Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Vauhti päällä juoksukilpailussa

Ihmiset
 
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.
Jukka Häyrinen
Kamerat räpsyvät, kun juoksijat viilettävät yleisön edestä. Missä kuva on otettu?
Kamerat räpsyvät, kun juoksijat viilettävät yleisön edestä. Missä kuva on otettu?
Reijo Koskinen Lehtikuva
"Vanha Ilmala räjäytettiin ilmaan", oli HS:n artikkelin otsikko sunnuntaina 12. 11. 1967.
"Vanha Ilmala räjäytettiin ilmaan", oli HS:n artikkelin otsikko sunnuntaina 12. 11. 1967.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailussa räjähti Ilmatieteellisen keskuslaitoksen rakennus Ilmalassa 11. marraskuuta 1967. Monelle vastaajalle se oli entinen koti tai työpaikka.

"Tunnistin heti vanhan kotitaloni! Se on Ilmalan observatorio, joka valmistui 1911. Nykyinen Ilmalan alue on saanut nimensä Ilmalan observatoriosta", kertoo Tuula Cheilán, jonka isä Veikko Rossi työskenteli observatorion johtajana.

Cheilán kertoo, kuinka hän sai lähettää radiosondeja eli säähavaintopalloja taivaalle ja kirjata lukemia "säähavaintopömpelissä".

Kaius Hedenström Lehtikuva
Vastauksia tuli yhteensä 47, joista hiukan yli 30:ssä rakennus oli bongattu.
Vastauksia tuli yhteensä 47, joista hiukan yli 30:ssä rakennus oli bongattu.

"Toimistotilojen lisäksi talossa asui kaksi perhettä. Talon sisällä ei ollut saniteettitiloja eikä tullut lämmintä vettä, vaan kävimme tarpeillamme pihan perällä", hän muistelee.

Esa Tommilan isä Mauri Tommila oli assistenttina, kun professori Vilho Väisälä onnistui kyseisessä rakennuksessa kehittämään vuoteen 1936 mennessä luotettavan, kevyen ja sarjavalmistuskelpoisen radioluotaimen. Se korvasi aiemmin luotauksissa käytetyt leijat.

"Kahdesti vuorokaudessa päästettiin alle 400 gramman radioluotain ison valkoisen ilmapallon varassa nousemaan 15–30 kilometrin korkeuteen ja koko ajan mittaamaan sekä lähettämään tietoja lämpötilasta, ilmanpaineesta ja kosteudesta, kunnes pallo laajetessaan lopulta halkesi. Nykyinen Vaisala Oy on perustettu alun perin noiden radioluotainten valmistajaksi ja nykyisin se on meteorologisten ynnä muiden vaikeiden mittalaitteiden markkinajohtaja maailmassa", Esa Tommila kuvailee.

Tommilat asuivat observatorion mäen etelärinteellä 1946–1964. "Pojankoltiaisetkin" saivat kiipeillä observatorion ristikkotornissa, kunhan ilmoittivat aikeistaan. Sieltä saattoi hyvällä säällä nähdä Tallinnan Vana Toomaksen tornin.

Observatorion teknikon tytär Aura Virolainen muistaa, kun hän kävi rakennuksen tornissa seuraamassa ilmalaiva Zeppelinin vierailua Helsingissä.

Lopulta rakennus purettiin Helsingin kaupungin vesilaitoksen toisen Ilmalan vesitornin tieltä. Varsinainen luotaustoiminta oli siirretty jo aiemmin Jokioisiin, kertoo Esa Tommila.

Urho Nevalainen työskenteli rakennuksessa 1957–1967 ja asuikin siinä lähes yhtä kauan. "Olin katsomassa viereisen vesitornin ikkunasta, kuinka virka-asuntoni keittiön ja makuuhuoneen seinät sortuivat."

Observatorion naapurissa työskennellyt Eero Rinne seurasi myös räjäytystä. "Todellisuudessa rakennus ei romahtanut räjähdyksen yhteydessä, vaan se jäi toisen kuvan osoittamaan kuntoon. Kaivinkone joutui tekemään lopputyöt."

Anja-Maija Leppänen oli räjäytyshetkellä töissä Yleisradiossa toimittaja-ohjaajana ja muistaa tapauksen hiukan erilailla. "Oli se aika dramaattista. Pum, ja talo oli kasassa ja poissa. Räjäytys kuvattiin yhdellä kameralla laajahkossa kuvassa. Ehkä se on vielä tallessa Ylen arkistossa. Tapaus muistuu mieleeni hyvin elävänä, sillä minulla oli kurkunpään tulehdus, ja lääkäri oli määrännyt minut puhekieltoon, eikä kurkusta olisi puhetta lähtenytkään. Olin kirjoittanut kuvaajalle ohjeeni isohkoille pahvilapuille, mutta häntä selvästi harmitti mykkä ohjaaja, joka käytti mimiikkaa sen kuin ehti."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Risto Pellisen. Hän saa Markus Hotakaisen teoksen Onko siellä ketään – Avaruuden älyä etsimässä (Minerva).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa juostaan kilpaa. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä osaatko kertoa, mikä kilpailu on kyseessä ja onko sinulla siitä henkilökohtaisia muistoja? Lähetä vastauksesi torstaihin 8. tammikuuta 2015 mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita viestin otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit