo, miten hääpaikka ja häiden ajankohta vaikuttavat morsiuskimpun suunnitteluun. Toimittaja Anna von Hertzen, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.
Palstalla kirjoitetaan häistä ja kaikesta niihin liittyvästä.

Asiakas saisi heti ison muiskun kukkakauppias Jouni Seppäseltä, jos hän tulisi kauppaan ja sanoisi: "Annan sinulle vapaat kädet".

"Se olisi valtavirrasta poikkeavaa", Helsingissä Runebergin Kukka -kukkakauppaa pitävä Seppänen huokaa.

Kun Seppänen aloitti alalla 1970-luvulla, asiakkaat luottivat kukkakauppiaan näkemykseen ja antoivat kauppiaan hoitaa suunnittelun.

Nykyään morsiamet astuvat monesti kukkakauppaan internetistä otetun hääkimppukuvan kanssa ja kertovat tarkalleen, minkälaisen kimpun haluavat.

Saattaapa morsian jopa neuvoa sidontavaiheessa, miten yksittäisiä kukkia tulisi asetella.

"Eihän kukaan mene Hans Välimäellekään keittiöön sanomaan, miten hänen tulisi paistaa lohi", Seppänen huomauttaa. Hän toivookin, että hääparit luottaisivat kukkakauppiaiden ammattitaitoon, jota tästä pohjoisesta maasta löytyy ruukkukaupalla.

"Suomalaiset ovat morsiuskimppujen sitojina maailman huippuja."

Terhi Liimu HS
Kukkakauppias Jouni Seppäsen intohimot ovat orkideat, mutta autiolle saarelle hän ottaisi mukaansa kielon. "Kielo on esteettinen, se tuoksuu hyvältä ja tuntuu hienolta sormenpäissä."
Kukkakauppias Jouni Seppäsen intohimot ovat orkideat, mutta autiolle saarelle hän ottaisi mukaansa kielon. "Kielo on esteettinen, se tuoksuu hyvältä ja tuntuu hienolta sormenpäissä."

Seppäsellä, jos kenellä, ammattitaitoa piisaa. Hänen hääkimppunsa valittiin edellisissä MM-kisoissa Shanghaissa 2010 maailman kauneimmaksi. Sen lisäksi hän on voittanut kuusi Suomen mestaruutta.

Paraikaa Seppänen suunnittelee ja toteuttaa tiiminsä kanssa Wanhassa Satamassa pidettävien häämessujen hääpukunäytösten kukkakimput. Lavalla ei tulla näkemään enää pastellisävyjä, vaan nyt trendinä ovat kirkkaat värit.

Artikkeliin liittyvät

"Klassinen valkoinen pitää aina pintansa, mutta nyt se saa seurakseen sinistä, punaista, keltaista, oranssia, vihreää. . ." Seppänen luettelee.

Mitä muotoon tulee, niin tämän hetken suosituin hääkimppu on pyöreä ja "hieman vahingon näköinen". Villi ja romanttinen, jossa on heiniä ja piharuusuja – kuin hoitamaton englantilainen puutarha, Seppänen kuvailee.

Suosituimpia kukkia ovat puolestaan pionit ja jaloleinikit.

Hääkukat ovat Seppäsen mielestä häissä piste iin päällä, mutta silti kukat eivät saa hänen mielestään niin paljon huomiota hääparilta kuin ansaitsisivat.

"Monesti hääpuku maksaa tuhansia euroja, mutta morsiuskimppuun ei raaskita pistää kuin viisikymppiä", Seppänen harmittelee.

Viimeisen päälle tehdyn kimpun hinta on noin 150–300 euroa. Kimpun suunnittelu on tarkkaa käsityötä, johon vaikuttavat Seppäsen mukaan niin morsiamen koko, persoonallisuus kuin hääpaikan designkin.

Nykyään kukkakauppiaat suunnittelevat pääasiassa vain morsiamen, kaasojen ja vanhempien kukat – eli kukat, jotka vaativat käsityötä. Hääparit jättävät monesti hääpaikan koristelun hääjärjestelijän tai pitopalvelun huoleksi.

"Mielestäni pöytäasetelmat vaativat osaamista, mutta ne tulevat usein muualta kuin kukkakaupoista. Häät ovat iso bisnes myös Suomessa, ja kakkua jakaa monta yrittäjää", Seppänen sanoo.

Maailmanmestari näyttää, miten syntyy kaunis morsiuskimppu
Maailmanmestari näyttää, miten syntyy kaunis morsiuskimppu
Kukkakauppias Jouni Seppäsen morsiuskimppu valittiin edellisissä MM-kisoissa 2010 maailman kauneimmaksi. Seppänen tekee videolla morsiuskimpun ja kertoo, minkälaisia asioita tulisi ottaa huomioon hääkimppua suunnitellessa. Toimittaja Anna von Hertzen, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

Hääkimppu on hetken ilo elämän yhtenä kauneimmista päivistä – ja juuri sitä sen pitäisikin Seppäsen mielestä olla.

Hänestä häitä varten ei kannata ostaa erikseen heittokimppua ja väkertää morsiuskimpusta kuivakukkataulua, vaan morsiuskimppu kannattaa viskata menemään sinkkunaisten iloksi.

"Asioihin ei saa jäädä kiinni, vaan elämässä pitää elää hetkessä. Siinä on kimpunkin hienous."

 

Häämessut Wanhassa Satamassa 10.–11. 1.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit