Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuija Brax ryhtyy kansanvalistajaksi Pekka Puskan hengessä

Kansanedustaja kertoi jo toissa kesänä läheisilleen jättävänsä politiikan

Ihmiset
 
Jaakko Heikkilä
Tuija Brax ja hänen miehensä kuskasivat mökin aitan Pelloon Etelä-Pohjanmaalta muutama vuosi sitten.
Tuija Brax ja hänen miehensä kuskasivat mökin aitan Pelloon Etelä-Pohjanmaalta muutama vuosi sitten. Kuva: Jaakko Heikkilä

Lähipiiri piti salaisuuden tietonaan pari vuotta, ja siitä Tuija Brax on kiitollinen. Tänään loppiaisena 50 vuotta täyttävä vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen oikeusministeri kertoi jo toissa kesänä lähimmilleen, että aikoo jättää politiikan. Julkisesti hän puhui aikeestaan viime syksynä.

Sittemmin selvisi, että Brax siirtyy keväällä Sydänliiton johtoon.

Kolme nopeaa

Poliitikonuran isoimmat onnistumiset

1 EU:n perusoikeudet

"Kansanedustajana sain tehdä eduskunnan lähettämänä EU:lle perusoikeuskirjaa, jossa määritellään EU:ssa pätevät perusoikeudet. Siitä tuli hyvä, ja nyt se sitoo juridisesti jäsenmaita."

2 Uusi perustuslaki
"Oikeusministerinä sain esitellä ja ajaa läpi muutokset, joilla hallituksen ja presidentin rooleja selkiytettiin. Lakiin saatiin myös minulle tärkeä kansalaisaloite."

3 Huoltajuusriitojen sovittelumalli

"Ministerinä toin Norjasta Suomeen vaikeiden tapaamis- ja huoltajuusriitojen sovittelumallin. Siinä osapuolet keskittyvät asiantuntijoiden avulla lasten etuun. Malli on käytössä kaikissa käräjäoikeuksissa."

"Ne, jotka tunsivat minut kansainvälisestä politiikasta, olivat puulla päähän lyötyjä. Ne taas, jotka tietävät liikunta- ja terveyspuolen tekemisistäni, sanoivat että pestihän on kuin tehty sinulle", Brax sanoo hirsipöydän ääressä pellolaisella mökillä.

Hän oleskelee Tornionjokilaaksossa miehensä suvun tiluksilla muutaman kerran vuodessa.

Aamulla pariskunta kävi kymmenen kilometrin hiihtolenkillä. Illalla on tiedossa toinen lenkki. Brax sanoo urheilevansa 10–12 tuntia viikossa ja huolehtivansa siitä, että sydän rasittuu.

"Olen fit but fat [kunnossa mutta lihava]. Käyn säännöllisesti terveystarkastuksissa, ja kaikki arvoni ovat hyvät. Aion laihduttaa, että ne vielä paranisivat."

Oikeusministeripestin aikana liikkumiseen ei ollut juurikaan aikaa. Silloin Braxille tuli univaikeuksia ja kiloja kertyi. Aina kun työ salli, hän osallistui silti keväisin 90 kilometrin Pirkan hiihtoon. Sinne hän on menossa tänäkin keväänä.

Brax toivoo etenkin naisten huomioivan, että sydäntä pitää rasittaa ja että etureiden lihas on pidettävä niin vahvana, että sängystä pääsee aina ylös. "Ne ovat ne kaksi asiaa, joiden avulla pitkään elävät naiset saavat elää kotona. Kun ei pääse penkistä ylös, se on usein laitoshoidon alku."

Sydänliiton pääsihteerinä Brax aikoo myös pohtia, miten idässä ja pohjoisessa asuvien miesten sairauksia ehkäistään tulevaisuudessa. Nyt etelän koulutetut miehet elävät paljon pidempään.

Braxia kuunnellessa tulee mieleen terveysvalistaja Pekka Puska – ja pian Brax mainitseekin hänet nimeltä.

Puskan tekemät "maailmanlaajuiset ihmeet" eivät Braxin mukaan automaattisesti siirry uusien sukupolvien tietoisuuteen, vaan terveysvalistusta on jatkettava.

Kansalaisjärjestön johdossa hän aikoo miettiä keinoja, joilla nykyihminen saadaan kiinnostumaan terveydestään. "Ongelmat eivät ratkea niin, että palveluihin lapataan vain lisää rahaa."

Brax olisi toki voinut edistää terveysasioita myös eduskunnassa. Turhautuiko Brax politiikkaan?

Tämän hän kiistää jyrkästi. Brax kertoo vain halunneensa kokeilla, voisiko hyödyntää oppimaansa jossain uudessa tehtävässä, kun 50 vuotta tuli täyteen.

Päätös helpottui, kun puoluetoveri Pekka Haavisto lupasi asettua ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tieto huojensi Braxia, sillä moni kokenut vihreä kansanedustaja jättää eduskunnan tänä keväänä. Haaviston myötä kokemus ja hiljainen tieto siirtyvät kokeneemmilta kansanedustajilta nuoremmille, Brax sanoo.

"Silloin se ei ikään kuin ole minun vastuullani."

Brax kertoo haravoineensa kiinnostavia työpaikkoja ulkomaita myöten.

Nähtyään Sydänliiton työpaikkailmoituksen lehdessä hän kiinnitti sen nastalla työhuoneensa seinään.

"Päätin, että tätä korttia kokeilen tosissani."

Työhaastattelussa hän tajusi, että voisi hyödyntää työssä muun muassa kansalaisjärjestöjen tuntemustaan ja kansainvälistä kokemustaan. Houkuttelevalta tuntui myös vastuun rajallisuus. "Hyvän kansanedustajan täytyy muistaa naapurilähiön yhden postimerkkitontin kaavoituksen ongelmat, ilmastonmuutos, budjettineuvottelun raamit ja EU-poliitikan yksityiskohdat. Uudessa tehtävässä voin työskennellä kohdistetummin."

Jääkö 20 vuoden poliittiselta uralta jotain hampaankoloon?

Ei mitään merkittävää, Brax vakuuttaa. Häntä turhauttaa kyllä esimerkiksi se, että eduskunta leikkasi kehitysyhteistyörahoja.

Mutta pettymykseen ei kannata jäädä makaamaan, vaan silloin pitää vain tehdä entistä enemmän töitä. Sen Brax oppi teininä koripallovalmentajaltaan.

"Jos en saanut teininä palloa koriin, jäin polkemaan korin alle jalkaa. Valmentaja sanoi, että älä nyt herran jestas jää sinne jalkaas polkemaan, vaan juokse kaksi kertaa kovempaa puolustamaan."

Tämän hän aikoo pitää mielessään uudessa tehtävässään. "Tappion hetkillä pitää päättää, että matsi voitetaan seuraavalla kerralla. Epäonnistumisessa rypeminen ei hyödytä ketään."

Johanna Tikkanen
Pello

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit