Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu pilapiirtäjä luotti räävittömyyteen

Georges Wolinski (1934–2015)

Ihmiset
 
Georges Wolinski
Georges Wolinski

Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimituksen terrori-iskussa kuolleista taiteilijoista tunnetuin oli Georges Wolinski, 80. Vuonna 1960 uransa aloittanut Wolinski oli ranskalaisen räävittömän piirroshuumorin suuria veteraaneja.

Wolinski syntyi 28. kesäkuuta 1934 Tunisian pääkaupungissa Tunisissa juutalaiseen perheeseen. Tyytymätön työntekijä murhasi puolalaissyntyisen yrittäjäisän, kun Wolinski oli vain kaksivuotias.

Pikku-Georgesilla oli Tunisissa kaksi suosikkipaikkaa, äidinisän leipomo Chez les nègres ja Sid Abdel Aguèchen prostituutiokorttelit. Wolinski sai myös ensikosketuksensa sarjakuviin, joita amerikkalaissotilaat toivat mukanaan.

Wolinskilla oli siis jo värikäs menneisyys, kun hän 1946 muutti äitinsä kanssa Ranskaan.

Piirtäjänuransa Wolinski aloitti kuvittamalla koululehteä. Hän aloitti 1952 arkkitehtuuriopinnot, mutta keskeytti ne ja keskittyi piirtämiseen. Wolinski alkoi 1960 piirtää vastaperustettuun Hara-Kiri -lehteen poliittiseroottisia pila- ja sarjakuvia.

Hara-Kiri kutsui itseään "typeräksi ja ilkeäksi lehdeksi". Sen muita tunnettuja piirtäjiä olivat muun muassa Roland Topor, Reiser ja Cabu (Jean Cabut, joka myös joutui terroristien uhriksi keskiviikkona).

Hara-Kiri pilkkasi alatyylisesti yhteiskunnan instituutioita politiikasta kirkkoon. Hallitus kielsi sen julkaisemisen väliaikaisesti vuosina 1961 ja 1966.

Vuonna 1970 Hara-Kiri irvaili edellisenä vuonna eronneen presidentti Charles de Gaullen kuolemalla. Seurauksena sisäministeriö kielsi lehden pysyvästi.

Wolinski ja kumppanit perustivat heti perään Charlie Hebdon, joka jatkoi samalla linjalla. Vuosina 1970–81 Wolinski työskenteli Charlie Hebdon päätoimittajana. Vuonna 1981 lehti lakkasi ilmestymästä talousvaikeuksien vuoksi, mutta heräsi taas henkiin 1992.

Wolinski oli siis mukana Charlie Hebdon ja sen edeltäjän koko historian ajan. Lehden pilkkakirves iski islamin ohella muun muassa juutalaisuuteen, katoliseen kirkkoon, äärioikeistoon, politiikkaan, seksiin ja kaikenlaiseen tekopyhyyteen.

Uraan mahtui paljon muutakin. Vuoden 1968 opiskelijamielenosoitusten aikaan Wolinski oli mukana perustamassa toista satiirista lehteä L'Enragé.

Vuonna 1977 Wolinski aloitti vasemmistolaisen L'Humanité-sanomalehden poliittisena pilapiirtäjänä. Hänen pilapiirroksiaan ilmestyi myös muun muassa Libérationissa ja Paris-Matchissa.

1970-luvulla Wolinski käsikirjoitti eroottista Paulette-sarjakuvaa, jota piirsi Georges Pichard. Sarjasta julkaistiin suomeksi yksi albumi vuonna 1975. Kaikkiaan Wolinski julkaisi noin 80 albumia sarjakuvia ja pilapiirroksia.

Wolinski vieraili Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1989. Tapahtuman teemana oli erotiikka. "Tämän näyttelyn poliisi olisi sulkenut pikaisesti 60-luvun Ranskassa", Wolinski kommentoi näyttelyä, jossa oli itse mukana.

1980-luvun eroottinen sarjakuva ei erityisemmin miellyttänyt Wolinskia.

"70-luvulla kuvasimme seksiä iloisesti ja tuoreesti. Säädyttömyys on hauskempaa kuin eroottisuus", Wolinski sanoi Kemissä.

Ajat muuttuivat Wolinskin pitkän uran aikana. Se mitä 1960-luvulla sensuroitiin, palkittiin myöhemmin. Wolinski sai vuonna 2005 sekä Angoulêmen sarjakuvafestivaalin pääpalkinnon että Ranskan kunnialegioonan jäsenyyden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?