Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluneuvos johti kuoroja

Mauri Paananen 1927–2014

Ihmiset
 
Outi Kähkönen
Mauri Paananen
Mauri Paananen

Lääninkouluneuvos Mauri Paananen kuoli pitkän sairauden uuvuttamana Puotilan palvelutalossa Helsingissä 15. marraskuuta. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Reisjärvellä 18. marraskuuta 1927.

Paananen teki pitkän uran koululaitoksen palveluksessa. Valmistuttuaan Kajaanin opettajaseminaarista 1953 hän työskenteli kansakoulunopettajana ja kunnan kansakoululautakunnan sihteerinä Puolangalla. Sitä seurasivat virat Nurmossa ja Pietarsaaressa, jossa hän työskenteli Ristikarin kansakoulun johtajaopettajana. Hän suoritti ilman ylioppilastutkintopohjaa filosofian maisterin ja filosofian lisensiaatin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa.

Paananen valittiin Mäntsälän koulutoimenjohtajaksi 1972. Samalla päättyi hänen opettajan työnsä, sillä ura vei tästä eteenpäin kouluhallinnon pariin. Hän siirtyi kouluhallitukseen (nykyisin opetushallitus) sekä 1978 Oulun läänin kouluhallituksen päälliköksi, josta hän jäi eläkkeelle 1991.

Hänelle myönnettiin kouluneuvoksen arvo. Eläkkeellä ollessaan hän oli yhteiskunnallisesti aktiivinen ja vireä. Hän johti Eläkeliittoa 1995–99.

Paananen oli innokas musiikkimies ja johti muun muassa Pietarsaaren mieskuoroa Laulu-Jaakkoja, Mäntsälän mieskuoroa ja Eläkeliiton kuoroa. Hän oli perustamassa Mäntsälään kansanmusiikkitapahtumaa Sepän Soittoa. Paananen oli Pietarsaaren kaupunginvaltuutettu ja Keskustan kansanedustajaehdokas. Hän oli pidetty puhuja ja esitelmöi paljon esimerkiksi kouluhallinnosta. Oulun läänin kouluneuvoksena hän vaikutti myös syntymäkotikuntansa Reisjärven asioihin.

Rakas Reisjärven Kalajan kylä sai mainion kuvauksen Paanasen omaelämäkerrallisessa muisteluteoksessa Nuoruus sodan varjossa, joka ilmestyi 1997. Siinä kuvattiin nuoren Maurin suurta opinhalua ja intoa päästä elämässä eteenpäin vaatimattomista oloista ponnistaen – ja tämän hän sitten toteuttikin.

Outi Kähkönen
Kirjoittaja on Mauri Paanasen tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?