Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen: Kirkko ei ole kriisissä, eikä se ole ollut yksimielinen ennenkään

Arkkipiispan mielestä luterilaisen kirkon kuuluu pitää kiinni luovasta erimielisyydestä

Ihmiset
 
Vesa-Matti Väärä
Kari Mäkinen valittiin arkkipiispaksi neljä vuotta sitten.
Kari Mäkinen valittiin arkkipiispaksi neljä vuotta sitten. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Istun arkkipiispa Kari Mäkisen vieressä Arkkipiispantalon työhuoneessa Turussa. Olen juuri kertonut läheisestäni, joka harkitsee kirkosta eroamista. Hänellä on useita perusteita eroamiselle, muttei yhtään jäsenenä pysymiselle.

Pyydän Mäkiseltä perusteluja, miksi ystäväni kannattaa pysyä kirkon jäsenenä.

Kolme nopeaa

Mäkisen kohtaamispaikat

1 Uudenvuoden vastaanotto

"Arkkipiispantalossa on silloin avoimien ovien vastaanotto. Paikalla on niin kadunkulkijoita, naapureita kuin poliitikkoja. Monien ihmisten kohtaamispaikka, joka jäi nyt poikkeuksellisesti väliin."

 

2 Suurlähettiläiden iltapäivätapaaminen

"Olen kutsunut jo kolmena vuonna Turkuun kaikki Suomeen akkreditoidut suurlähettiläät. Yhden iltapäivän aikana tässä talossa on läsnä uskontojen kirjo ja koko globaali maailma."

 

3 SuomiAreena

"Kirkko on ollut jo monena vuotena mukana. Tapahtumassa on hyvä avoimen keskustelun ilmapiiri. Olen liikkunut tapahtuman aikana Porin kadulla ja tavannut ihmisiä."

"Kysyisin läheiseltäsi, näkeekö hän myönteisiä asioita, joita kirkko on toteuttanut tässä elämässä. Voisimme puhua vaikka seurakuntien lapsi- ja diakoniatyöstä", aloittaa Mäkinen.

"Kysyisin myös, olisiko hänestä yhdentekevää, jos kirkkoa ei olisi ollenkaan olemassa? Olisiko maailma ilman kirkkoa täsmälleen samankaltainen? Minulle kirkko tarkoittaa sen kaltaista pyhän ja armollisuuden elementtiä, jota ilman maailma olisi äärimmäisen kova paikka."

Kirkosta erosi viime vuonna yli 70 000 ihmistä.

Tänään maanantaina 60 vuotta täyttävä arkkipiispa valittiin tehtäväänsä neljä vuotta sitten. Ensimmäinen syksy oli vaikein.

Mäkinen joutui hoitamaan uuden pestinsä lisäksi aiemman työnsä Turun piispan tehtäviä. Sitten tuli Ajankohtaisen kakkosen homoilta ja Päivi Räsäsen esiintymistä seurannut kirkostaeroamisbuumi. Kirkosta erosi viikossa noin 20 000 ihmistä.

"Huomasin joutuneeni täysin ennakoimattomaan tilanteeseen. Seuraavassa kuussa oli ensimmäinen kirkolliskokoukseni, jota teema aika tavalla sävytti."

Lisäsävyä Mäkisen kauteen ovat tuoneet Luther-säätiön, eli nykyisen Lähetyshiippakunnan astuminen erilleen kirkosta sekä tasa-arvoinen avioliittolaki ja siihen liittynyt uusi eroamisaalto.

Mäkisen mielestä kirkko ei kuitenkaan ole kriisissä.

"Monella on historiallisromanttinen kuvitelma siitä, että kirkko olisi aiemmin ollut jotenkin yksimielinen tai yhtenäinen. Luterilaisen kirkon historiaa kuitenkin sävyttävät keskustelu ja luova erimielisyys."

Teemat perheestä, avioliitosta ja seksuaalisuudesta ovat nyt esillä useissa maissa ja kirkoissa, Mäkinen muistuttaa.

"Olennaista on, että nämä kysymykset eivät koske kristillisen uskon ydintä. Meidän kirkko ei ole olemassa avioliittoa tai seksuaalisuutta varten, vaan uskon ydin on Kristuksessa. Voi myös sanoa, että sanassa ja sakramentissa."

Luova erimielisyys ei aina toteudu nykyisessä keskustelukulttuurissa, jossa mielipiteet typistyvät tykkää tai ei tykkää -akselille. Kirkosta eroaminen on vain muutaman klikkauksen päässä, mutta kirkkoon liittyvä lähettää lomakkeen, ja häneen otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Arkkipiispa näkee tässä tärkeän viestin. "Kirkon on pidettävä oma identiteettinsä sen kaltaisena, ettei kirkon jäsenyys ole klikkauksen päässä. Kirkkoon kuulumisella on isompi merkitys."

Mäkinen pyysi kesällä anteeksi kirkon asennetta seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Joulukuussa hän iloitsi Facebookissa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Mäkisen kannanoton jälkeen moni konservatiivi ilmoitti eroavansa kirkosta, mutta moni kirkosta eronnut ilmoitti liittyvänsä takaisin. Julkisessa keskustelussa puhuttiin kirkon tarvitsemasta arvojohtajasta, jonka ääni erottuu eniten huutavien äänistä. Mäkinen ei kuitenkaan lämpene arvojohtajuudelle.

"Kirkon pitää olla moniääninen. Julkisuuteen ei sitä paitsi vaikuta vain se, miten asiansa sanoo, vaan mille mielipiteelle media antaa tilaa. Median pelisääntöihin kuuluu dramaattisen ja huomiota herättävän esille nostaminen."

Mitkä asiat jäävät vähemmän näkyviin?

"Kirkon kannalta olennaisinta on hiljainen perustyö, joka tapahtuu inhimillisen vuorovaikutuksen tasolla. Se on olemukseltaan sellaista, ettei se näy kauas. Kirkon perusteet eivät ole myöskään kauhean muuttuvia. Sunnuntaina pidettävä jumalanpalvelus ei ole uutinen."

Osa piispoista on väläytellyt kirkon vihkioikeudesta luopumista, sillä valtion ja kirkon avioliittokäsitykset eroavat niin paljon toisistaan. Mäkinen arvelee, että kirkolliskokous käsittelee vielä hänen arkkipiispa-aikanaan avioliittoon liittyviä kysymyksiä.

Toinen vähitellen tapahtuva muutos on jo käynnissä seurakunnissa.

"Meillä on historiallisesti ja globaalisti ajateltuna varakas kirkko. Olemme nyt taloudellisten resurssien vahvistumisen lakipisteessä. Vähitellen kirkon pitää hakea sitä, mitä on olla kirkko, jonka taloudelliset voimavarat heikkenevät", sanoo Mäkinen.

"Vahvistuvatko inhimilliset voimavarat? En soisi, että työntekijöidemme merkityksellinen työ hiipuisi."

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit