Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu EU-väittämien oikoja haastaa tutkijat ilmastokeskusteluun

Faktabaaria isännöinyt Mikko Salo perusti Debattibaarin

Ihmiset
 
Markus Jokela HS
Mikko Salon mielestä Debattibaarin kaltainen avoin keskustelufoorumi on jo osoittanut elinvoimansa maailmalla.
Mikko Salon mielestä Debattibaarin kaltainen avoin keskustelufoorumi on jo osoittanut elinvoimansa maailmalla. Kuva: Markus Jokela HS

Aamuvarhaisella Kaisa-kirjaston kahvilassa on hiljaista. Huomio kiinnittyy vilkkaasti keskustelevaan kolmikkoon. Innokkaimmin juttelee pitkä, vaalea mies. Puhetta säestävät käsien kaaret.

Hän on Mikko Salo, joka tunnetaan internetissä toimineen Faktabaarin isäntänä.

Kolme nopeaa

Parhaat baarit

1 Mikä baari on paras Brysselissä?

"Traktoribaari Euroopan parlamentin pääkäytävällä. Luonteva tapa tavata kiireisiä vaikuttajia ja parlamentin avoimissa valiokuntakuulemisissa käyviä asiantuntijoita."

2 Entä Helsingissä?

"Musiikkitalon kahvilaravintola. Omien baariemme julkinen kokouspaikka, inspiroiva ympäristö työ- ja vapaa-ajalla. Kesällä aurinkoinen terassi."

3 Ja Lappeenrannassa?

"Wanha Makasiini. Erinomainen bistro Lappeenrannan upeassa satamassa, jossa on käyty jo muutama mielenkiintoinen debattikin kollegojen kanssa."

Nyt Salo valmistelee Debattibaarin tiedepilotin avaamista yhdessä toimittajien Raine Tiessalon ja Elina Venesmäen kanssa.

Faktabaari oli auki viime keväänä ennen EU-vaaleja. Tiskillä ahkeroivat Salon lisäksi etupäässä toimittajat Tuomas Muraja ja Taru Taipale. He tarjosivat verkkosivuillaan tasapuolista ja riippumatonta tietoa EU:sta ja sen päätöksenteosta.

Baarin väki tarkisti yli 60 netissä levinnyttä EU:ta koskevaa väittämää ja korjasi niistä 40. Työstään Faktabaari pokkasi European Public Communication -pääpalkinnon kilpailusta, johon osallistui 28 ehdokasta kahdestatoista EU-maasta.

Myös Helsingin Sanomain Säätiö palkitsi Avoin yhteiskunta -yhdistyksen suojissa toimineen baarin työntekijöitä yhteensä lähes 60 000 euron apurahoilla.

Kansalaispalvelu avaa tänään avoimen Debattibaarin, joka yrittää polkaista käyntiin energia- ja ilmastokeskustelua ennen tulevia eduskuntavaaleja.

"Toivomme, että eri alojen tutkijat välittävät omaa tietämystään tästä vaikeasta aiheesta. Olisi hienoa, jos mahdollisimman laaja joukko fyysikoista yhteiskuntatieteilijöihin innostuisi osallistumaan", Salo toivoo.

Julkinen debattikulttuuri ei ole kukkinut hänen mielestään suomalaisten tutkijoiden ja päätöksentekijöiden välillä. Osa tutkijoista haluaa keskittyä vain tieteellisten julkaisujen tekoon, sillä kilpailu tutkimusrahoista on kovaa. Osa pelkää, että heitä tulkitaan väärin tai he joutuvat netin höpöhöpön pyörteisiin ja vihapuheen ryöppyihin.

Tutkittu tieto pitää Salon mielestä tuoda julkisuuteen, jotta itse asialla on edes mahdollisuus päästä kiireisten vaikuttajien agendalle. "Nyt tutkijoilla olisi erinomainen tilaisuus lähteä mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Samalla he oppivat ilmaisemaan itseään tiiviisti ja ymmärrettävästi."

Baaritiskillä ei Salon mielestä kannata aloittaa siitä, onko ihminen vaikuttanut ilmaston lämpenemiseen.

"Enää ei pidä jankata siitä, koska tieteellistä näyttöä on jo tarpeeksi. Nyt pitää keskustella siitä, mitä ratkaisuja on löydettävissä ja millä perusteella."

Seuraavalla eduskuntakaudella kansanedustajien on Salon mukaan tehtävä energia- ja ilmastopolitiikassa suomalaisten kannalta tärkeitä valintoja.

Siksi ehdokkaiden olisi hyvä poiketa tiuhaan Debattibaarissa ja tarttua tutkijoiden tarjoamiin tietohuikkiin tammi–helmikuussa. Sen jälkeen he voisivat pohtia omia kantojaan ja osallistua Debattibaarin keskusteluun.

"Meillä kansalaisilla pitäisi olla oikeus tietää, mitä valintoja he kannattavat ja miksi, jos he pääsevät eduskuntaan."

Baari tarjoaa tietoa myös toimittajille.

Debattibaarin kaltainen avoin keskustelufoorumi on Salon mielestä jo osoittanut elinvoimansa maailmalla. Esimerkiksi brittiläinen theconversation.com on saanut suomalaisiakin tutkijoita liikkeelle.

"Nyt olisi tarkoitus kokeilla ammattitoimittajien avulla johdettua tutkijoita osallistavaa keskustelua. Tällaista pilottihanketta ei ole aiemmin tietääkseni saatu viritettyä", sanoo Salo ja kiittelee ammattilaisia saamastaan tuesta.

Sosiaaliseen mediaan Salo kaipaa lisää asiakeskustelua.

"Nyt painottuvat viihteellisyys ja pinnallisuus."

"Minkälaisen maailmankuvan nuoret omaksuvat tulevaisuudessa, jos sinne ei viedä asiakeskustelua? Oppivatko he jäsentämään tietoa?" kouluikäisten lasten isä miettii.

EU on ollut punainen lanka valtiotieteen maisteri Salon elämässä.

Hän on työskennellyt EU-asioiden kimpussa pääasiassa valtionhallinnossa. Viisi vuotta hujahti Brysselissä muun muassa EU:n komission tutkimus- ja innovaatiopääosastolla.

Viime aikoina suunta on kääntynyt myös itään päin. Monitoimimies sukkuloi joka viikko Helsingin ja Lappeenrannan välillä. Lappeenrannassa hän valmentaa ja auttaa Teknillisen yliopiston väkeä viemään osaamistaan EU:n kuvioihin.

"Ei EU ole mörkö. Se on kotikenttämme, jossa pitää olla rohkeasti vaikuttamassa. Vain sillä tavoin Suomeen saadaan uusien avausten vaatimia verkostoja sekä tutkimus- ja innovaatiorahoitusta."

Debattibaarin energia- ja ilmastokeskustelu avataan tänään torstaina 14.30 Tieteen päivien Tiedepainin yhteydessä Helsingin yliopiston päärakennuksessa, Sali1.
www.debattibaari.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit