Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potkut saanut Musiikkitalon johtaja pelastautui Tampereelle – ja viihtyy erinomaisesti

Ihmiset
 
Reijo Hietanen
Helena Hiilivirta viihtyy Tampere-talossa Tampere Filharmonian intendenttinä.
Helena Hiilivirta viihtyy Tampere-talossa Tampere Filharmonian intendenttinä. Kuva: Reijo Hietanen

Ah, Tampere! Helena Hiilivirta pelastui vuonna 2012 Manseen saatuaan potkut Helsingin Musiikkitalon johtajan paikalta marraskuussa 2011. Hän viihtyy Tampere Filharmonian intendenttinä erinomaisesti.

"Nuoren ylikapellimestarimme Santtu-Matias Rouvalin konsertit myydään aina varmimmin loppuun. Hänen harjoitustensa valtava into täytyy nyt saada jokaviikkoiseksi silloinkin, kun täällä käyvät vierailijat."

Kolme nopeaa

Mitä konsertteja odotat eniten vuonna 2015?

1 " Jean Sibeliuksen sinfoniat Tampere Filharmonian konserteissa Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Kullervolla aloitetaan 16. ja 17. huhtikuuta ja sarja päättyy 6. joulukuuta."

 

2 " Giuseppe Verdin Nabucco Tampereen oopperassa. Esitykset johtaa Alberto Hold-Garrido ja ensi-ilta on 14. helmikuuta."

 

3 " Hannu Lintu johtaa ensi kerran elämässään Bruckneria. Seitsemäs sinfonia kuullaan Tampere Filharmonian konsertissa 2. huhtikuuta."

Se ei ole mahdotonta, sillä huomenna maanantaina 60 vuotta täyttävä Hiilivirta saa huippuja Tampere-taloon siinä missä 1990-luvulla Radion sinfoniaorkesterin intendenttinä Helsinkiin.

"Hena on niitä harvoja suomalaisia intendenttejä, jotka voivat kapellimestarin tai solistin peruuttaessa sunnuntai-iltana soittaa suoraan kansainväliselle agentille, ja hänen puheluunsa vastataan", Tampere Filharmonian entinen ja Radion sinfoniaorkesterin nykyinen ylikapellimestari Hannu Lintu arvioi.

Maailma oli toinen kun HS haastatteli Hiilivirtaa kymmenen vuotta sitten 50-vuotispäivien johdosta. Silloin hän oli noussut Radion sinfoniaorkesterin intendentin pallilta Yleisradion Musiikin osaamiskeskuksen musiikkipäälliköksi.

"Yleisradiosta jäi hyvät muistot, joskin nykyisin se voisi tarjota kulttuurijournalismia enemmänkin. Viihteellistyminen on luonnollista, mutta samalla pitäisi olla myös asiallista tarjontaa."

Vuonna 2006 Hiilivirta hyppäsi Yleisradiosta Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalon suunnittelujohtajaksi.

"Yleisradion organisaatiomyllerrys näytti tuolloin kulttuurin osalta tuovan enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia."

Musiikkitalo rakennettiin kodiksi Helsingin kaupunginorkesterille, Radion sinfoniaorkesterille ja Sibelius-Akatemialle.

"Visio oli, että tehdään yhteinen talo, joka näyttäytyy yhtenä kokonaisuutena. Kolme päätoimijaa oli pirunnyrkki, josta kukaan ei voinut lähteä, koska silloin taloa ei olisi rakennettu."

Talo ei aina näyttäydy yhtenä kokonaisuutena. HKO ja RSO vastaavat omista ohjelmistaan, samoin Sibelius-Akatemia.

Hiilivirrasta tuli 2008 talon johtaja ilman valtaa. Hän yritti koordinoida yhteisiä projekteja, mutta päätoimijoilla oli tahto säilyttää omat identiteettinsä.

"Sepä se", Hiilivirta myöntää.

Hiilivirran mukaan juristien kehotuksien mukaisesti päätettiin, että verotusteknisistä syistä taloon tarvittiin erillinen palveluyhtiö, jossa oli eri hallitus kuin kiinteistöyhtiössä. Hiilivirran tehtäväksi jäi vuokrata saleja ulos silloin kuin päätoimijat eivät niitä käytä. Samalla piti tehdä monenlaisia sopimuksia kahvilan- ja naulakonpitäjien sekä muiden tahojen kanssa.

Palveluyhtiössä tehtävä oli sekä kapeampi että työläämpi kuin Hiilivirta oli toivonut. Käsiä oli liian vähän.

"Me kuollaan tänne", Hiilivirta valitti.

Ongelmat jatkuivat palveluyhtiön toimitusjohtajan Kenneth Katterin lyhyellä kaudella.

"Omistajien tahto näyttäytyi siinä, että palveluyhtiö jäi todellakin pelkäksi palveluyhtiöksi, ja sisältöjohtajan sijaan valittiin tekninen johtaja."

Hiilivirta tilitti ongelmista hallituksen puheenjohtajalle. Johtajat kutsuttiin palaveriin, jossa hän kuvitteli ongelmia ratkottavan. Niitä ratkottiin antamalla Katterille ja Hiilivirralle lähtökehotus. Hiilivirta sai puolen vuoden palkan erorahana.

"En saanut vastausta, mikä omissa tekemisissä meni hallituksen mielestä pieleen."

Hiilivirta oli Musiikkitalon kasvot, mikä saattoi ärsyttää päätoimijoiden todellisia vallanpitäjiä.

"Joidenkin mielestä oli ilmeisesti tapahtunut liikaa henkilöitymistä minuun. Mutta niin maailma ja media toimivat. Tarvitaan ihmisiä, jotka antavat asialle kasvonsa, ja olin ollut mukana talon vaiheissa 1990-luvun alusta asti."

Hiilivirta iloitsee siitä, että hallitus on sittemmin palkannut yhtiöön lisää väkeä.

"Kun vielä lämpiön ulkoseinä olisi saatu laittaa kaksi metriä ulommas, kuten päätoimijat ja arkkitehditkin toivoivat. Nyt lämpiö on turhan kapea. "

Tampere-talon lämpiössä on väljempää ja samalla konserttisalin täyttöaste on hyvä.

"Santtu-Matias Rouvali kiinnostaa Tampereella kuten maailmallakin. Nyt täytyy saada kansainvälinen noste koskemaan myös hänen orkesteriaan, koska lähivuosien jälkeen hän ehtii Tampereelle harvemmin. Toiveissa on ensimmäinen ulkomaankiertueemme sitten vuoden 2006."

Entä Hiilivirta itse? Onko hän eläkevirassa Tampereen kaupungin virkamiehenä?

"Siltä näyttää, kun kuusikymmentä täyttää. En silti koskaan sano ei mahdollisille uusille haasteille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit