Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattilaisten painihaasteessa oli kunnon show-meininkiä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomissa julkaistiin ilmoitus Järvisen ja Saarelan välisestä painiottelusta. Painijoiden kuvat Heikki Lehmuston kirjasta Painin historia.
Helsingin Sanomissa julkaistiin ilmoitus Järvisen ja Saarelan välisestä painiottelusta. Painijoiden kuvat Heikki Lehmuston kirjasta Painin historia.

Viime vuosisadan alussa suomalaisten menestyksekkäimpiä urheilulajeja oli paini. Yrjö Saarela (1884–1951) voitti kreikkalais-roomalaisessa painissa olympiahopeaa Lontoossa 1908 ja kultaa Tukholmassa 1912. Hänen kova kilpakumppaninsa oli mestaripainija Alex Järvinen (1885–1921). Molemmat jatkoivat uriaan ammattilaisina ja Saarela myöhemmin myös valmentajana.

Ammattiurheilun aseman ollessa ristiriitainen ja urheilijoiden toimeentulon epävarmaa ammattipainijat saattoivat esiintyä ja painia sirkuksissa tai järjestetyissä näytöksissä. Olympialaisiin tai muihin amatöörien arvokisoihin heillä ei ollut asiaa.

Helsingin Sanomat antoi palstatilaa painisankareille julkaistessaan 3. tammikuuta 1915 Järvisen haasteen, jossa tämä pyytää Saarelalta revanssia:

"Täten haastan ammattipainija Yrjö Saarelan kanssani ratkaisevaan painiin kreikkalais-roomalaisessa painissa. Ottelu voidaan järjestää missä kaupungissa tahansa Suomessa, kuitenkin vaadin painin suoritettavaksi ennen tammikuun viimeistä päivää.

Haasteeni kohdistan herra Saarelalle Helsingissä saamani häviön johdosta vuonna 1911 järjestetyissä amatöörimaailmanmestaruuskilpailuissa saamatta sen jälkeen tilaisuutta painia uudestaan. Jään odottamaan vastausta."

Suuren painiottelun hehkutukseen osallistui myös Helsingin Sanomat kirjoittaessaan tulevasta kamppailusta loppiaisen numerossaan:

"Epätietoista on esim. nykyään, kumpi painijoistamme, Järvinen vai Saarela, on parempi. Kun he vuonna 1911 silloisissa maailmanmestaruuskilpailuissa Helsingissä painivat keskenään, saavutti Saarela voiton. Pääasiallisesti tämän häviönsä takia on Järvinen nyt haastanut Saarelan uusintakilpailuun, jossa aiotaan otella siksi, kunnes toinen voittaa. On vielä epätietoista, ottaako Saarela vastaan Järvisen haasteen."

Saarela otti haasteen vastaan, mikä ei ollut suuri yllätys. Pikemminkin haaste oli aikansa urheilumarkkinointia ja kuului osaksi suuren show-tapahtuman rakentamista. HS julkaisi Saarelan juhlavan vastauksen 10. tammikuuta:

"Saatuani haasteen mestaripainija Aleks. Järviseltä ratkaisevaan otteluun kreikkalais-roomalaiseen painiin, suostun ottamaan haasteen vastaan ehdolla, että saan harjoitusaikaa vähintään kahden tai kolmen viikon ajan. Koska mestaripainija Aleks. Järvinen on nähtävästi päättänyt kostaa ennen minulta saamansa häviön, niin minä myös tahdon koettaa puolustaa painimainettani."

Järvinen ja Saarela ottelivat 23. tammikuuta Siltasaaressa Kansantalossa eli nykyisessä Helsingin Työväentalossa, jossa sijaitsi urheiluseura Helsingin Jyryn painisali. Liput tapahtumaan myytiin jo ennalta miltei loppuun eivätkä kaikki lehtereille mielineet mahtuneet katsomoon.

Kamppailun voittajaksi selvisi haastaja Järvinen, joka kiistanalaisesti palkintotuomarin pillinvihellyksen jälkeen selätti vastustajansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit