Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteen popularisoija tunsi ötökät

Kauri Mikkola 1938–2014

Ihmiset
 
Lauri Kaila Seppo Vuolanto
Kauri Mikkola
Kauri Mikkola

Luonnontieteilijä ja tieteen popularisoija, professori Kauri Mikkola kuoli aivoverenvuotoon 27. joulukuuta 2014. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 9. toukokuuta 1938 Helsingissä.

Mikkolan kiinnostus luontoon heräsi jo nuorena. Hänen setänsä, rehtori A. V. V. Mikkola keräsi perhosia ja omisti niitä suuren kokoelman. Mikkola opetteli tuntemaan hyönteislajeja harvinaisen laajalti. Hänestä kehittyi myös lintujen, nisäkkäiden, matelijoiden ja sammakkoeläinten asiantuntija. Tieteellisen uransa hän teki Helsingin Yliopiston Eläintieteen laitoksella ja myöhemmin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa eli Luomuksessa.

Mikkolan tutkimus keskittyi perhosiin. Kiinnostus niihin oli laaja-alaista, mutta ehkä hänelle läheisimmät ja tieteellisesti merkittävimmät aihepiirit olivat perhosten tummumisen mekanismien ymmärtäminen saastumisen myötä (ns. teollisuusmelanismi); perhosten vaelluskäyttäytyminen, jota hän tutki yhteistyössä meteorologien kanssa; lajien eriytymisen anatomiset syyt ja seuraukset sekä levinneisyydeltään pohjoisten perhosten lajiutuminen sekä eliömaantiede.

Beringian alueen merkitys perhosten "talvehtimisalueena" jääkausien aikana oli hänen erityskiinnostuksensa kohde. Mikkola oli pioneeri Suomen ja silloisen Neuvostoliiton tieteellisen yhteistyön rakentamisessa tämän aihepiirin tutkimuksessa, ja tuli näin jatkaneeksi nuoresta saakka ihailemansa Carl von Linnén tutkimusmatkoja ja elämäntyötä. Nämä aiheet ja suuri joukko muita tutkimuskohteita ja -havaintoja tuottivat kymmenittäin tieteellisiä julkaisuja sekä useita tieteelle uusien perhoslajien kuvauksia. Mikkolan mukaan on myös nimetty ainakin seitsemän eri sukuihin kuuluvaa mikkolai-perhoslajia.

Biologina ja tiedemiehenä Mikkola oli erittäin monipuolinen ja popularisoijana vertaansa vailla. Monet biologisukupolvet pääsivät nauttimaan hänen opetuksestaan Lammin biologisen aseman kenttäkursseilla. Lajintuntemus ekosysteemien säilyttämisessä ja yleensä luonnonsuojelussa oli hänen ydinsanomaansa. Mikkolan jatkaessa yhteistyötä säätieteilijöiden kanssa hyönteiset paljastivat ilmastonmuutoksen jo vuosikymmeniä sitten.

Yleisradion Luontoilloissa Mikkola tuli tutuksi koko kansalle ensin radion ja myöhemmin myös television välityksellä yli 30 vuoden ajan. Paitsi hyönteisiä hän sai vastattavakseen myös matelijoita ja sammakkoeläimiä koskevat kysymykset sekä kaikki muut, epämääräisetkin "ötökkä"-aiheet.

Ylinopeudella, ilman ajokorttia ajaminen keskeyttää helposti automatkan, mutta Mikkola selvisi: poliisi tunnisti hänen äänensä eikä epäillyt autoa varastetuksi. Hänen popularisoinnin taitojaan kuvaa hyvin lintujen parittelun kansanomainen ilmaus 'peppupusu'.

Mikkola pyrki luontovastauksissaan avartavaan, kaikkia asiantuntijoita haastavaan pohdiskeluun, joka kuitenkin aina pysyi tieteellisissä tosiasioissa. Luontoillan kautta selvisivät myös kotisirkan ja hirvikärpäsen leviäminen Suomeen. Mikkolan luontovastaukset ovat jatkuneet näihin päiviin saakka myös Suomen Luonto -lehden palstoilla. Vuonna 2009 hänelle myönnettiin Björn Kurtén -tiedepalkinto tieteellisestä tutkimuksesta ja sen popularisoinnista.

Lauri Kaila
Seppo Vuolanto
Kirjoittajat ovat Kauri Mikkolan työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit